Bir insan psikolojisi ve çalışmanın temel önemi bilinçaltı ve bilinçli düşüncenin analizidir. Sigmund Freud bizim ruhsal enerji akışını ilk açıkça tanımlayan kişi oldu.Bir fikir edinmeye kalktığımızda düşüncelerimiz, duygularımız, kararlarımız ve motivasyonumuz işin içine girer. Bilinç; mantıklı ve kontrol edilebilir ama bilinçaltına göre çok küçük. Bilinçaltı; karışık, mantıksız ve irrosyonel ve büyük.Bilinçaltını ve bilinci programlama üzerine uygulayıp var olan 4 aşamada inceleyelim.1- Bilinçdışı Yetersizlik
Hakan genç bir web geliştiricisidir. Hakan eski bir hukuk öğrencisi, ve arkadaşlarının bilgisayarlarını iyi tamir edebildiği için evinin yakınlarında bir bilgisayarcıda işe girdi. Ve orada 6 ay içinde web geliştirmeyi, programlama dillerinini, yazılım uygulamalarını öğrendiğini idaa etti.. Hakan aslında çılgın ve acımasız bir kopyala/yapıştırcıydı. O sadece başarılı olmayı düşünen hırslı birisiydi. Burada ki problem Hakan, bunları öğrenebileceğinden beyni habersiz, bundan dolayı asla öğrenemez. Şartlanmış. O genellikle boş forumları ve sosyalleşme sitelerini ziyaret eder. Ne yazık ki Hakan şuan bu yazıyı okuyan bilgisayar kurtlarından daha fazla para kazanıyor.Hakan bir bilinçsiz beceriksiz.
2- Bilinçli Yetersizlik
Veli bir matematik öğretmeni. Veli küçük bir şehir merkezinde çalışır. Orada arta vaktini değerlendirmek ister ve teknoloji merakından dolayı bir web site projesi için araştırmaya başlar. Veli mantıklı birisidir. O bu işi gerçekleştimek için önce Wikipedia’dan başlar ama uzun bir araşturma sonunda, öğrenir ki bir grup insan Açık Kaynak çözümlerinde sorun yaşıyor. Ve projesininde bu soruna yönelik en iyi çözümü getirmeyi düşünüyor. Bunun için web siteleri bulur, dökümanları okur, programlar indirir. Veli çalışırken “veritabanı bağlantı hatası” görür. Her şeyi dener ama bir türlü işin içinden çıkamaz. Veli tedirgin değildir ama bu işin uzmanı olmadığını bilir.Veli bir Bilinçli Yetersizlik.
3- Bilinçli Yeterlilik
Mehmet’in ilk HTML kitabını alalı 3 yıl oldu. Mehmet her gün ne yapmak istediğini neyi sevdiğini düşünüyor. Mehmet birkaç ay önce kendisi bir website açmıştır. Ama sitesinden bir türlü istediği başarıyı sağlayamaz. Sabırla devam eder, yine olmaz. Her gün kendini verdiği işte geliştirmeye başlar. Sitesi artık daha fazla kişi tarafından bilinmeye başlamıştır. En iyi araştırmalar, bilgiler ve makaleler vs. Burada en önemli nokta Mehmet asla kopyala/yapıştır yapmamamıştır.Mehmet bir bilinçli yeterli
4- Bilinçdışı Yeterlilik
Bu en yüksek aşama artık Programlama Üstadı oluyor. Sadece bilgi birikimi gücü ile değil, böyle insanlarda alışılmış mantık kuralları ya da çocukluktan başlayarak beyinlerini şartlandırma böyle insanlardan daha az görülür. En iyi şekilde yazar, sağlam kodlar, tasarım şablonların uygulanması, basit ama kimsenin aklına gelmeyen çözümler vs. Böyle birileri karşımıza bazen çıkar veya ordan burdan mutlaka duyarız.Kısacası hepimiz 4. aşamada ki beyne sahip olmasakta kopyala/yapıştır yapmadan da, sabırla büyük işler başarılabilir.