Sizin de bildiğiniz üzere optimizasyon; Google, Yahoo! ve Live gibi popüler web siteleri için bile çok önemlidir. Bu makalede sadece basit araçlar kullanılarak bu çok ziyaret edilen web sitelerinin yanıt sürelerini nasıl daha çok kısaltabileceğimize ve daha az veri trafiğine yol açabileceklerini analiz etmeye çalışacağız. Bu basit adımlar herkes tarafından satın alınabilecek ücretli ve ücretsiz bazı araçlar kullanılarak yapılabilir. Bu testimizde inceleyeceğimiz web siteleri: Google, Yahoo!, MSN, Live, Wikipedia, Amazon, Facebook ve MySpace.Testimizi Smushit uygulamasını kullanarak test edeceğiz ve bu sitelerin ana sayfalarından neler kazanabileceğimize bakacağız. Bu araç sitenizde kullandığınız ve dosya boyutu açısından optimize edilebilecek ancak kalitesinden ödün vermeyecek görselleri bulabilmenizi sağlıyor. Bunun yanısıra Yahoo!’nun performans ekibinin yaptığı bir analize göre Yahoo!’da ziyaret edilen sayfaların %20’si boş cache kullanılarak yapılıyor. Sayfa gösterim sayısından daha az olan ziyaret sayıları haricinde biz bu testimizde %5 kullanacağız ve ardından görsellerini optimize ederek ne kadar veri kazanabileceğimize bakacağız.1. Google
Compete’ye göre Google her ay 140 milyon tekil ziyaretçinin 2 milyar ziyaretini ağırlıyor. Web üzerinde en çok ziyaret edilen sitedir Google. Bu sebeple daha hızlı ana sayfa ve daha iyi kullanıcı deneyimi için her bytenin önemi vardır. Smushit testini Google üzerinde uyguladık ve logonun GIF’ten PNG’ye dönüştürülerek iyileştirilebileceğini gördük. Dosya boyutunda %5.92 ya da diğer bir deyişle 507 byte kazanım ortaya çıktı. Ziyaret açısından bunu 400 000 000 * 507 byte = 188.872218 gigabyte. Yani Google, sırf logosunu optimize etmediği için ayda 190GB daha fazla veri trafiğine sebep oluyor.
2. Yahoo!
Yahoo!’nun ayda 134 milyon tekil ziyaretçisi ve 2.2 milyar ziyareti var. Ana sayfaları dinamik olduğu için biz sadece arayüz görsellerine odaklanacağız. Görünüşe göre simgeler, paneller ve arkaplanlar gibi kullanıcı arayüzü elementlerinden 4.16 KB kazanılabilir. Bunun anlamı Yahoo! bu elementleri optimize ederek aylık trafiğinde tam 1745.60547 GB azalmaya yol açabilir.
3. MSN
MSN’in aylık tekil ziyaretçi sayısı 88 milyon ve ziyaret sayısı ise 800 milyon civarında. Tıpkı Yahoo! gibi MSN’de de sadece arayüz elementlerini optimize etmeyi deneyeceğiz çünkü onun da ana sayfası dinamik ve geçici görselleri içeriyor. Smushit’in ardından MSN arayüz elementlerinden 1.65KB kazanabilir. Bunu trafiğe ve aylık ziyaret sayısına vurduğumuzda MSN’in sadece görsellerini optimize ederek ayda 251.77002 GB daha az trafik kullanabileceğini gördük.
4. Live
Live sitesinin aylık 87 milyon tekil ziyaretçisi ve 970 milyon ziyareti bulunuyor. Sitede kullanılan görselin optimize edilmesi sonucu kazanılabilecek 857 byte’ın aylık kazancı tam 154.839829 GB olacaktır.
5. YouTube
YouTube’nin aylık ortalama 70 milyon tekil ziyaretçisi ve 360 milyon ziyareti bulunuyor. Smashing YouTube’nin arayüz elementlerinden inanılmaz bir şekilde tam 30.11 KB kazanabileceğini belirtiyor ki bu da sitede kullanılan görsellerin tam %28.35’ini kullanıyor. Google kullanıcı arabirimini optimize ederse sunucu yükünü tamı tamına 2067.48962 GB hafifletebilir.
6. Wikipedia
Wikipedia’nın aylık 60 milyon tekil ziyaretçisi var ve bu ziyaretçiler toplam 200 milyon ziyaret gerçekleştiriyor. Site ticari bir site olmadığı ve sadece bağışlarla ayakta kaldığı için bence sitesinde kullanılan görselleri optimize etmesi gerekiyor. Smushit’in sihrini Wikipedia üzerinde uyguladığımızda sonuçlar etkileyici idi: 5.28KB ya da toplam görsellerin dosya boyutunun %13.35’i. Bunun anlamı Wikipedia görsel optimizasyonu uygularsa trafiğinde 201.416016 GB azalmaya yol açabilir.
7. eBay
eBay’in aylık 80 milyon’u tekil olmak üzere toplam 700 milyon ziyareti mevcut. Smushit’i eBay üzerinde uyguladığımızda 3.84 KB kazandık. Sitenin ana sayfası dinamik olduğundan aynı kural burada da geçerli: optimizasyonu sadece kullanıcı arayüz elementlerine uyguladık. eBay gerekli düzenlemeleri yapara toplamda 512.695312 GB kazanabilir.
8. Amazon
Amazon’un aylık tekil ziyaretçi sayısı 75 milyon ve ziyaret edilme sayısı ise 330 milyon civarında. Bu site biraz zorlu idi zira ana sayfasında pek çok görsel bulunuyor ve biz bu görsellerin hangilerinin kullanıcı arabirimine dahil olup olmadığını görmek için görselleri birer birer kontrol etmek zorunda kaldık. Kazanç eBay’a ziyade daha azdı, 3.28 KB. Amazon’un yüksek miktarda trafiği kaliteli altyapısı ve iyi tasarlanmış sunucu ağı ile kaldırabileceğini düşünüyorum. Gelin bu durumda Amazon’un kazancının aylık ziyaret sonucunda ne olabileceğine bir bakalım. Eğer Amazon sitesindeki kullanıcı arayüzüne ait görselleri optimize etmeye kalkarsa, sitenin elde edeceği kazanç 206.451416 GB civarında olacaktır.
9. Facebook
Facebook’u her ay 60 milyon kişi 870 milyon kez ziyaret ediyor. Facebook reklam içermeyen sade bir ana sayfaya sahip olduğu için işin yarısı zaten bu şekilde tamamlanmıştı. Smushit’e göre Facebook ana sayfasını sadece 396 byte optimize edebilir ki bu da ana sayfada kullanılan toplam görsel dosya boyutunun %0.66’sına eşit. Eğer Facebook bu optimizasyonu uygularsa sitenin kazancı 64.1718507 GB olacaktır.
10. MySpace
Son olarak MySpace… Bu siteyi her ay 60 milyon ziyaretçi tam 800 milyon kez ziyaret ediyor. Facebook’a oranla bu siteye uygulanabilecek olası bir görsel optimizasyonu sonucunda kazanç büyük. Myspace sitede kullanılan görsellerin toplam dosya boyutunun %8.71’ini, ya da diğer bir deyişle 6.30 KB’ını kazanabilir. Trafik açısından bu aylık 961.303711 GB ediyor.
Sizin de gördüğünüz üzere Smushit gibi bu mükemmel ancak bir o kadar da basit bir aracı kullanarak bu İnternet devleri sunucularındaki yükleri hafifletebilirler. Aynı şey kendi siteniz için de geçerli. Smushit ile sitenizi hızlandırabilir ve ziyaretçileriniz için daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Blogcular için bir başka iyi haberimiz daha var. WordPress blogcuları. Smushit’in WordPress eklentisini indirin ve sitenize kurun. Böylece sitenizde kullanacağınız her görsel otomatik olarak optimize edilecektir. Bu test sırasında kullanılan araç olan Smushit, Yahoo!’dan Nicole Sullivan ve Stoyan Stefanov tarafından geliştirildi. Bu yazı ile İnternet’in sağlığına yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Peki bu neden önemli? Akamai’nin 2008’in 3. çeyreğinde İnternet’e yönelik hazırladığı raporuna göre İnternet’i düzenli olarak kullanan kullanıcıların %5’inin bağlantısı 256kbps’nin altında. Birleşik Devletler’de bu oran %5.8. Mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunmak için tüm potansiyel ziyaretçilerinizi ve müşterilerinizi önemsemelisiniz.Yazıyı sonuna kadar okuğunuz için teşekkür ederim.* Kaynak: Graphic RatingKullanıcı Deneyimi ve Kullanılırlık Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar
* Doğrulanmış (X)HTML – Önemli mi?* Daha Hızlı Şablon Oluşturabilmek İçin Kullanılabilecek 9 CSS Çatısı* Web Site Ziyaretçilerinizin İlk İzlenimini Etkileyen 21 Faktör* İyi Bir Web Sitesinin Sahibi Olması Gereken 15 Anahtar Element* Kullanıcı Geribildirimleri İle Sitenizin Kullanılırlığını Arttırmak* Web Tasarımcıları İçin 10 Kullanılırlık İpucu