bildirgec.org

apis hakkında tüm yazılar

İşe Yarar Bir API: Embedly

algoz | 05 August 2010 15:47

Web’in popüler içeriklerinin başında gelen videolar, görseller ve slayt gösterimleri gibi “zengin içerikler” için açılmış yüzlerce web sitesi bulunmakta. Kimisi web’in en çok ziyaret edilen web siteleri arasında olan bu sitelerdeki bazı içerikleri, farklı amaçlarla kendi sitemizde veya blogumuzda yayınlamak (embed) isteriz. Bu tür içeriklerin sahibi olan web siteleri, kullanıcılarının bu isteklerinin farkında olduklarından ve de istediklerinden dolayı, bu işlem için çeşitli kolaylaştırıcı yöntemler kullanırlar (API, hazır kod vs.).

Desteklediği siteler arasında, YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Google Videos, Last.fm ve deviantART gibi popüler web siteleri (toplam 108 web sitesi/servis) bulunan Embedly, kullancılarının kendi web sitelerine veya bloglarına içerik ekleyebilmeleri için birbirlerinden farklı yöntemler belirleyen bu tür web sitelerindeki içeriği, her bir site için farklı bir yöntemi öğrenmeye gerek duymadan kendi web sitemize veya blogumuza ekleyebilmemizi sağlamakta.

Twitter’ı Web Siteniz’e jQuery İle Entegre Edin!

algoz | 10 June 2010 15:14

jTweetsAnywhere, en baba Web şirketlerinin bile kendi servislerine/ürünlerine entegre etmek için yarıştıkları Sosyal Medya siteleri arasında müstesna bir yere sahip olan Twitter’ı, yakın zaman önce duyurulan @Anywhere özelliği desteği ile beraber, web sitenize entegre edebilmenizi sağlayacak olan, oldukça kullanışlı bir jQuery Twitter widget eklentisi.


Twitter tarafından kullanıma sunulan API’ler ile uğraşmak istemeyen web sitesi sahiplerinin, sitelerini Twitter’a entegre edebilmelerini sağlayacak olan jTweetsAnywhere, Twitter kullanıcılarının en son tweetlerini gösterme, Twitter arama sonuçlarına ulaşma ve özelleştirilebilir TweetBox entegrasyonu gibi daha bir çok özelliği, @Anywhere desteği sayesinde sunmakta.

Facebook’un Yeni Servisleri İle Geliştirilmiş Uygulamalar!

algoz | 04 May 2010 09:43

Facebook’un “Like” devrimi + + ile gelen yeni servislerinden (Graph API, Open Graph Protocol ve Social Plugins) yararlanılarak hazırlanmış bazı uygulamaların bulunduğu bu yazıdan yararlanarak, Sosyal Medya’nın odağı olmaya çalışan Facebook’un milyonlarca kullanıcısının hangi web içerikleri ile alakadar olduğunu, gerçek zamanlı olarak takip edebilir ve kendi yararınıza kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu yazıdaki uygulamalar, Facebook‘un yeni servisleri ile yeni uygulamalar geliştirmek veya var olan uygulamalarına bu yeni servislerin marifetleri ile yeni yetenekler kazandırmak isteyenler için de ilham kaynağı olabilir.

Facebook’tan “Like” Devrimi! – 3

algoz | 29 April 2010 15:47

Facebook‘un hem kendisi hemde Web alemi için bir kilometre taşı değerinde olan yeni servislerini ve bu servislerin içinde yer aldığı yeni vizyonunu, buradaki ve buradaki yazılarla tanışmıştık.

Mevzuyu kemale erdirecek bu üçüncü ve son yazıda ise, Facebook’un yeni servisleri ile ilgili “ortaya karışık” bilgileri, haberleri bulabilirsiniz.

– Facebook’un, Web’in merkezine kullanıcıyı oturtma, Facebook’un Sosyal Web’in merkezi olması, kullanıcılara anlık kişileştirilmiş web deneyimini yaşatma gibi sloganlar ve tariflerle tarif etmeye çalıştığı bu “Like” devrimi ile örneğin; Bir müzik sitesinde karşılaştığınız favori grup veya şarkıcınıza ait bir içeriği “like” ettiğinizde, bu bilgi sizin “Büyük Resminize” eklenmekte ve güncel konserleri duyuran bir siteye gittiğinizde site size, bu grup veya şarkıcının yakın zamanda ve bulunduğunuz bölgeye yakın olan konserlerini anında göstermekte.

Facebook’tan “Like” Devrimi! – 2

algoz | 26 April 2010 15:13

Facebook‘un, f8‘in ve Facebook’un yeni vizyonunun, genel hatları ile anlatıldığı buradaki yazının bir devamı niteliğindeki bu yazıda; Facebook Platformunun yeni bileşenleri olan; Graph API, Open Graph Protocol ve Social Plugins (Sosyal Eklentiler) bileşenleri hakkında tanıtıcı bilgiler bulunmaktadır.

3 farklı bileşen olarak görülse de aslında; Facebook tarafıdan Social Graph (Büyük Resim) olarak adlandırılan ve web kullanıcılarının, Facebook merkezli olmak üzere, web’teki sosyal aktivitelerinin tek bir noktada toplanması ve servis edilmesi işlevini yerine getiren, tek bir yapı olarak ta görülebilir.


Graph API: Graph API, geliştiricilerin, Facebook veri tabanlarına kayıt edilmiş, kullanıcılara ait çeşitli türdeki verilere ulaşabilmelerini ve kullanabilmelerini (okuma, yazma) sağlayan bir API.

Graph API’nin iskeletini, birer nesne olarak görülenler (kullanıcı, sayfa, grup, uygulama vb. ) ile bu nesneler arasında birer bağlantı/köprü oluşmasını sağlayan işlemler/aktiviteler (fotoğrafları etiketleme, arkadaşlık ilişkileri vb.) oluşturmakta.

“Acep Twitter’da Kimleri Takip Etsem?” Derdine, Google’dan Deva!

algoz | 16 April 2010 09:42

Google Labs tarafından, Twitter API ile, Twitter’ın kullanıma henüz sunduğu, dumanı üstünde platformu @anywhere kullanılarak hazırlanan bir Twitter uygulaması olan Google Follow Finder, bizlere ilgi alanlarımıza hitap eden ve takip etmeyi isteyebileceğimiz Twitter kullanıcılarını önermekte.

Google Follow Finder uygulamasından bu önerileri alabilmek için yapmamız gereken tek şey ise; Twitter kullanıcı adımızı girip arama butonuna tıklamak. Google Follow Finder, Twitter hesabımıza giriş izni istemeden, herkese açık olan takip listelerimiz (takip ettiğiniz/following ve sizi takip edenler/follower) üzerinde yaptığı analiz sonucunda oluşturuduğu önerileri, iki liste halinde sunmakta.

Bu iki listenin hangi mantıkla çalıştığını, örnek vererek açıklayacak olursak:

Ve…Twitter’ın @anywhere Platformu Kullanıma Hazır!

algoz | 15 April 2010 19:24

Twitter tarafından ilk olarak Mart ayında tanıtımı ve bazı önemli web sitelerinde de ön testleri yapılan Twitter’ın yeni Platformu @anywhere, tüm web sitesi geliştiricilerinin/sahiplerinin kullanımına sunuldu.


Web sitesi geliştiricileri, günümüzün en popüler Sosyal ağlarından olan Twitter’ın, kullanıcılarına sunduğu birçok işlevsel özelliği, @anywhere platformu sayesinde, kod yığınları arasında kaybolmadan kolayca yapacakları bir entegrasyon ile, kendi siteleri üzerinden kendi ziyaretçilerine, sanki Twitter.com’daylarmış gibi kullandırabilecekler.

Twitter’ın Facebook’un Connect’ine verdiği bir cevap niteliğinde olan @anywhere, Twitter’ın zaten oldukça geniş bir alana yayılmış olan ve trafiğinin %75’ini borçlu olduğu ekosistemini, yeni bir ivme ile daha da genişletebilmesini sağlayacağa benziyor.

[#nowplaying] Pandora’da Dinle, Twitter’da Paylaş: Dora.fm

algoz | 14 April 2010 17:02

140 karakterlik sınırlamaya rağmen kısaltılmış url adresleri sayesinde, web ortamında bulunan video, metin ve müzik gibi popüler içerikler başta olmak üzere, hemen her şeyi paylaşabildiğimiz Twitter, kullanıcılarına web tabanlı olarak müzik dinleme hizmeti sunan Internet Radyosu Pandora ve Url adresi kısaltma servisi Bit.ly API’leri ile geliştirilmiş bir uygulama olan Dora.fm, Pandora kullanıcılarının o an dinledikleri müzik parçalarını kolayca Twitter’da paylaşabilmelerini sağlayan bir mashup uygulama.

ABD haricindeki ülkelerden gelen ziyaretçilerini, kalplerinin derin mi derin bir noktasından gelen hissiyatlarıyla, sadece ABD kullanıcılarına hizmet verdiklerini açıklayan ve bu sebeple özürler dileyen Pandora, şu sıralar 50 milyon kullanıcı sayısını geçmiş durumda.

Google Wave Extensions Örnekleri

algoz | 06 November 2009 09:41

Google, Google Wave kullanıcılarının açtıkları Wave’lerin, farklı yetenekler/işlevsellikler ile desteklenebilmesi için, Extensions(eklenti) adı ile 3.parti çeşitli uygulamaların da hazırlanabilmesine imkan vermekte.

Sunucu tarafında çalışan, Wave’lere bir kullanıcı gibi eklenerek çalıştırılan, Python ve Java dilleri için hazırlanmış kütüphaneleri ile sadece (şimdilik) Google App Engine üzerinde çalıştırılabilen, kullanıcı davranışlarına göre tepkiler veren Robots eklentiler(bot’lar) ile istemci tarafta çalışan iGoogle’daki gadget’lerin bir benzeri bir yapı ile, Wave’lere eklenebilen Gadgets eklentiler bulunmakta.

Google Wave API ile şimdilik, buradaki Sandbox hesabı istek formu ile istekte bulunan kullanıcılar arasından seçilenlerin geliştirebildikleri Extensions’lardan (Robots-bot) bazıları:

Twitter : Twitter hesabınızı görüntülemek için kullanabileceğiniz bu eklentiyi contact list’inize [email protected] adresini ekleyerek kullanabilisiniz.

Facebook Connect için JavaScript Kütüphanesi: Mu

algoz | 02 November 2009 17:02

Web sitenizi veya blogunuzu, Sosyal Medya Devi Facebook’a entegre etmek için kullanabileceğiniz Mu, Facebook’un bu amaçla geliştirmiş olduğu Facebook Connect * için hazırlanmış bir JavaScript Kütüphanesi.

Dojo, jQuery, MooTools, Prototype veya YUI gibi JavaScript Kütüphaneleri ile uyumlu bir şekilde çalışabilen Mu; Identity (Facebook kullanıcısı ile ilgili kişisel bilgiler), Social Graph (Facebook kullanıcısının sosyal ilişkileri-arkadaşları ), Distribution (Facebook’ta paylaşım) ve Integration (Facebook Platformu ile etkileşim) özellikleri ile web sitenize veya blogunuza sosyal özellikler kazandırmakta.