bildirgec.org

blade runner hakkında tüm yazılar

Uyarmadılar Demeyin!

viyalord | 10 November 2009 11:28

Tonlarca insan!
Tonlarca insan!

Soylent Green (1973), Richard Fleischer‘ın, Harry Harrison’ın aynı adlı romanından uyarladığı, 2022 yılında, nüfusu kırk milyonu bulmuş bir New York şehrini sahne olarak kullanan bir karşıt-ütopya (distopya).
Aşırı nüfus artışı ve çevre kirliliğinin doğurduğu sera etkisi medeniyeti bitme noktasına yaklaştırmıştır. Öyleki yaşlı bir insan bir parça sığır eti görebildiğinde gözyaşlarına kapılmakta, eski güzel günleri görmeyen yaştaki bir adam musluktan akan suyu ve bir kalıp sabunu görünce çok şaşırmaktadır. Gerçek sebze, meyve bulmak zenginlerin bile güçlükle başarabildikleri bir şeydir. İnsanların bir kısmı bina merdivenlerinde yatıp kalkmakta, bu yeri başkalarına kaptırmamak için silahla nöbet beklemektedir. Makineler bozulmakta, tamirinde güçlük çekilmektedir. Ölen insanların cesetleri çöp öğütme merkezine gönderilmektedir.
Böyle bir dünyada (eski güzel günleri görememiş bir yaşta) yaşlı kâtibi Sol ile bir dairede yaşayan 14. Bölge dedektifi Thorn’un (Charlton Heston) önüne çözmesi için bir suikast vakası gelir. Bu davayı çözmek isteyen Thom korkunç gerçekle yüzleşmek zorunda kalır.
Filmin en etkileyici bölümü şu bence: Eski güzel günleri görme fırsatı olmuş Sol (Edward G. Robinson), 2022 yılının dünyasına bir türlü uyum sağlayamaz. Bir de herkesten gizlenen gerçeği öğrenince kararını verir. Yeni dünyaya uyum sağlayamayan insanlara mutlu bir ölüm imkânı sağlayan ve “Home / Yuva” gibi sıcacık bir ismi olan merkezlerden birine gider. Gerekli evrakları imzalar. Son derece nazik çalışanlar eşliğinde beğendiği renkteki odaya gider.

Blade Runner tüm zamanların en iyisi

kudra | 06 August 2009 10:00

Blade Runner
Blade Runner

Total Sci-Fi Online‘ın düzenlediği bir anket sonucu bilim kurgu meraklıları için kült haline gelmiş olan 1982 yapımı Blade Runner tüm zamanların en iyisi seçildi. Ridley Scott‘ın yönettiği ve Harrison Ford‘un başrollerini oynadığı film ilk gösterildiğinde gişede başarısızlığa uğramıştı. Fakat 1992’deki “Director’s Cut” versiyonu filme beklenen ünü kazandırmıştı.
Liste şöyle:

1. Blade Runner (1982)
2. 2001: A Space Odyssey (1968)
3. Star Wars (1977)
4. Alien (1979)
5. Metropolis (1927)

sesinizle grafik tasarım yapın

La Sierra | 07 April 2009 15:52

Kadife sesli grafik tasarımlar
Kadife sesli grafik tasarımlar

Blade Runner” filminin bir sahnesinde kahramanımız fotoğraftaki detayı ortaya çıkartırken sesiyle bilgisayarı kontrol eder. Artık bu film sahnesi de gerçeklikte yerini buldu. İki yazılım sayesinde fotoğraf işlerken ya da grafik tasarım yaparken grafik programınızı sesinizle kontrol edebilirsiniz. Photoshop’unuzda parmağınızı oynatmadan sadece sesinizle çalışabilirsiniz. “Caontrast’ı yüzde 10 arttır”, “Resmi saat yönünde 90 derece döndür”, “Resmi farklı kaydet” gibi sesli komutlarla her türlü işlemi Photoshop’a yaptırabiliyorsunuz.
Bu maharetleri sergileyen en gelişmiş programın adı: Speak4 photoshop. Programı özelleştirebilir, ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz. Demo sürümü için buraya

Empire: Gelmiş Geçmiş En İyi 500 Film

queennothing | 10 October 2008 10:05

Türkiye’de de yayın hayatını sürdüren İngiltere’nin en çok satan aylık sinema dergisi Empire, 10 bin Empire okurunun oyları, ünlü oyuncular ve Empire yazarlarının katıldığı anket sonucuyla belirlediği ‘en iyi 500 film‘, web sitesinde paylaşıldı. İlk 100 film, özel kapaklar halinde Empire okuyucularının beğenisine sunuldu.

1 – The Godfather (1972)
2 – Raiders Of The Lost Ark (1981)
3 – Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
4 – The Shawshank Redemption (1994)
5 – Jaws (1975)
6 – GoodFellas (1990)
7 – Apocalypse Now (1979)
8 – Singin’ in the Rain (1952)
9 – Pulp Fiction (1994)
10 – Fight Club (1999)
11 – Raging Bull (1980)
12 – The Apartment (1960)
13 – Chinatown (1974)
14 – Once Upon A Time In The West / C’era una volta il West (1968)
15 – The Dark Knight (2007)

Unutulmaz 10 Film Sahnesi

arapsaci | 17 May 2008 19:01

İnternette bir araştırma yaparken karşıma İngiliz The Guardian gazetesinin yapmış olduğu bir anket çıktı ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Anketin konusu Unutulmaz 100 Film Sahnesi. Ankete 15000 kişi katılmış ve 2500 üzerinde farklı film sahnesine oy verilmiş ve en çok oyu alan 100 sahne listelenmiş. Listenin tamamını vermektense ilk 10 sahneyi vermeyi daha uygun gördüm.Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Yazının başında belirtmek isterim ki söz konusu anket 2000 yılında yapılmış. İşte film tarihinin en unutulmaz 10 sahnesi :

Some Like It Hot
Some Like It Hot

10. Some Like It Hot : Film iki genç müzisyenin canlarını kurtarmak için kadın kılığına girip kadınlardan oluşan bir orkestraya katılmalarını anlatır. Filmin sonunda kahramanımız Jerry gerçeği açıklar.
Jerry: Oh, you don’t understand, Osgood! Ehhhh… I’m a man. (Anlamıyorsun Osgood, ben erkeğim)
Osgood: Well, nobody’s perfect. (Tamam, kimse mükemmel değildir)
1959 yapımı başrollerinde Marilyn Monroe,Tony Curtis ve Jack Lemmon’un yer aldığı Bazları Sıcak Sever gerçekten harika bir komedi klasiği.

Blade Runner 25 Yaşında!

Rick Deckard | 13 December 2007 12:50

Philip K. Dick‘in yazdığı “Do Android Dream of Electric Sheep” adlı romandan uyarlanan, yönetmenliğini Ridley Scott’ın yaptığı bilimkurgu klasiği Blade Runner bu sene 25. yaşını kutluyor. Oyuncu kadrosunda Harrison Ford, Rutger Hauer ve Battlestar Galactica’dan da tanıdığımız Edward James Olmos gibi önemli oyuncular barındıran film çok büyük bir gişe başarısı yakalamıştı.

Ülkemizde “Bıçaksırtı” ismiyle de bilinen “Blade Runner” dünyanın en iyi 10 bilimkurgu filmi arasında gösteriliyor ve haklı olarak da çok büyük bir hayran kitlesine sahip.

Dişi Robot – Türkiye’ de Gidermi?

kayvenk | 17 October 2007 10:18

Blade Runner filmini izleyip oradaki robotiyelere aşık olabilenlerdenim. Ama kim filmdeki rachael isimli hanım robota aşık olmaz ki?. Demek çok fazla kişi talep etmiş olacak ki haberlerde çıktı dün, bilim adamları sevişebilen robotlar üzerinde ter döküyorlar.

Valerie isimli robotiye, önceden sipariş ile 16 ayda üretiliyor.

Ev işlerinde yardım ediyor, internetten alışveriş yapıyor,
4 bin kelime hafızası var ve bunlara yenilerini ekleyebiliyor. (sıradan bir insanın kaç kelime kapasitesi vardır ki) Fiyatı sadece ve sadece 1000 $ (yani bilgisayar yerine bundan alabilirsiniz)

Replie Q2isimli robotiye, 14 yaşında bir insanın zekasına sahip ve dünyanın en akıllı robotu.

Bu robotiye konuşulduğu zaman tepki veriyor. Henüz satılmıyor. (kötü yola düşmemiş daha)

Şimdi haberde bu robotiyelere 5 yıl gibi bir süre içinde sevişme işlevi kazandırılacağı, yani açık bir ifadeylen bu robotlar ile 5 yıl sonra doya doya aga nigi naga nigi yapılabileceğini söylüyor.

İnsanlığın geldiği bu nokta beni sarsadursun, ilgili sitelerde ilgili haberlerde gördüğüm yorumlar milletçe hayal gücümüz beni daha da şoke ediyor.

Bir Türk kızımız “onlar Türk çayı demleyebilirler mi? Japon çayı için de aklınız başınıza gelsin” demiş. (kaçak çay seviyor olamaz mı alacak olan adam??)

Kimi, “bu robotlara baş edilmez, 4000 kelime bilen ve yenilerini öğrenen robotla nasıl baş edeceğiz?” demiş (tabi okumayı sevmeyen bir ulusuz. 200 kelime kapasiteyle dırdır edenini de görmüş olacak ki 4000 kapasiteli haliyle ihtiva ettiği tehlikeye dikkat çekmiş efendi)

Efendim yine bir Türk kızımız, “bu robotlar asker sevgilisine hergün moral mesajı yazar mı?” demiş. (Biz sevgilisi askerdeyken moral mesajı yazıp saman altından su yürüten ve adamın terhisine bir ay kala, “beni artık arama, ben evli ve çocuklu bir kadınım” diyen ne kadınlar gördük gülüm…)

biri, “ben bundan birkaç tane alabilir miyim?” demiş. (ya harem kuracak ya deyyusluk yapacak arkadaş.)

bir beyefendi, “naz yapma ve alışveriş yapma fonsiyonları opsiyonel olsun.” demiş (Ben isteyince naz yapsın istemezsem yapmasın demek istiyor. Peki ya robot naz yapma fonksiyonu açıkken, kapatma isteğine naz yaparak olumsuz yanıt verirse?)

Başka bir kızımız, “bunun erkeğinden de yapsınlar da evde kalma olayı tarihe karışsın” demiş (mahalledeki sütçüye hanım olacağıma robota sultan olurum demek istiyor.)

bir diğeri “sırtında top mermisi taşıyamadıktan sonra neyleyim ben onu” demiş (Kurtuluş savaşına girersek orjinali lazım olur diye sanırım)

bir diğeri “eğer erkek robot üretirlerse ve benim baktığıma bakarsa ben de bunlara çok pis dalarım” demiş (istersen şimdiden şu dalma işlemine, çalışmakta olan mutfak robotları üzerinde başla. senin hatun gün içinde senden daha fazla dokunuyor o cihaza.)

bir diğeri “bunun duası kabul olmaz” demiş. (e doğru tabi aletler seks makinesi olarak üretildiklerinden default olarak cenabet gezecekler. gusül abdesti de alamazlar paslanmasınlar diye…)

bir diğeri “yedek parça garantisi var mı?” demiş (Arkadaş fazla hor kullanacak)

Binnetice toplum olarak yaşadığımız histerileri, sosyal korkuları, kompleksleri yumak halinde sundu ve gerçekten sarsıldım. Hani ilim adamları bunlardan seri üretir ve bu memlekete gönderirlerse toplumca biteviye aşamadığımız dertlerimize dert katacak.

Bu arada bilim adamlarına tenasül uzvunu birebir benzetmeye kafa yormalarına gerek olmadığını söylemek isterim. Ne de olsa alacak kişiler çoğunlukla orjinaline de yabancıdır.