Baba tarafım Şanlıurfa’lıdır. Siirt’ten Urfa’ya göç sonucu oralı sayılırız,arap asıllı babam tayfası üç kuşaktır İstanbul’dadır. Oraları bilmeyiz ancak küçüklügümden beri oraya gitmemiş olmak beni çok yaralar babamın da benim de hiç gitmemiş olmamızın verdiği merak mı? Yoksa gerçek anlamda tarihi içinde barındırdığı için mi ? bilinmez ezelden beri gitme isteğim başıma vurur.

Şanlıurfa’da kentsel dönüşüm projesi için kazı yapılırken bir şey bulundu. Bulunan şey mozaik parçalarıydı ve hemen yetkililere haber verildi, sonuç mükemmel ve şaşırtıcı iki metre aşagıda muhteşem bir buluntu çıktı memleketim olan Urfa’da Şubat ayı kış soğuklarında ortaya çıkan buluntu bir genç kız maskıydı.Milattan önce Seleukos medeniyeti tarafından kurulan antik Edessa Kenti bu maska Edessa Güzeli denilmesine sebeb oldu.Sonraları maskın devamı ortaya çıktı O dönem Roma’ya bağlı olan bu bölgenin eşi bulunmaz sanat eserleri Urfa’nın göbeginde günışıgındaydı artık.Burası Balıklı Göl’e çok yakın bir yerde. Mozaiklerde betimlenen amazonlar ortaya çıkınca ziyaretçi akınına ugradı.(Alın götürün bu mozaikleri )

Zaman ilerledikçe Balıkgöl ve Otogar arasındaki bu yeni keşfedilmiş tarih hazinesinde ortaya bir de tarihi hamam çıktı.Edessa Güzeli ardından amazon kraliçelerini, pek çok hayvan figürünü birde hamamı getirmişti.Amazon figürlerine 100 metre mesafede olan hamam milattan sonra 1. yüzyılda temeli atılmış ama 5 ve 6. yüzyılda kullanılmaya başlandı olarak açıklandı. Araştırmalar ilerledikçe hamam yapısı ortaya çıktıkça belki arkeologların degil ama benim agzım beş karış açılmaya başladı, o dönemde hamam merkezi ısıtma( Hipokaust ısıtma ) sistemi ile ısıtılıyormuş.Hamamda ılıklık,havuz,odalar da mevcut. Bu arada okudukça yapılan araştırmalara göre o dönem hamamların sadece yıkanmak için degil sosyal alanda kullanılan mekanlar oldugunu da ögreniyoruz.

Şanlıurfa müze yetkililerin yaptıgı açıklamalara göre uzun zaman üzerine basıp geçilen farkedilmeyen bu tarihi zenginlik Antalya ve İstanbul mozaiklerine benziyor ve Zeugma’dan daha ihtişamlı. Hippolyte, Antiope, Melanipe ve Penthesileia ismini taşıyan amazon kraliçeleri Haleplibahçe’de kıyafetleri ve av sırası halleriyle tasvir edilmiş. Tarihte dört kraliçe sadece Şanlıurfa ‘da aynı sahnede betimlenmiş olarak bulundu.Ayrıca dünyada ilk kez amazon kraliçeler Grekçe isimleriyle burada yer almıştır.Mozaiklerin taşları Fırat Nehri taşlarıdır. 24 saat polis tarafından korunan Haleplibahçe dünyada az rastlanır özelliklerinden dolayı ülkemizin tarihi hazinelerine eklenmiş oldu.HALEPLİBAHÇE AMAZON KADINLARI MOZAİKLERİ(Seleukos hanedanlığı, Halepli bahçe tarihi ve mitolojik efsanesi)Şanlıurfa bu zengin tarih hazinesine kavuştu ve benim zamanından beri varolan gitme dürtüm daha da depreşti bu antik kenti kamuoyuna duyuruldugu zamanlardan biliyorum ama bugün ince araştırma yapınca daha da ilgi duydum ülkemiz dünyanın çok önemli tarih degerlerine sahip ama nedense onların kıymetini biz degil turistler biliyor. Adamlar dünyanın ucundan görmeye gelirken bizim insanımız oraya yakın oturanlar bile merak edip bakmıyor….kaynak 1 2