firefox web tarayıcısının arkasındaki kuruluş olan mozilla, google ile arasındaki “arama” anlaşmasını üç yıl daha uzattı. google’ın firefox’ta varsayılan arama motoru olarak ayarlanmasının karşılığında mozilla’ya yüklü bir meblağ ödeniyor. mozilla’nın 2006 yılında google’dan tahsil ettiği para 57 milyon dolar imiş. bu da mozilla’nın toplam cirosunun %85’ine tekabül ediyor. aslında google ile mozilla arasındaki anlaşmanın 2006 yılında tamamlanması öngörülüyordu; fakat anlaşma önce 2008 yılında dek uzatıldı ve son olarak 2011’e kadar sürmesi karara bağlandı.bu anlaşma mozilla için (ve dolayısıyla açık kaynak yazılım dünyası için) büyük bir önem taşıyor. zira bu sayede firefox’un ve thunderbird‘ün geliştirilmesinin devamı için önemli bir güvence oluşturulmuş oluyor.mozilla ceo’su john lilly, google ile mozilla arasındaki işbirliğini şöyle değerlendiriyor:

“google ile kurduğumuz ilişki bizi çok mutlu ediyor, çünkü bu durum mozilla’nın çok uzun bir süre daha güçlenerek yoluna devam etmesini garanti altına alıyor.”

mozilla bu fonları çalışanlarına ödeme yapmak, altyapısını güçlendirmek, teknik ihtiyaçlarını karşılamak ve çeşitli bağışlar için kullanıyor.ne var ki, sözü edilen durumun açık kaynak camiasını kaygılandıran (ve eleştirilen) yönleri de mevcut: mozilla’nın toplam cirosunun %85’ini google’dan elde ettiği arama gelirlerinin oluşturması mozilla’yı ekonomik açıdan büyük ölçüde google’a bağımlı hale getiriyor. ama mozilla, aradaki ilişkinin birbirinden bağımsız iki ayrı kuruluş arasındaki bir anlaşmaya dayandığının altını çiziyor.mozilla’nın 2008 finansal sss dökümanında şöyle deniyor:

“biz ürünümüzü google ile aramızdaki işbirliği ile bağlantısı olmayan açık bir sürecin parçası olarak geliştiriyoruz. google ile, üründe sunulan bazı google servislerini (firefox başlangıç sayfası gibi) ve google’ın ürün için sağladığı hizmetleri (anti-phishing gibi) görüşüyoruz. google’ın bunun dışında mozilla’nın faaliyetleriyle özel bir ilişkisi bulunmuyor.”