S.Jobs
S.Jobs

Evet, Steve’i o pahalı oyuncaklarının tanıtımında, hep aynı yarım boğazlı siyah kazağı ile görmek bence de çok sıkıcı olmaya başladı. Her ne kadar “vay canına ya adam tam olarak tuş edemese de bayağı bir zorluyor Bill Gates’i” yorumları yaparak, Gates’in tekelinden bu pazarı alması fikriyle bile kimilerimizin gönlünde kahraman olan Steve’in de aslında bu işleri babasının hayrına yapmadığında hemfikir oluveriyoruz, vitrinlerde ürünlerinin fiyatlarını görünce. Ama aslında çok da “tabii ya…” denilecek türden bir durum değil bu? Çünkü dürüst olalım, gerçekten çok görsel ürünleri, tam anlamıyla insanların duygularına hitap eden ve onları kalplerinden vuracak tasarımları, uyguladıkları satış stratejileri ile hepimizi kandırmayı başardılar. Hepimiz “APPLE” amblemli bir oyuncak istiyoruz.-AZİM Mİ? ŞANS MI?-
Daha doğduğu an enteresan bir hayat hikayesiyle başlıyor Steve yolculuğuna. Henüz üniversite öğrencisi olan annesinin evlilik dışı bebeği olarak dünyaya geldikten kısa bir süre sonra, annesi onu evlatlık verir. Fakat biyolojik annesinin bir de şartı vardır; “Steve’i evlatlık alan aile, onu mutlaka üniversiteye gönderecektir”. Aslında onu evlatlık almaya ilk aday olan ailenin kız çocuk istemesi üzerine Steve, ikinci aday aile olan Jobs ailesine verilir. Liseden sonra, üniversiteye gönderilir fakat ailesinin tüm birikimlerini kendisi için harcadığını gören Steve dönem sonunda okulu bırakır. Fakat daha sonra tekrar bıraktığı okul olan ve dönemin en iyi kaligrafi eğitimi veren okulu olan Reed Üniversitesinde kaligrafi derslerine girer.

Hippi zamanlar
Hippi zamanlar

Zamanın hippi modasına da ayak uyduran Steve LSD denediğini de söylüyor biyografisinde.
-ZOR GÜNLER-
Paraya iyice sıkışan ve artık çok daha zor günler geçiren Steve, 19 yaşında arkadaşı ve daha sonra uzun metrajlı iş ortağı olacak olan Steve Wozniak ile Atari Inc. şirkentinde oyun tasarımcısı olarak işe girer. Birlikte bir çok deneme yapan ikili en çok ses getiren ve adlarını piyasaya duyuran ürünlerini ise Jobs ailesinin garajında üretirler; “APPLE-1”. Daha sonra piyasaya sürdükleri Apple-2 ile de adlarını duyuran ikili artık şirket olmuştur ve “Computer”in halka açılması ile piyasaya çok iyi bir giriş yapmışlardır. Zamanın Pepsi Ceo’su olan Schully’ye “hayatının sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun; yoksa dünyayı değiştirmek mi?” diye soran Jobs, Apple’ın yeni CEO’su olarak Scully’i tanıtırken, bir süre sonra yapacakları tartışma sonrasında Scully’nin onu Apple’dan kovacağını hesaba katmamıştır eminim; hem de tam ilk grafik kullanıcı ara yüzlü bilgisayar olan Macintosh’u piyasaya sürmüşken. Fakat bu olayın hep eski başarılarından sıyrılıp yeni başarılara koşması için kendini hafiflettiğini söyleyen Jobs, Next isminde bir bilgisayar şirketi kurar. Bu şirketi ile de başarıyı yakalayan Jobs bir başka arkadaşı Edwin Cutmull ile animasyon stüdyosu Pixar Studios’u kurar. Toy story-1 ile patlama yapan şirket, bugün de çoğumuzun yaş sınırı olmadan bildiğimiz Kayıp Balık Nemo, İnanılmaz Aile, Toy story-2 gibi filmlere imza atmıştır.

Pixar Studios
Pixar Studios

-İroni: Jobs Apple’da!-
Kurduğu Pixar ile bir yandan, Next firması ile diğer yandan başarıyı yakalayan Jobs kovulduğu gün “Dönüşüm muhteşem olacak” demiş midir bilinmez ama, tekrar Apple’ın kapısından içeriye girdiğinde Next, Apple tarafından 402 milyon dolara satın alınmıştı. Daha sonra güçlerini birleştiren Apple ve Next, (Apple adı altında) iMac’ı Piyasaya çıkardılar ve müthiş bir çıkış yakaladılar. Ve bugün telefon, müzik çalar, yazılım bilgisayar vb. birçok tasarım harikası ürünle etrafımızı sarmış durumdalar.Steve Jobs bugün Apple’daki CEO pozisyonunda aldığı maaşla “Rekorlar Kitabı”na girdiğinde, haberin içeriğini bilmeyen ve sadece başlığı duyan ben benim gibiler “nasıl bir maaş ola ki bu böyle?” diye sorgulamaya heves etmişken, meğer Steve (milyar dolarlık özel jetini, 30 milyon dolarlık Apple hissesini de görmezden gelerek) CEO maaşı olarak sadece 1 dolar alıyormuş.Şimdi boğazlı kazağın yıllardır neden her tanıtımda aynı olduğu daha iyi anlaşılmıştır sanırım 🙂 Tabii 5.5 milyar dolar ile Forbes’in 2010’da dünyanın en zengin 136’ıncı adamı olarak onu seçtiğini de söylemek isterim.

Back to the Mac
Back to the Mac

123