Bizim yasal olarak girmemizin engellendiği video paylaşım sitesi Youtube arama motoru pazarını altüst etti!Google ağustos ayında 7.6 milyar arama ile kral koltuğunda oturmaya devam ediyor, ancak vezir değişikliği olmuş: İnternet kullanıcıları Youtube’da video arama işlemini Yahoo’da arama yapmaktan çok gerçekleştirmiş!
Yahoo arama sorgusunda geçen aya göre %5 düşerek 2.4 milyar sorguyla 3.’lüğe gerilemiş, Youtube ise 2.6 milyar sorguyla 2.’liğe yerleşmiş durumda. Sırf Youtube’da yapılan sorgu sayısı arama motoru pastasının ufak kırıntılar haricinde hepsine sahip olan Google’da yapılan sorgu sayısının 1/3’üne ulaşmış olması videonun hayatımıza ne kadar da çabuk ve köklü yerleştiğinin göstergesi olsa gerek. Düşünecek olursak Youtube’un yanında Vimeo, Metacafe, Dailymotion, veoh ve İzlesene gibi yerel ve dilsel alternatifleri ile porno dünyasına hizmet eden video sitelerden de yapılan arama sayısını düşünecek olursak muhtemelen arama motorundan yapılan arama sorgusu sayısını geçmesine ramak kalmıştır. Evet, elbette Google’ın pek etkili olmasa da Yahoo ve Live Search ile yerel ve dilsel bazda Baidu ve Yandex, Hakia gibi rakipleri bulunmakta, ancak zaten bu arama motorlarında video arama seceneği de yer almakta ve bu araştırmalardaki rakamlara yapılan video sorguları da eklenmekte!Bu sonuçlara göre internette gelecek videodan, videolardan oluşmuş içerikten geçiyor görünüyor, eee pilli de video gerçeğine dikkat eder artık…Kaynak
Not: Facebook, ebay, ekşisözlük gibi sitelerin arama motorlarından yapılan sorgu sayısını negatif yönde etkilemekte olduğunu unutmuş değilim.