bildirgec.org

bilim teknik hakkında tüm yazılar

Yapabiliyorlarsa düşünmeyi yasaklasınlar…

MerakliKedi | 15 September 2008 12:48

Bütün çocukluğumuz Tübitak yayınlarıyla geçmişti. Bilim Teknik dergileri ufkumuzu azıcık açmaya yarayan, bize dünyanın bizim küçücük algımızdan çok farklı olduğunu öğreten yayınlardı. Üniversiteye başladığımda Tübitak yayınlarının kitaplarına sarmıştım bu sefer de… Bunu Ancak Dr. Ecco Çözer, Gen Bencildir, İkili sarmal, Hayvanların Sessiz Dünyası ….. Bunlar sadece okuduğum Tübitak yayınları kitaplarından birkaçıydı…
Sonra bu yıl The God Delusion’ı görünce raflarda birden Gen Bencildir’i hatırladım… Richard Dawkins… Bir bilim adamı… Hayatını bilimsel gerçekleri çözmeye adamış bir bilim adamı. Çok konuşuldu The God Delusion üzerine… Çok yazıldı, çok çizildi… AIHM bile başvurulmuştu, kitabın inançlara saldırdığı yolundaki iddia ile. Beraat kararı çıkmıştı…
Mahkeme kararı mı? Mahkemeyi kim tanır – pardon başkasının mahkemesini kim tanır olacaktı… Çünkü kendi mahkemeleriyle karar alıp sitesine erişimi yasaklayıverdi Türk hükümeti… Bir gerekçe aradım, bir gerekçe olsun istedim. Böylece bundan önce bu ülkenin resmi bilimsel yayın kurumu tarafından bilime katkısı kabul edilmiş bir insanın internet sitesine (richarddawkins.net)erişim yasaklanmasının bir açıklaması olurdu. Bir açıklaması olmalıydı. Ama yok…
Yapabiliyorlarsa, Tübitak’ın arşivlerinden de silip atsınlar Gen Bencildir’i. Yapabiliyorlarsa bilimi yasaklasınlar bu ülkede. Yapabiliyorlarsa öğrenmeyi, düşünmeyi yasaklasınlar… Yapamazlar değil mi? Ya yapabilirlerse peki…..

”Haydi Teleskop Başına”

toz66 | 12 April 2008 21:13

Gezegen Bul
Gezegen Bul

Kafanızı havaya kaldırıp gökyüzüne baktığınızda, yıldızları saydığınızda hiç bunların isimlerini düşündünüz mü? Ya da kendiniz bunlara bir isim vermeyi aklınızdan geçirdiniz mi? Sevgilisine yıldız hediye edenlerimiz hariç nerdeyse hiçbirimiz bunu yapmamıştır. Gördüklerinize isim verseniz de bir anlamı olmayacaktır zaten, çünkü onlar bulunmuş bilinen yıldızlardır. Ya bulunmayanlar… Onları bulup isim vermeyi düşündünüz mü? Tübitak bu uyuşukluluğumuzun farkına varmış ve bu alanda bir yarışma düzenlemiş…
Tübitak’ın bir çalışması olan “Bilim ve Teknik” dergisi nisan ayındaki sayısında amatör uzay bilimcileri yarışmaya davet ediyor. Yarışmaya katılacakları Gezegen Avcıları diye nitelendirecek olursak, bu Gezegen avcıları daha önce keşfedilmiş 300’e yakın gezegenden başka gezegenleri keşfe çıkacaklar. Gezegeni bulan ekibe tam 100 000 YTL ödül vaad ediliyor.
Dergide yayınlanan haberde Tübitak ülkemizin adını göklere yazdırmak istediklerini belirterek katılımı artırmaya çalışmış. Bu slogandan çok sanırım ödül etkili olacaktır. Ayrıca haberde gelecek senenin Uluslararası Astronomi yılı olduğu belirtilmiş ve dünyanın her yerinde uzay bilimleriyle ilgili çalışmaların yapılacağını belirtilmiş.
Ayrıca çalışmanın başarılı olması dahilinde ödülün artırılabileceği, yarışmanın kapsamının genişletilip süpernova, nova, kuyruklu yıldız ya da küçük gezegen bulma dahil bir yarışma daha düzenlebileceği konuşuluyor.

Matematik Sorularınıza Cevap Bulun

nzright | 28 November 2007 17:00

Bilim teknik dergisinin internet sitesinde aklınıza takılan, çözüm aradığınız bir çok soruya cevap bulabileceğiniz bir bölüm hazırlamış.

Sitede yer alan birçok soru belkide çoğumuzun aklına geliyor fakat nedenlerini ya çözemiyor yada düşünmüyoruz bile; işte çözümleri düşünen bir site var: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=13

TÜBİTAK’dan Devrim!

CarlSagan | 07 November 2007 09:58

Türk bilimadamları yeni bir fare türü üretti. TÜBİTAK’ta yapılan bir çalışma ile dünyanın donmaya dirençli ilk fare türü geliştirildi. Kutupta yaşayan bir balıktan alınan genlerin nakli yoluyla elde edilen fareye “Türk malı buzul ayısı” adı verildi. Yeni fare, artı 4 derecede yaşayabiliyor.

‘Türk malı buzul ayısı’nın ilginç özelliklerini öğrenmek için tıklayınız

güneş enerjisiyle çalışan gemi

asiti kacmis kola | 01 August 2007 09:19

yeni ufuklara
yeni ufuklara

Tübitak ve dergisi Bilim Teknik, gemi inşa, elektrik-elektronik, makine, kimya, malzeme, fizik ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrenciler, genç mühendisler, araştırmacılar, tersaneler, makine ve elektrik sanayicileri, enerji kuruluşlarının katılımını beklediği yeni bir proje ile karşımızda. Daha önce güneş enerjisi ile çalışan arabalar ile temeli atılan güneş enerjisini taşıtlarda kullanma projesi bu sefer de güneş enerjisiyle çalışan gemi projesiyle devam ediyor. Konsepti “güneş enerjisiyle yol alan, güneş gözeleriyle kaplanmış açılır kapanır kanatlar ve bant gibi yapıştırılabilen, organik temelli esnek güneş pillerinin kullanılacağı bir güneş yelkeni” olarak belirlenen bu projeyle üretilecek geminin ismi şimdilik S.S (Solar Ship) yani “Yeni Ufuklara” olarak belirlenmiş.