bildirgec.org

çeviri hakkında tüm yazılar

En İyi Çeviri Siteleri

tekkita | 02 May 2011 17:06

İnternetin dünyada ve Türkiye ‘ de oldukça yaygınlaşmasından sonra bazı kitapların yerini, internet aleminde ki siteler ve dosyalar aldı.

Bunlardan biride sözlükler. Eskiden İngilizce – Türkçe sözlükler kullanırken , bunların yerini artık siteler aldı.

ingilizce türkçe çeviri :tureng

elif 97 | 18 April 2011 10:24

http://tureng.com/

sitesinden bilmediğiniz yeni ingilizce kelimeleri ya da türkçe karşılığını öğrenmek istediğiniz kelimeleri buradan öğrenebilirsiniz

Değişik bir dil…Hintçe

bithikotsis | 13 April 2011 19:26

Quillpad aracı, yazarak çalışılabilen, ücretsiz olan, Hint dilini ele alan bir site.

Çeviriler yapabilir, Hintçe, Gujarati, Pencap, Marathi, Telugu, Tamil, Kannada, Malayalam, Bengali ve Nepalce yazabilirsiniz.

Mesela, eğer Hintçe yazın ‘aap kaise Hain’ ise, Quillpad Devanagari bir script doğrudan hemen dönüştürecektir.

iphone’da tercüme teknolojisinde dönüm noktası

Cannabisss | 13 January 2011 09:20

iphone ile artık en tembelimiz bile çeviri yapabilecek. insanlığı daha tembel yapmak için ellerinden geleni ardlarına koymayan yazılımcılar, şimdi de kamera üzerinden anında çeviri yapabilen ve bu çeviriyi, çevirdiği sözcükle anında yer değiştirebilen bir iphoneuygulaması geliştirdi. quest visual firması tarafından hazırlanan ve appstorekullanıcıların beğenisine sunulan word lens, iphone 3gs, iphone 4 ve 4. nesil ipod touch tarafından destekleniyor.

word lens
word lens

BATI MEDENİYETİ ÖLÜRKEN

super hero | 18 November 2010 12:46

Bu yazı, http://www.globalresearch.ca sitesinde yer alan As Western Civilization Lies Dying adlı makalenin çevirisidir. Çeviri için site yönetiminden izin alınmıştır.

Makalenin yazarı John Kozy, toplumsal, siyasi ve iktisadi konularda yazan emekli bir felsefe ve mantık profesörüdür. Kore Savaşı sırasında Amerikan ordusunda görev aldıktan sonra 20 yıl üniversitede profesörlük, bir 20 yıl da yazarlık yapmıştır. Toplu yazılarına ve kendisine sitesinden ulaşılabilir.

BATI MEDENİYETİ ÖLÜRKEN

Batı ticari sistemi, tüketicilere verdiği ürün ve hizmetlerden daha fazlasını almak için vardır. Kâr amaçlıdır. Amacı insanların hayatını geliştirmek değil, sömürmektir. Devletler bu sistemi kurumsallaştırdığında uluslarını intihara sürüklemiş olmaktadırlar; çünkü Jefferson’ın da söylediği gibi “Tüccarların memleketi yoktur”. Batı dünyasının güvenliğini tehdit eden terörizm değil, batı dünyasının ticari sistemidir.

Göğüs ağrıları çeken bir adam bayılır. Eşi acil servisi arar. Bir ambülans gelir. Sağlık görevlileri ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hastayı ambülansa yerleştirir ve hastaneye doğru yola çıkar. Yolda motor durur. Ambülanstaki görevliler motoru tekrar nasıl çalıştırabileceklerini tartışmaya başlar. Biri daha fazla benzin gerektiğini söyler, diğeri depoda su olduğunu, bir diğeri de benzin filtresinin tıkandığını. Onlar tartışırken hasta ölür.

Bu durum, şu anda Amerika’da ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yaşananlara benzemektedir. İktisatçılar ve politikacılar tartışırken, ülkeleri ölüm sancıları çekmektedir. Bu insanlar şeytanı ayrıntılarda aramaktadır; ama kötü olan ayrıntılar değil sistemin ta kendisidir.

Batı ticari sistemi, tüketicilere verdiği ürün ve hizmetlerden daha fazlasını almak için vardır. Hedefi kâr etmektir. Kâr da, daha fazlasını elde etmek anlamına gelir. Amacı insan hayatını geliştirmek değil, sömürmektir. Şu şekilde işler:

Tarayıcınızda Bulunması Gereken 10 Eklenti

Atomic Bomb | 10 November 2010 15:00

10. Web of Trust (WOT)

Web of Trust veya kısaca WOT, daha güvenli bir gezinti için oluşturulmuş tarayıcı eklentisi. Örneğin google’dan bir arama yaptınız diyelim. WOT, her arama sonucunun yanına renkli dairelerle sitenin güvenirliğini gösteriyor. Yeşil sitenin güvenilir olduğunu, sarı dikkatli olmanız gerektiğini, kırmızı ise bu siteden uzak durmanız gerektiğini gösteriyor. Bu renki daireleri tıkladığınızda siteye ilişkin değişik kategorilerdeki bilgileri görüyorsunuz.
Örneğin bir siteden alışveriş yapacaksınız, site hakkında bilgiye sahip değilsiniz, o zaman diğer WOT kullanıcılarının siteye verdiği puanı görebilirsiniz.

WOT firefox, opera, chrome ve internet explorer uyumlu.

9. Google Translate

Web çeviri siteleri zaten vardı ancak bunlar bilmediğiniz bir dildeki siteleri çevirdiği zaman gerçekten yararlı oluyor. Örneğin italyanca bir siteye girdiniz, bilgi almak niyetindesiniz ama italyanca bilmiyorsunuz, siteyi bildiğiniz bir dile çevirip gereken bilgileri alabilirsiniz.

Firefox için buradan, Safari için buradan, opera için de buradan eklentiyi indirebilirsiniz.

Yeni Siteler Keşfedelim – XV

Atomic Bomb | 11 October 2010 15:00

Springpad: Daha önce not almak için kullanabileceğiniz sitelerden bahsetmiştim. Ancak bu site not almanın ötesinde bütün yaşamınızı organize edebilecek kadar işlevsel. İzleyeceğiniz filmler, yapacak listeleri, planlar, alarmlar, alışveriş listeleri, tarifler… her şeyi sığdırmak mümkün.

Rapgenius: Eğer rap müziği dinliyorsanız takip etmenin de, anlamanın da zorluğunu biliyorsunuz demektir. Bu site rap müziklerinin sadece sözlerini değil, sözlerine kaynaklık eden şeyleri de açıklıyor. İyi düşünülmüş.

notable: bu site web sitelerinin resmini çekip üzerlerine yorum bırakmaya ve bunları paylaşmaya yarıyor. İşlevlerini açıklayan şu videoya bakabilirsiniz.

Ceviri

deLe | 01 October 2010 13:19

Dogru ceviri yapan kaynak / site bilen arkadaslar varsa sevinirim. Turkce’den ziyade atiyorum ingilizceyi – almancaya, ispanyolcayi baska dile cevirebilecek kaynaklar / siteler lazim. Tesekkurler.

KAPİTALİZMİN SONU – Sosyal Sınırlar

super hero | 13 September 2010 15:56

Bu yazı, çevirisini daha önce yaptığım Kapitalizmin Sonu – Jeolojik Sınırlaradlı makalenin devamıdır. Asıl makale çok uzun olduğu için sadece bir bölümü çevrilmiştir. Çeviri ve kısaltma için yazar Alex Knight’tan izin alınmıştır.

SOSYAL SINIRLAR

Büyümenin sosyal sınırları, ekolojik sınırlarla birlikte işlev görür; ama farklı bir kaynaktan beslenir. Sosyal sınırlar derken, toplumların ve bütün olarak insanlığın, kapitalizmin genişlemesi karşısındaki yetersizliği ve isteksizliğini kast ediyoruz. Bu tanım, kapitalizme karşı gösterilen her türlü direnci kapsar.

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalan kapitalizme karşı bir öfkenin oluştuğu açıkça görülmektedir. Ama şimdi daha derine inip soralım: Ekonomik krizde sosyal sınırların rolü nedir?

Belki de en öğretici örnek Çin’deki işçi hareketidir. Sözde “komünist” bir ülke olan Çin, çok düşük (karın tokluğu) seviyedeki ücretlerle saçmalık deresinde miktarlarda mal üreterek kapitalizmin sığınağı haline gelmiştir. Çinli işçilerin sırtından elde edilen kârlar, kapitalizmi son yirmi yılda harika bir şekilde idame etmiştir. Bu sebepten, Çinli işçilerin örgütlenmesi ve isyan etmesi sadece Çin hükümetini değil, bütün olarak küresel kapitalist sistemi tehdit etmektedir.

KAPİTALİZMİN SONU – Jeolojik Sınırlar

super hero | 10 August 2010 09:10

Bu yazı, www.countercurrents.org ve www.endofcapitalism.com sitelerinde yayımlanan, olan The End Of Capitalism? adlı yazı dizisinin ikinci kısmının çevirisidir. Orijinal yazı çok uzun olduğu için sadece bir bölümü çevrilmiştir. Çeviri için her iki siteden ve makalenin yazarı Alex Knight’tan izin alınmıştır.

Alex Knight, Kapitalizmin Sonu Teorisini savunanlardan biridir. Küresel kapitalizmin sona ermek üzere olduğunu ve kapitalist olmayan bir geleceğin yolda olduğunu söylemektedir. Lehigh Üniversite’sinden Elektrik Mühendisliği Lisans, ve Siyasal Bilimler Mastır programlarını bitiren yazar, şu anda Philedalphia’da yaşamaktadır. 2007’den itibaren www.endofcapitalism.com sitesinin editörlüğünü yapmaktadır.

**NOT: Bu çeviriyi yapmak için harcadığım zamandan da anlaşılacağı üzere, yazarın fikirlerine genel olarak katılsam da, bunların birebir benim fikirlerimi yansıttığı iddia edlemez. Burada yazılanlar öncelikle yazarı bağlar.

KAPİTALİZMİN SONU

Zamanımızı, Wall St. dilini öğrenip ekonomik krizi bankerlerin ve kapitalistlerin bakış açısıyla anlamaya çalışarak harcamak yerine, kendi referans noktamızı oluşturup yüzeyde görünenin altını araştırdığımız takdirde krizin kökenlerini anlamak konusunda daha fazla yol kat etmiş oluruz.

Kapitalizmin sonunu anlamak için sistemin nerede başladığını bilmeliyiz. Kapitalizm, 500 yıl boyunca gezegende bir kanser gibi yayıldı. İlk olarak Batı Avrupa’da, “mülk” kavramıyla yerlerinden edilen köylülerin ve çiftçilerin sırtında oluştu. Bu mülkler, zorla özelleştirilmiş topraklardı. Önceleri paylaşılan ve ortak kabul edilen tarlalar çitle çevrilmişti. Devlet, bu sürecin uygulayıcısı olmuş, fakir halkı evlerinden ve geleneksel olarak ortak kabul edilen topraklarından kovmuştu. Toprak, büyük ölçekli çiftçilik ve hayvancılık yapabilmek için küçük çiftçilerin elinden alınmıştı.

Aynı dönemde, Avrupalı devletler milyonlarca Afrikalıyı köleleştirmeye, Kuzey ve Güney Amerika yerlilerine soykırım uygulamaya başladı. Artık, bu iki “yeni” kıta, köleleştirilmiş iş gücüyle sonuna kasar sömürülebilir, Avrupa’da yükselmeye başlayan kapitalist elit sınıfa muazzam bir servet aktarabilirdi. Teni renkli insanlara uygulanan bu vahşet, kapitalizmin bütün gezegene yayılmasına aracı oldu. Buna bir de, yüz binlerce kadının diri diri yakılmasına ve işkence görmesine sebep olan cadı avı eklendi.

Silvia Federici tarafından yazılan Caliban and the Witch: Women, The Body, and Primitive Accumulation adlı kitap, kilise ve devletin, evlilik dışı cinsel ilişkide bulunmak, zina yapmak, kürtaj veya bebeğini düşürmek gibi eylemlerde bulunan cinsellik açısından asi kadınlara, cadı avını kullanarak nasıl zulmettiğini anlatır. Ayrıca ebe, şifacı ve falcı gibi köylü toplumlarda saygı gören kadınları da hedef almışlardı. Yazar bu kitapta, cadı avının sona erdiği 17. yüzyıla gelindiğinde kadınların toplumdaki rolünün çoktan yeni işçiler üretmeye veya ücretsiz ev işçiliğine indirgendiğini anlatır. Federici, bunların tam da yeni kapitalist sistemin kadınlardan istediği rol olduğunu iddia eder; çünkü kadınların karşılığı verilmeyen emekleri, tıpkı Afrikalı kölelerin karşılığı verilmeyen emekleri gibi kapitalist kârlılığa tavan yaptırmıştır. Kadınları, ev kadını ve anne olarak eve mahkum etmek, toplumun devam etmesi için şart olarak emeklerinin değerinin hiçbir zaman verilmemesi anlamına geliyordu.

Kadınlar son elli yılda bu paradigmayı yıkarak özellikle Kuzey Yarım Küre’de büyük kazanımlar elde etmiştir. Ancak Güney Yarım Küre’de kadınların durumu, kapitalizmin nüfuz etmesiyle birlikte daha da kötüye gitmiştir.

Federici’nin çalışması, kapitalizmin, en iyi şekilde devlet müdahalesi olmadan işleyeceği gibi muhafazakar kapitalist iddialara, ayrıca Marksizm’in kapitalizmin, kapitalizm öncesi sürecin doğal devamı olduğuna dair lineer tarih söylemine karşı gelmektedir. Tam tersine, Federici cadı avı örneğini vererek, kapitalizmin her zaman için devletin uyguladığı şiddete güvendiğini ortaya koymuştur. Kapitalizm öncesi toplumların da ideal veya özgür olmadığını çok kesin bir şekilde vurgulamakla birlikte, çıkardığı asıl ders, kapitalizmin hayatın kendisine düşman olduğu, ve yayılmasıyla birlikte hepimizin üzerinde çok olumsuz etkileri olduğudur.