Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşen intihar bombacısı olayından sonra aklı başında olan herkes bombacıya lanet okumuştur, hatta keşke ölseydi diyenler bile çıkmıştır. Peki ama bu insanlara bu kadar radikal bir eylemi yaptıran nedir?


fotoğraf: milliyet.com.tr

Tahmin edilenin aksine çoğu intihar bombacısı normal diyebileceğimiz insanlardır. Sürekli güncellenen çalışmalar gösteriyor ki intihar bombacıları çevrelerinde ortalamanın üzerinde başarı gösteren ve daha iyi eğitim görmüş kişiler olmaktadır. Patolojik anlamda nadiren intihar eğilimi gösteren insanlardır. Tel Aviv Üniversitesi’nden psikiyatrist Ariel Merari 1983 yılından bugüne orta doğu bölgesinde intihar saldırısı yapan kişileri incelemiş ve çok azında ruh hastalığı, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı tespit etmiştir.Ayrıca intihar bombacılarının radikal İslamcı veya radikal din görüşü olan kişiler olduğu genellemesi de doğru değildir. 1980’lerde lübnan’da yapılan intihar saldırıları tutucu hristiyanlar tarafından gerçekleştirilmiştir, günümüzdeki anlamıyla intihar saldırısı kavramının yaratıcıları ise marxist-leninist görüşteki tamil kaplanları isimli gruptur.Peki nasıl oluyor da sağlıklı ve iyi eğitilmiş genç insanlar sivilleri öldürmek uğruna kendilerini kurban ediyorlar? Cevap bombacılardan çok onları bünyelerine alan ve eğiten organizasyonlarda saklı.Bilinen tarihteki neredeyse bütün intihar saldırıları militan grupların azmettirmesi ve yönetmesiyle gerçekleşmiştir ve hepsi aynı yöntemleri izlemektedir. İlk iş, uygun kişiyi bulmaktır. Genellikle grubun davasına yakın görüşler besleyen genç erkekler tercih edilerek küçük gruplar halinde toplanmaktadır. Sonra dava uğruna savaşma motivasyonu dini veya politik doktrinler vasıtasıyla verilmekte ve misyonlarının kahraman doğasından ve kendini kurban etmenin soyluluğundan bahsedilmektedir. En son olarak grubun bütün üyelerine yapacakları iş ile ilgili bir söz verdirilir. Bu aşamadan sonra psikolojik olarak dönüş çok zordur.Merari ve konu üzerine çalışan diğerleri, kamikaze pilotlarından, 9/11 saldırılarına kadar gerçekleşen intihar saldırılarının hemen hemen hepsinde bu şemayı gözlemlemiştir.

kamikaze pilotu Hoshikawa Hachiro
kamikaze pilotu Hoshikawa Hachiro

Gruba duyulan görev bilinci herkesi potansiyel bir intihar bombacısına çevirebilir: önemli olan nokta, bunun kişinin psikolojisi ile değil grubun psikolojisi ile alakalı olduğudur. Birçok araştırma kanıtlamıştır ki normal ve mantıklı insanları bile kötü şeyler yapmak için ikna etmek doğru yönlendirmeler ile olanaklıdır. bu durumda birisini, kendini öldürmeye ikna etmek çok da fantastik gözükmüyor.İntihar bombacılarına verilen ilk tepki onları hayvan olarak etiketlemek ve içlerinin kötülükle dolu olduğunu düşündürmektir. Fakat bu pek geçerli değildir. Kalabalık içinde kendini patlatmaları genellikle bu insanların hayatlarında yaptıkları ilk ciddi kötülüktür. Bu insanlardan çok onlara bunu yaptıran gruplar hastalıklıdır.Ana Kaynak: New Scientist, Sayı: 2509, 23 Temmuz 2005, sayfa 18