Gelelim kredi karti dolandırıcılığına. Amerikan FBI’in IFCC (Internet dolandırıcılık şikayet merkezi) verilerine göre dolandırıldığını söyleyen her 100 kişiden 64’u online auction’da dolandırıldığını söylüyor. Kredi karti madurları ise sadece %4.8

6 months data trend May-November 2000Auction Fraud %64.1 (açık arttırma)Non-delivered %22.3 (gönderilmeyen mal)Credit-card fraud %4.8 (kredi karti dolandırıcılığı)Confidence fraud %4.6 (güven istismari, kandırmaca)Investment fraud %1.2 (yatırım, ortaklık dolandırıcılığı)Other %3.0 (diğer dolandırıcılıklar)Dolandırılan paranın miktarına gore100 dolardan az %30100-499 dolar arası %35.6500-999 dolar arası %16.81000-2499 dolar arası %12.42500 dolar üstü %4.8
Yine IFCC’nin raporuna göre açık arttırmalarda:
– İnternetteki en önemli dolandırıcılık alanı %64 ile açık-arttırma sitelerinde meydana geliyor.
– Şikayette bulunulan özel kişilerin oranı %84, iş yerlerinin %16.
– Açık-arttırma sitelerinde günde 1.3 milyon işlem yapılıyor ve kandırılma/dolandırma orani yüzde 1’den daha düşük.
– Şikayette bulunanların %34’u ne tür bir dolandırıcılığa maruz kaldıklarını tanımlayamıyor.
– Şikayette bulunanların %25’i para ödedikleri şahıs veya şirketin açık adresini bile bilmemekte.
– Açık arttırmada dolandırılanların %80’i ödemelerini çek veya havale ile yapmış oluyor.
– IFCC 30 bin kadar dolandırılma şikayeti almış. Bunların 19 bini (%64) açık arttırmalardan. (özel bir istatistik şirketi ise bu oranın %87 olduğunu bildirmiş)
– Açık-arttırmalarda yıllık kaybedilen para miktarı tahminen 4 milyon dolar.

İnternette dolandırıldığını şikayet edenler arasında ise kredi kartının karışma oranı ise %6. IFCC’ye göre madurların %48’i money order (posta ve havale) ile ödeme yapmış. Çek kullananların oranı %39. Kredi kartı %6 ve nakit ödeyenler %3.

Referans:
http://www.ifccfbi.gov/

Kredi kartinizi nasil koruyabilirsiniz?

1. Kartınızı hiç bir yerde bırakmayınız. İş yerinizde bile kredi kartı hırsızları olabilir ve ortada bıraktığınız kredi kartınız kolaylıkla çalınabilir.
2. Eğer kredi kartınızla ATM’den para çekilebiliyorsa, güvenlik kodunuzu (PIN) hiç bir kimseye söylemeyin, vermeyin, hiç bir yerde yazılı olarak bulundurmayın.
3. Kredi kartınızı otomobilde bırakmayın. Çalınan kredi kartlarının büyük bir bölümü çalınan otomobil ile birlikte meydana gelmektedir.
4. Her alışverişten dönüşünüzde cüzdanınızı ve alışveriş kartlarınızı tek tek kontrol edin ve kredi kartınızın kendi kartınız olduğuna emin olun!
5. Seyehatlerde kredi kartınızı daima üstünüzde taşıyın veya güvenliği kesin bir yerde bulundurun.
6. Çalinan veya kaybolan kartınızı derhal, hiç vakit kaybetmeden banka veya ilgili kuruma bildirin.
7. Kullanılmayan veya tarihi geçmis kartları kesip/yakıp atın.
8. Aylık hesap bildirimlerinizi dikkatle inceleyin ve size ait olmayanları hemen bankanıza bildirin.
9. Kart numaranızı hiç bir zaman telefonda söylemeyin. Sadece güvenilir şirketlere verin. Sadece ödeme ve sipariş durumlarında kartınızı kullanın.
10. Kredi kartı kullandığınızda adres, telefon, e-mail gibi bilgileri kesinlikle satıcıya söylemeyin. Kredi karti kullanmak için sadece kredi kartı, imza ve hüviyet gerekli, diger bilgiler gereksizdir.

Son soz:

Ne yaptığınızın bilincindeyseniz internette hiç birşey gerçek hayattakinden daha riskli değildir. Alışveriş de yapabilirsiniz, kredi kartınızı da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.Yalnız, her zaman dikkatli ve tedbirli olun.

Referanslar :
Cem Turgay ([email protected])
http://www.ifccfbi.gov/
http://www.fraud.org
http://www.scambusters.com