Bir süre önce, modern web uygulamalarındaki trendlere yönelik yazı dizisinin ilk bölümü olan 10 Kullanışlı Web Uygulama Arayüzü Tekniği yazısını yayımlamıştım. Diğer şeylerin yanısıra bu yazıda gömülü video blogları, özelleştirilmiş kontrol ve içeriğe göre değişen gezinti elementlerine dair bazı ipuçlarına yer vermiştim. Yazıda ayrıcı basılı düğmelerin durumu, modal pencerelerin çevresinde gölge kullanmak ve giriş sayfası üzerinden kayıt sayfasına bağlantı verilmesi gerekliliğinden de bahsetmiştik.Bu yazı ise incelemenin ikinci bölümünü oluşturmaktadır: Web Uygulamalarında İyi Kullanıcı Arayüz Tasarımı İçin 12 Kullanışlı Teknik. Yazımızda ayrıca bu tekniklerin doğru bir şekilde kullanılması için uygulamalara nasıl entegre edilmesi gerektiğini de bulacaksınız. Eğer sizin de bu konuda paylaşmak istediğiniz görüşleriniz ve önerileriniz varsa yorumlarınızda belirtmekten çekinmeyin.
1. Önemli Değişiklikleri Belirtin
İyi kullanıcı arayüzü tasarımı için en önemli elementlerden birisi de sistem durumunun görünürlüğüdür. Kullanıcılar sitenin görünmeyen kısmında olan şeylerden ve eylemlerinin oluşturacağı sonuçlardan derhal haberdar olabilmelidirler. Daha sofistike bir sistem görünürlüğünü uygulamalarda kullanabilmek için web siteleri günümüzde, elbette, AJAX kullanmaktadırlar. Bildiğiniz üzere AJAX sayesinde kullanıcılar, web sayfalarının tamamını yeniden yüklemek zorunda kalmadan sadece belirli bölümlerinde değişiklikler yapabilmektedirler. AJAX, web uygulamalarının etkileşimliliğini ve yanıt verme yeteneklerini masaüstü uygulamaları ile neredeyse aynı seviyeye getirebilmektedir.

Yammer
Yammer, besleme üzerindeki yüm mesajlara bir değil üç adet efekt uygulamaktadır: Yavaşça belirme, aşağı kayma ve öne çıkarma.

Bu dinamik oluşumun anlamı, bir düğmeye tıkladığınızda sayfa yeniden yüklenmemesi ancak sayfada bir şeyin olmasıdır. Pek çok web sitesi halen AJAX’ı etkin bir şekilde kullanmamaktadır, bu sayede bazı kullanıcılar halen bir düğmeye tıkladıktan sonra bir şeyin olup olmayacağını ya da düğmelerin doğru şekilde tıklanıp tıklanmadığını bilememektedirler. Bu sorunun önüne geçebilmek için kullanıcı etkileşimlerinin her birine görsel geribildirim uygulamalısınız.

Backpack
Backpack görev listesindeki her bir öğe için, ekrandan kaybolmadan önce birkaç saniyeliğine ekranda kalan öne çıkarma efektini kullanmaktadır.

Bunu yapabilmenin mükemmel bir yolu olarak animasyon kullanmak gösterilebilir. İnsan gözü, hareketi iyi bir şekilde algılayabilir, özellikle sayfanın geri kalanının hareketsiz olduğu durumlarda. Öne çıkarma animasyonunu örneğin kullanıcılar alışveriş sepetine bir şey eklediklerinde, onların dikkati o öğelere çekilir. Ziyaretçiler, sunulan animasyonlar sayesinde eylemlerinin çalıştığını anlayacaklardır. Animasyonlar JavaScript kullanılarak siteye dahil edilebilir ve bu animasyonlar, görsel geribildirim sunabilmenin güzel bir yoludur. Sadece bu animasyonlarda aşırıya kaçmamaya dikkat edin zira çok fazla animasyon kullanımı arayüzü ağırlaştırabilir ve bu da kullanıcı memnuniyetsizliği ile sonuçlanır.
2. Web Uygulamalarınızda Klavye Kısayollarını Etkinleştirin
Modern web uygulamalarının özellikleri masaüstü uygulamaları ile eş seviyeye gelmeye başladıkça, bu uygulamaların geliştiricileri kullanıcılara daha fazla yanıt verebilen ve etkileşimli kullanıcı arayüzleri hazırlamayı hedefliyorlar. Bu hedefe ulaşabilmek için kullanılabilecek tekniklerden birisi de, klavye kısayollarının ya da navigasyonun dahil edilmesidir. Tıpkı klasik uygulamalarda olduğu gibi bu tip küçük özellikler kullanıcıların çalışma alanını önemli ölçüde iyileştirebilirler ve ayrıca kullanıcılarının görevlerini daha çabuk bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlar.

Aslında günümüzde çeşitli web uygulamaları halihazırda klavye kısayollarını kullanmaktadırlar (örneğin, Googla Spreadsheets, MobileMe vs.) ve hatta Ffffound ya da Boston.com gibi web siteleri de temel gezinti için klavye kısayollarını desteklemektedir. Ffffound web sitesi, “v” tuşuna basıldığında resim önizleme görünümünden liste görünümüne; “h” tuşuna basıldığında sayfanın üst kısmına gidilmesine; “k” ve “j” tuşları ise sırasıyla önceki ve sonraki görsele geçilmesine izin vermektedir. Boston.com web sitesi de “k” ve “j” tuşlarını aynı eylemin gerçekleştirilebilmesi için kullanmaktadır.Klavye kısayollarının yaratıcı ve kendi kendini açıklayabilir nitelikte olmasının öneminden bahsetmeye değer. Örneğin, “Önceki” ve “Sonraki” eylemleri için bir birlerinden çok uzakta olan iki adet klavye kısayolu kullanmak mantıklı olmaz. Bunun sebebi, eğer kullanıcı bir hata yapıp gitmek istemediği bir sayfaya giderse, kullanıcı bu durumda anında bir önceki sayfaya dönebilir ve bunun için klavyeye bakmasına gerek kalmaz. “j/k” ayarı kullanılabilecek yöntemlerden birisidir. Ayrıca farklı web siteleri için benzer klavye kısayollarını kullanmak da kesinlikle mantıklı olacaktır ancak henüz bu alanda henüz bir orta yol bulunabilmiş değil.Peki bunu sitenize nasıl ekleyebilirsiniz? Aslında tek yapmanız gereken onKeyPress DOM elementini kullanmak ve ardından window.scrollTo JavaScript fonksiyonunu sitenize yerleştirmek.
Ffffound.com sitesi onMouseDown efektini kodunda kullanmış ancak bu yaklaşım pek doğru değildir. Bunun yanısıra JavaScript özelliğini CSS stil şablonundan ve (X)HTML kodundan ayırmak yerinde olurdu.

onmousedown="try { move_asset_auto(-1) ;} catch (e) { }"
onclick="return false;">prev(k)

Burada jQuery gibi bir JavaScript kütüphanesi kullanmak ve ardından elementi tanımlayıcısı ile ya da sınıfı ile çağırmak yerinde olurdu. Bu aslında neredeyse Boston.com'un yaptığı şey. Galerisindeki tüm görseller bpImage sınıfı ile etiketlenmiş ve ardından JavaScript işaretçileri de diziye eklenmiş. onKeyPress eylemi ise arkaplanda kayan pencereyi tetikliyor ve tarayıcının penceresi ise window.scrollTo() fonksiyonunu kullanıyor.(X)HTML kodu şu şekilde:

...



...



...



...
Ve JavaScript koduna da buradan ulaşabilirsiniz.Tüm bunları sitenize dahil ettikten sonra sitenizin klavye kısayollarını desteklediğini ve siteniz üzerinde bazı görevlerin daha verimli bir şekilde yerine getirilebilmesini sağladığından bahsetmeyi unutmayın. Eğer bir kullanıcı görevleri sizin uygulamanız üzerinden verimli bir şekilde yerine getirilebildiğine inanırsa, o zaman bir başka uygulamayı daha sonra kullanmaya başlama ihtimali, diğer uygulamanın da sizin uygulamanızla aynı ya da daha az özelliğe sahip olması durumunda, çok daha azdır.3. Hesap Sayfası Üzerinden Seçeneklerin Güncellenebilmesi
Eğer uygulamanız çeşitli abonelik planları sunuyorsa, uygulamanız üzerindeki tüm arayüz hatalarını ve tutarsızlıklarını gidermeyi unutmayın. Pek çok kullanıcı uygulamalar için ücret ödemeden önce uygulamanın sunduğu en düşük özellikli ve muhtemelen ücretsiz bir paketi kullanarak uygulamanın geneli hakkında bir fikir sahibi olmak isterler. Eğer uygulamanın kendi beklentilerini karşıladıklarına ikna olurlarsa, o zaman daha gelişmiş bir pakete abone olmayı düşünebilirler. Bu geçişi en sade ve yaratıcı bir şekilde sağlayabilmek ise tasarımcının görevidir.

CrazyEgg
CrazyEgg, sitenin ana gezinti elementine "Planı Değiştir" seçeneği eklemiştir.

Aslında günümüzde pek çok web uygulaması doğrudan yükseltme seçeneklerini doğrudan kullanıcı hesabı sayfasına koymuştur ki bu sayede ilgili seçenekler kolay bir şekilde erişilebilir kılınmıştır. Bu tasarım tercihi kullanıcılara sunulan seçeneklerin ve halihazırda desteklenen özelliklerin sade bir şekilde aktarılabilmesi avantajını da sağlamaktadır.

Bigcartel
Bigcartel'in yükseltme planları uygulamanın kendisi üzerinden sunulmaktadır.

Kullanıcıların bir üst pakete geçmeleri durumunda elde edecekleri avantajları aktarabilmenin yanısıra onların halihazırda sahibi oldukları özellikleri de belirtmenin önemli olduğunu unutmayın. Kullanıcılar açısından güncelleme yapılması durumunda elde edilecek yeni özelliklerin ve diğer yeniliklerin, o an kullandıkları ile karşılaştırma yapabilmelerini sağlamak önemlidir.
4. Uygulamanın Özelliklerini Tanıtın
Her ne kadar ayrıntılı bir pazarlama ve tanıtım sayfası çıkarmış olsanız bile, uygulamanızın diğer tüm özelliklerini ayrıntılamak ve web sitenizde bir yardım sayfası belirtmek, kullanıcıların pek çoğu onu okumayacak olsa bile önemlidir. Onlar muhtemelen ürününüzün sunduğu tüm özelliklerin farkında değillerdir ve uygulama üzerinden sunacağınız küçük ipuçlarından kesinlikle faydalanacaklardır.Uygulamanızın yeni özelliklerini tanıtın. Bu tip duyurular muhtemelen yan çubuk üzerinde, uygulamanın ana özelliklerin sunulduğu alandan uzakta belirtilmelidir. Eğer bir kullanıcı bir özelliği tam kapasite ile kullanmaya yaklaşmışsa, o zaman bunu kullanıcıya belirtmeli ve onu hızlıca yükseltme yapabilecek seçeneği sunabilmelisiniz.

Freckle
Freckle zaman kayıt uygulaması uygulama üzerinde kullanabileceğiniz en yüksek kullanıcı sayısına ulaşıldığında bunu kullanıcıya bildirir. Bu mesaj ayrıca kullanıcının yükseltme yapabilmek için yapması gerekenlerin yer aldığı bir sayfaya da bağlantı içermektedir.
Wufoo
Wufoo yeni form galeri özelliğini form oluşturma sayfasının altında tanıtıyor ve bu sayede kullanıcıların uygulamadan verimli bir şekilde faydalanabilmelerini hedefliyor.

5. Renk Kodlu Listeleri Kullanın
Bazı uygulamalar, farklı tiplerdeki içeriği içeren alanlar kullanmaktadır. Örneğin, en son mesajlarınızı, görevlerinizi ve dosyaları ana sayfası üzerinde listeleyen bir proje yönetim uygulamasının sahibi olabilirsiniz. Eğer tüm bu öğeler bir liste üzerinde yer alırsa, neyin ne olduğunu ayırtetmek kolay olmaz. Pek çok uygulama, farklı türlerdeki girdileri görsel olarak birbirinden ayırma yoluna giderler. Bunu kolayca yapabilmenin yollarından birisi de renkli bir kutu içine metin başlığını yerleştirmektir. Bu sayede liste kolay bir şekilde taranabilir hale gelir.
Aynı görev için farklı renkleri ya da farklı görevler için benzer renkleri kullanmamaya dikkat edin. Renk şeması rasgele seçilmemelidir ancak her bir öğenin sunduğu özelliği yansıtabilmelidir.

Lighthouse
Lighthouse sorun kayıt yazılımı genel görünüm sayfasının sağ kısmında farklı renklerde başlıkları kullanarak listenin hızlı bir şekilde taranabilmesini sağlıyor.
Goplan
Goplan sitesi de farklı renklerde etiketleri liste üzerindeki görevler, notlar ve dosyaları birbirinden ayırabilmek için kullanıyor.

6. Kişiselleştirme Seçenekleri Sunun
Günümüzde pek çok uygulama kurumsal ve bireysel kullanıcılar için çalışma alanları sunmanız gerekiyor. Sunabileceğiniz kişiselleştirme seçenekleri sayesinde kullanıcılarınız kendilerini evinde hissederler. Bu, kullanıcılarınıza, uygulamanın görünümünü değiştirebilecek seçenekler sunarak sağlanabilir. Kullanıcılarınıza uygulamanın renk temasını, bağlantı renklerini, arkaplanını ve benzer özelliklerini değiştirebilmelerini sağlayın Az bir miktar özelleştirme bile kullanıcılarınıza kendi sayfalarını oluşturabilmelerini sağlamaya yetecektir.

Campaign Monitor
Campaign Monitor uygulaması, kendi renk şemanızı seçebilmenizi ve şirket logonuzu kullanabilmenizi sağlar. Bu sayede kurumlar, kendi renklerini kullandıkları web uygulamalarına entegre edebilmelerini sağlar.

Özelleştirme seçenekleri, kullanıcılarınızı kendi hizmetlerinize bağlamak için kullanılabilecek en basit ve bir o kadar da verimli yöntemlerden birisidir, ancak bu özelleştirmelerin kullanıcının ana özelliklerinin üzerine geçmemesi gerektiğini unutmamalısınız. Sistem daima özelliklerini işler kılabilmeli ve aynı zamanda kullanıcı beklentilerini karşılayabilmelidir. Kullanıcıların uyguladıkları kişiselleştirmeler, hiçbir zaman uygulamanın üzerine geçmemelidir.
Web sitesinin ana özellikleri ile kullanıcı arayüzü arasındaki farkı tutarlı bir şekilde bir arada tutabilmek için kullanılabilecek bir diğer kullanışlı yaklaşım ise farklı seviyelerde özelleştirme seçenekleri sunmaktır. Bu seçenekler, kullanıcının uygulamanızı ne kadar verimli bir şekilde kullandığına göre değişmekle birlikte ayrılarak gösterilebilir. Deneyimsiz kullanıcılar için kısıtlı özelleştirme seçenekleri, gelişmiş kullanıcılar ise tüm özelleştirme seçeneklerini sunabilmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Son olarak kullanıcının tercih ettiği zaman uygulamanın öntanımlı tercihlerine dönebilmesi ya da bir önceki oturum sırasında kaydettiği kişiselleştirmelere geri dönebilmesi de önemlidir.

Twitter
Twitter, kullanıcılarının profil sayfalarının arkaplanını ve renklerini değiştirebilmelerine izin verir, bu sayede kullanıcıların özgün sayfalar oluşturabilmelerini sağlar.

7. Göze Çekici Gelen Yardım Mesajları Görüntüleyin
Her bir web uygulamasının görevleri yerine getirebilmek için kullandığı yöntem farklıdır. Eğer bir elementin özelliği istendiği an görüntülenemiyorsa, kullanıcılara yardımcı olmak için yardım mesajları gösterebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta, eğer o an ne yapmak istediğinden emin olmayan kullanıcılara yardım etmek istiyorsanız, onların dikkatını ilgili mesaja çekmek gerektiğini hatırlamalısınız. Dikkat çekebilmek için kullanabileceğiniz bir yöntem renkledir. Yan çubuk üzerinde farklı bir arkaplan renge sahip "yapışkan" mesaj kullanarak mesajın sitenin ya da uygulamanın geri kalanından daha ön planda belirmesini sağlayabilirsiniz.

Goplan
Goplan uygulaması, tıpkı post-it notlarına benzer sarı renkli kutular üzerinde yardım mesajlarını görüntüler. Kullanılan parlak renk sayesinde kullanıcının vurgulanan mesajı kaçırmaması sağlanır.

Alternatif olarak eğer fazla yer kaplamayan daha az belirgin ve uygulamanızı düzenli olarak kullanan kullanıcıları rahatsız etmeyecek bir çözüm arıyorsanız, daha az görsel grafik (örneğin küçük boyutlu simgeler) kullanmayı tercih edebilirsiniz. Wishlistr.com uygulaması, güncellenen ve yeni özellikler içeren arama motoru için bu yöntemi başarılı bir şekilde kullanmı.

Wishlistr
Klasik: Wishlistr kullanıcının dikkatini duyuruya çekebilmek için bir ampul simgesini kullanmayı tercih etmiş.

8. Geribildirim Mesajlarını Dikkatle Tasarlayın
Aşağı yukarı her uygulama bir tür geribildirim içerir. Uygulamaların farklı yerlerinde ve durumlarda bir uyarı ya da hata olarak beliren bu mesajlar, br görev tamamlandığında ya da tamamlanamadığında belirir. Bu mesajları doğru şekilde tasarlayabilmek önemlidir zira ortada panik yapılacak bir şey olmamasına rağmen kullanıcılarınızın şüphelenmeye başlamasını istemezsiniz.Buna yönelik yapılabilecek birkaç şey bulunmaktadır. İlk olarak farklı mesaj tiplerini farklı renklerle belirtmektir. Başarılı eylemleri belirten mesajlar genellikle yeşil olarak renklendirilmiştir. Bu, trafik ışığı analojisindeki yeşil rengin "Git" anlamına gelmesi fikrini web uygulamalarına entegre etmektedir. Uyarı mesajlarını sarı, hata mesajlarını ise kırmızı renk tonlarında göstererek kullanıcıların mesajın içeriğini okumadan genel bir fikir sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz.

Mailchimp
Mailchimp web sitesi hata mesajları için renk kodlarını verimli bir şekilde kullanmaktadır.

Yapılabilecek bir diğer şey ise her bir mesaj tipine özgü simge kullanmaktır. Simgelerin taşıdığı anlam sayesinde kullanıcılar mesaj hakkında genel bir fikir sahibi olurlar. Örneğin bir "onay işareti", başarılı bir eylemin gerçekleştiğini sembolize eder. Bir üçgen içerisindeki ünlem işareti ise uyarı anlamına gelir. Bu tip geribildirimleri kullanan uygulamalarda çalışan kullanıcılar, kendilerini uyaran bir mesaj olduğunu derhal farkedecekler ve ona gerekli özeni göstereceklerdir.

GetSignOff
GetSignOff web sitesi, mesaj kutusunun sağ üst köşesinde bulunan çarpı işaretine tıklandığında mesajın kapatılabilmesine izin vermektedir.

Son olarak kullanıcılarınıza uyarı mesajlarını kapatabilmelerine izin vermelisiniz. Bu durum özellikle kullanıcıların sayfanızda uyarı mesajından sonraki süre zarfında mesajın belirdiği sayfa üzerinde bir süre daha kalmaları durumunda kullanışlı hale gelecektir.
9. Sekmeli İçerik Kullanın
Günümüzde pek çok web uygulaması, sekmeli gezintileri uygulamalarının ana gezinti öğesi olarak kullanmaktadırlar. Sekmeli gezintiler, tıpkı dosyaların ya da klasörlerin her birinin kendine ait bir sekme içerisinde durmasına benzer ve etkin sekme sayfanın gövdesine bağladır. Sekmeli içerik sadece göze çekici gelmekle kalmas, ayrıca kullanılırlık açısından da önemli bir unsur teşkil eder.

Freckle
Freckle sekmeli gezinti öğesini sitesinin alt menülerinde kullanmaktadır.
Basecamp
Basecamp ise uygulamasının ana gezinti öğesi olarak sekmeli menü kullanmayı tercih etmiştir.

Eğer menünüzü klasörlerde birer sekme gibi yaparsanız, neredeyse herkes onun nasıl çalıştığını ve ne yaptığını ilk bakışta anlar. Bunun sebebi ilgili öğenin görsel metaforunun açık ve net olmasıdır. Ayrıca geçerli sayfa ya da bölüm kolay bir şekilde görünür. Onların nerede olduğunu bilmeleri kullanıcıların işini kolaylaştırır, zira kullanıcılar bu sayede uygulamayı daha kolay bir şekilde kontrol altına almış olurlar.
10. Modal Pencerelerin Altında Koyu Arkaplanlar
Bazı uygulamalarda az miktarda olduğu için kendine ait sayfa oluşturmayı gerektirmeyen bilgi parçacıklarını görüntülemeyi deneyebilirsiniz. Bazı geliştiriciler bu tip bilgileri modal pencere adını verdikleri pencereler içerisinde görüntülemeyi tercih ederler. Modal pencereler küçük pencereler olup geçerli sayfa üzerinde belirir ve kullanıcıların devam edebilmesi için onunla etkileşim kurması gerekmektedir.

SquareSpace
Squarespace website oluşturma uygulamasındaki bölümleri düzenlediğinizde, arkaplan karararak kullanıcının odağının düzenleme penceresine çekilmesi sağlanır.

Bu pencerenin daha da belirgin olmasını sağlamak için onun ardındaki arkaplan karartılır. Karartılmış arkaplan sayfanın tüm karmaşıklığını gidererek modal pencereyi odak noktası haline getirir. Bu yöntem, modal pencerelerin çevresine gölge eklemekle aşağı yukarı aynı işlevi görür ancak arkaplanı karartmak, gölgeye oranla, ilgili pencereyi odak noktası haline getirmek için daha etkilidir. Karartılmış arkaplan ayrıca üzerindeki içerikle etkileşimin kesildiğini belirtir ve kullanıcının sadece önplandaki modal pencere ile etkileşim kurması gerektiğini açık ve net bir hale getirir.
11. Lightboxlar ve Slayt Gösterileri
Bazı uygulamalar, kullanıcıların incelemesi için çok miktarda görsel sunabilirler. Her bir görseli kendi sayfası altında görüntülemek belki de bunu en verimli bir biçimde uygulamak için tercih edilmesi gereken yöntem değildir - hem ziyaretçileriniz, hem de sunucunuz için. Ziyaretçileriniz her bir görsel için ileri geri gezinmek zorunda kalacaklardır ve sunucunuza bu sebeple fazladan istek gönderilmiş olacaktır.

SmugMug
SmugMug fotoğrafları daha belirgin hale getirmek için lightbox kullanmaktadır. (Fotoğraf: Kurt Preston).

Lightboxlara ve slayt gösterileri yeni bir sayfa yüklemeye gerek kalmadan fotoğrafların görüntülenmesini sağlar. Örneğin lightbox yöntemi sayesinde üzerine tıklanılan görselin büyük boyutlu sürümü, sayfanın geri kalanının üzerinde bir modal pencere içerisinde görüntülenerek, kullanıcının odağının ilgili görsele çekilmesi sağlanacaktır. Bunun anlamı daha az karmaşa ve daha fazla izleme deneyimi demektir.
12. Kısa Kayıt Formları
Kayıt formları muhtemelen potansiyel müşterileriniz ile sizin arınızdaki en büyük engellerden birisidir. Form ne kadar uzunsa, ziyaretçinizin web sitenizin bir üyesi olması ya da ödeme yapan bir müşteriniz haline gelmesi için o ziyaretçinin o kadar fazla çaba sarfetmesi anlamına gelmektedir. Bu engeli azaltmak için bu süreci hızlandırmamız gerekmektedir. Bunun anlamı da tüm opsiyonel elementleri kaldırmak demektir. Bu elementleri kaldırıp form üzerinde sadece kesinlikle gerekli olan elementleri bırakarak, kullanıcının hem kısa sürede sitenize üye olması sağlanır, hem de formdan çıkardığınız diğer bilgiler daha sonra kullanıcının isteği üzerine doldurulabilir.

Evernote
Bir Evernote hesabı açmak kolaydır, zira siteye üye olmak için yapmanız gereken tek şey, her biri gruplanmış ve küçük bir kutu içerisine yerleştirilmiş bir avuç bilgiyi girmektir.

Sonuç
Uygulamalarınızı güzel göstermek her ne kadar tatminkar bir kullanıcı deneyimi ile sonuçlanmış olsa da, o ürünün kullanılabilir bir ürün olacağını garantilemez. Örneğin Craigslist gibi çirkin bir web sitesi bile yapması gerekeni çok başarılı bir şekilde yerine getirebilir. Sitenin çirkin görünümü onun çok popüler olmasının önüne geçmedi. Benzer olarak Google arama motorunun minimalist görünümü, dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasına girmesinin önüne geçebilmiş değil. Arayüz belirsizleşerek yapmanız gerekeni en kısa sürede gerçekleştirebilmenize yardımcı olur.
Bir keresinde Apple CEO'su Steve Jobs, "tasarım sadece onun nasıl göründüğü ve hissettirdiği demek değildir. Tasarım, onun nasıl çalıştığıdır." demiştir. Aslında, kullanılırlık ve bir web uygulamasının genel kullanışlılığı, onun ne kadar başarılı bir şekilde işleyebildiği ve özelliklerinin ne kadar kolay bir şekilde erişilebildiği ile doğrudan ilgilidir. Tasarım, kullanıcılarınıza yardımcı olabilecek bir arayüz ile değer kazanır. Her teknik, her durumda her uygulama için kullanılır diye genelgeçer bir kural yoktur. Uygulamalarınız üzerinde sadece gereken öğeleri kullanarak ve diğerlerini de sadece gerektiği zaman göstererek daha kullanılabilir bir uygulama sahibi olabilirsiniz.
*


Kaynak: Smashing Magazine* Yazılarımı RSS Üzerinden Takip Edin* @pinkfloyd twitter* pinkfloyd köşesiKullanılırlık İle İlgili Yazdığım Diğer Yazılar
* Buraya Tıklamayın! Bağlantıları Doğru Kullanmak* Facebook Connect'in Kullanıldığı 10 Mükemmel Örnek* En İyi 10 Web Sitesi İçin Görsel Performans Optimizasyonu* 10 Kullanışlı Web Uygulaması Arayüzü Tekniği* Kullanıcı Geribildirimleri İle Sitenizin Kullanılırlığını Arttırmak* Web Tasarımcıları İçin 10 Kullanılırlık İpucu