Facebook‘un, f8‘in ve Facebook’un yeni vizyonunun, genel hatları ile anlatıldığı buradaki yazının bir devamı niteliğindeki bu yazıda; Facebook Platformunun yeni bileşenleri olan; Graph API, Open Graph Protocol ve Social Plugins (Sosyal Eklentiler) bileşenleri hakkında tanıtıcı bilgiler bulunmaktadır.

3 farklı bileşen olarak görülse de aslında; Facebook tarafıdan Social Graph (Büyük Resim) olarak adlandırılan ve web kullanıcılarının, Facebook merkezli olmak üzere, web’teki sosyal aktivitelerinin tek bir noktada toplanması ve servis edilmesi işlevini yerine getiren, tek bir yapı olarak ta görülebilir.


Graph API: Graph API, geliştiricilerin, Facebook veri tabanlarına kayıt edilmiş, kullanıcılara ait çeşitli türdeki verilere ulaşabilmelerini ve kullanabilmelerini (okuma, yazma) sağlayan bir API.
Graph API’nin iskeletini, birer nesne olarak görülenler (kullanıcı, sayfa, grup, uygulama vb. ) ile bu nesneler arasında birer bağlantı/köprü oluşmasını sağlayan işlemler/aktiviteler (fotoğrafları etiketleme, arkadaşlık ilişkileri vb.) oluşturmakta.

Graph API ile Facebook veritabanı üzerinde, https://graph.facebook.com/ID (ID sayısal olabileceği gibi kullanıcı adları da olabilir.) formatındaki standart bir URL adresini kullanarak sorgulamalar yapabilir ve JSON nesnesi olarak döndürülecek veriler kullanılabilir.

https://graph.facebook.com/ID ile belli bir nesne ile ilgili bilgilere,https://graph.facebook.com/ID/CONNECTION_TYPE ile belli bir nesnenin bağlantı/işlem/aktivite (sosyal aktiviteler) bilgilerine ulaşılabilmekte.

Graph API ile ilgili daha fazla bilgi ve örneği buradaki Graph API dokümanlarında bulabilirsiniz.Open Graph Protocol: Web sitenizdeki sayfaların/içeriklerin, sanki bir Facebook sayfasıymış gibi görülmesini ve Social Graph’e eklenmesi (yap-boz parçası) sağlamak için gelitirilmiş bir protokol.

Facebook’un yeni “Like” botunun, web’teki onlarca “paylaş” butonundan olan farklılığını da bu protool sağlamakta.Klasik paylaş butonlarına tıklandığında, paylaşılan kanala bir link ile bir başlık bilgisi gitmekte iken, Like butonu, tıklanılan sayfayı bir nesne olarak Facebook’a göndermekte ve hem kullanıcının parofilinden paylaştırmakta hem de o kullanıcının Social Graph’ine (Büyük Resim) eklemekte.

Bu protokol; Html meta tag’leri yardımıyla, web sayfanıza çeşitli tanımlayıcı/tanıtıcı veriler (başlık, tür, adres, tanıtıcı yazı, ID verme, yönetici atama, iletişim bilgileri) eklemenizi ve böylece web sayfanızı Graph API için bir nesneye dönüştürebilmenizi sağlamakta.
Open Graph Protocol ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Social Plugins (Sosyal Eklentiler): Web sitenizde, Facebook’un sunduğu bu yeni bileşenlerin nimetlerinden hemen faydalanabilmeniz için, Facebook tarafından geliştirilmiş çeşitli eklentiler bulunmakta.

Bu eklentiler içinde en önemlisi olan Like Butonu; Open Graph destekli web sayfanıza gelen ziyaretçilerin, sayfalarınızı Facebook’ta paylaşabilmelerini ve kendi Social Graph’lerine (Büyük Resim) eklemelerini sağlamakta.Üstelik bunu, eğer ziyaretçiniz o an Facebook hesabına giriş yapmışsa, küçük bir tarayıcı penceresini açıp, Facebook hesabına “erişim izni işlemi” yapmaya gerek duymadan yapmakta.
Yani; bir kaç tıkla değil, tek tıkla.
Böylece; Open Graph Protocol desteği ve bir Social Plugins olan Like Butonu ile kullanıcının Social Graph’ına eklenen veriler, diğer web sitesi sahipleri tarafından Graph API imkanları ile erişilmekte ve kullanılabilmekte.
Önceki cümlenin son kelimesi olan “kullanılabilmekte” kelimesine örnek niteliğindeki diğer eklentilerden bazıları:Activity Feed eklentisi web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara, hangi arkadaşlarının sayfalarınızdaki like butonlarını tıkladığını göstermekte.
Recommendations ekletisi ziyaretçilerinize içeriklerinizden, önerilerde bulunmanızı sağlamakta.

HTML veya XFBML tag’leri ile web sayfanıza entegre edebileceğiniz bu Sosyal eklentilerin hepisine birden, buradan ulaşabilirsiniz.Son olarak: 3. bir yazı ile bu mevzuyu şimdilik sonlandırmak niyetindeyim.
[Bonus+++++]
*+55 Minimal Black and White Web Designs to Inspire You+Facebook’tan “Like” Devrimi! – 1+Google’da Bingfobi Başladı…+Web’in Real-Time’lı Social Search Dönemi+Intel’den Tartışmalı Arama Motoru[Kaynak]Facebook Blog, Facebook Dev Blog.[Paylaş]Sosyal Medya paylaşım sayfası burada![algoz Takip Noktaları]
Blog FF Twitter Facebook Buzz E-posta RSS Mobil iPhone


10-30/04/2010

Algoz Desteğinizi Bekliyor…2010 Blog Ödülleri için beni desteklemek isterseniz; buradan kayıt olduktan sonra, buradan teknoloji kategorisinde yarışmakta olan bloguma (algoz.bildirgec.org / profil) oy verebilirsiniz.Şimdiden Teşekkürler….