bildirgec.org

asma hakkında tüm yazılar

Ampüllerinizi asmayı unutmayın!

Beacool | 14 June 2010 12:03

Artık herşekilde ışığınız yanınızda...
Artık herşekilde ışığınız yanınızda…

Dünyamıza kalıcı bir eser bırakmak için uğraşan yüzlerce insan varken neden dünyayı kalıcı ve yaşanabilir bir şekilde bırakmak için uğraşmadıkları beni çokça düşündüren bir durum…

Gereksiz yere otomobilimizi kullanmak, harcadığımız enerjilerin daha kontrollü kullanımı, su kaynaklarının bitebileceğini düşünebilmek ve yalıtım nedir öğrenerek bir birey olarak üstümüze düşen görevleri yerine getirdiğimizde eminim ki dünyamız gerçekten daha yaşanabilir ve uzun ömürlü olacaktır.

Tabii bunun yanı sıra bütün bu önlemler size ekonomik bakımdan da olumlu geri dönüş yapacaklar. Bir çoğumuzun “çok para!” diye nitelendirdiği bu teknolojilerin bilinçli kullanmasıyla kısa bir süre sonra kendi kendini ödeyip sonrasında size katkı sağladığı ispatlanmış bir gerçek.

Normal bir ampule benziyor
Normal bir ampule benziyor

FİLOKSERA

mucizemsin | 06 May 2009 09:08

filoksera zararlısı

filoksera zararlısı

Filoksera, asma filizi biti veya asma uyuzu olarak da bilinir. Toprakta yaşayan filoksera zararlısı asma köklerini emerek beslenmektedir. Emme noktalarında oluşan çengel şeklindeki urlar 1-2 ay içerisinde çürüyerek zehirli bir madde salgılamaya başlar, zararlı buradan farklı köklere geçerek canlılığını sürdürür. Kökleri gittikçe zarar gören asmaların gelişmesi yavaşlamaya başlar ve durur, verimde de zamanla azalma başlar. Yerli asmalardaki filoksera zararı ise şu şekilde ortaya çıkar; asmalar zayıflar, verimden düşer, yapraklarının küçülür, boğum aralarının kısalması ve genel bir sarılık şeklinde ortaya çıkar. Hastalıklı olan asmalar ilkbaharda erken uyanır ve ürünlerini silker, yaprakları yaz sonuna doğru kurur. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda da 3 ile 10 yıl içerisinde asmalar kurur. İşte filoksera zararlısın karşı Amerikan asma anaçları dayanıklı olmaları sebebiyle günümüzde modern bağcılıkta kullanılmaktadır.Kök filokserası ise; kışı nimf halinde omca köklerinde geçirir. İlkbaharda beslenir ergin olurlar ve yeni dölleri vermeye başlarlar. Köklerde yumurtalar ve larvalar ana etrafında birlikte bulunmaktadır. Beslenen ve gelişen larvalar ergin olarak yaz süresince bir kökten diğerine ve toprak yarık ve çatlaklarına çıkarak diğer omcalara geçerler ve yeniden çoğalarak yeni bulaşmalara sebep olurlar. Bir yılda 4 veya daha fazla döl verirler.

Yaprak filokserasıda kışı omca gövde ve dallarının kabukları arasında yumurta halinde geçirir. Havaların ısınmaya başlamasıyla ve gözlerin uyanması ile birlikte yumurtalar açılır ve böylece genç larvalar genç yapraklara giderek yaprakların alt yüzeylerinde şişkinlikler meydana getirmektedirler. Bu tür de yaz boyunca 6-7 döl verir. Filokseranın bulunduğu bölgelerden, temiz bölgelere topraklı veya topraksız olmak üzere asma fidan ve çubukları nakledilmemesi gerekmektedir.

Bat

makaleci | 05 May 2008 15:05

Size tirmis‘ ten sonra yine çok bilinmediğini düşündüğüm bir yemeği tanıtıyorum!

Tokat yöresinin bir cevheri olan bu yemek alacağınız tada ilave olarak ve belki de daha da önemli bir şekilde sağlık abidesi…

Yemek demek ne derece uygun bilemiyorum çünkü o kadar hafif bir lezzet ki! Fakat içerdiği zenginlik bakımından da hafif bir atıştırma gereci olarak bakamıyorum…

Neyse, bilirsiniz; kısır, çiğköfte, mercimek köftesigibi birçok meşhurlaşmış, itibar görmüş mercimek, bulgur ve yeşillikten yapılan ünlü yiyeceklerimiz var…

Plazmayı Nereye Yerleştirsem?

zabun | 01 August 2007 19:09

Yüklüce para verdiğiniz plazma televizyonunuzu eve getirdiğinizde, nereye koyacağınızı şaşırdınız mı? Yoksa, “L” biçimindeki salonunuzun her yerinden televizyonu görememekten mi şikayetçisiniz? Cihazlarınızı olumsuz dış etkenlerden, hırsızlardan koruyacak bir asansör sistemine ne dersiniz! PlazmaLift ile, plazma televizyonuzu

kullanmadığınız zamanlarda bir mobilyanın içerisinde gizleyebilir, kullanmak istediğinizde uzaktan kumandası veya dokunmatik tuşları sayesinde izlenme konumuna getirebilirsiniz. Yat, panelvan, çatı katı, yatak odası, gibi dar alanlarda yer kazanmanızı sağlayacak sistem, yerli bir şirket tarafından tasarlanıyor. Firma, dönen oda sitemleri gibi ihtiyaca özel tasarımlar sunabiliyor. Ayrıca, projeksiyon cihazları için geliştirilen asansör sistemiyle, bu cihazların ömürlerinin

dolaylı olarak uzaması sağlanıyor (her kullanımda yerinden kaldırılan projeksiyon cihazlarına oranla) ve kurma-kaldırma sıkıntısı ortadan kaldırılıyor. Televiyonu, orta ekseninden sağa ve sola çevirebilen sistemle, izleyici kör açılarda kalmıyor. Televizyonu, mobilya içinden çıkaran-döndüren-indiren, tavanda ve resim çerçevesi arkasında gizleyen, bayrak şeklinde bir yanal kenarından asan çeşitli uygulama seçenekleri mevcut. PlazmaLift ürünleri, TÜV ve GS kalite sistemleriyle sertifikalandırılmış.