“Commune” sözcüğü ingilizcede “görüş alışverişinde bulunmak” anlamına da geliyormuş. Community’nin anlamlarından biri de “ortak iyelik” yani ortak mülkiyet…

Bunlara dayanılarak “Komünite” dendiğinde salt bir merkezin etrafına doluşmuş kişilerden oluşan bir grup değil, hoşgörü(tahammül diyelim), kolektivite ve ortak inisiyatif gibi kavramlar da kafamıza çalınıyor mecburen.

Şimdi bir komünitenin komünite olması için “biz komuniteyiz ağğbi” demesi yeter mi acaba? Keza Türkçe’ye topluluk olarak lök diye çevrildiğinde evet artar bile. Unutulmaması gereken, maça giden kalabalık bir grup da bir topluluğu oluşturur, Hacc’a giden Hacılar da. Zira sözkonusu ve benzeri gruplar kendilerine “biz komunitiyiz, valla da öyleyiz” derlerse “iki dakka durun abi” demek de farz olur. Mesela Masonlar bir komünitedir, beğenilsin ya da beğenilmesin.

Bu argümanları Internet için geliştirirsek, açıkçası ben bu ülkede kendilerine “biz kominitiyiz” diyen bir çok elementin bir “playground”da eğlenen ya da takılan “grup”çuklardan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu da benim kafamdaki komünite kavramıyla pek örtüşmüyor dolayısıyla.

Bu konuda aslında netleşmiş değilim, birileri “biz komunitiyiz aha da bak şu sebeplerden dolayı” şeklinde beni ikna edebilir, sorun değil yani. Ama siberalemde üç-beş bytelık alan kaplayıp “takılarak” -içeriği tartışmıyorum bile- komüniti olmak da zor zenaat bence ve dahi yutmam da denebilir.