bildirgec.org

bandwidth hakkında tüm yazılar

En İyi 10 Web Sitesi İçin Görsel Performans Optimizasyonu

pinkfloyd | 12 February 2009 09:26

Sizin de bildiğiniz üzere optimizasyon; Google, Yahoo! ve Live gibi popüler web siteleri için bile çok önemlidir. Bu makalede sadece basit araçlar kullanılarak bu çok ziyaret edilen web sitelerinin yanıt sürelerini nasıl daha çok kısaltabileceğimize ve daha az veri trafiğine yol açabileceklerini analiz etmeye çalışacağız. Bu basit adımlar herkes tarafından satın alınabilecek ücretli ve ücretsiz bazı araçlar kullanılarak yapılabilir. Bu testimizde inceleyeceğimiz web siteleri: Google, Yahoo!, MSN, Live, Wikipedia, Amazon, Facebook ve MySpace.

Testimizi Smushit uygulamasını kullanarak test edeceğiz ve bu sitelerin ana sayfalarından neler kazanabileceğimize bakacağız. Bu araç sitenizde kullandığınız ve dosya boyutu açısından optimize edilebilecek ancak kalitesinden ödün vermeyecek görselleri bulabilmenizi sağlıyor. Bunun yanısıra Yahoo!’nun performans ekibinin yaptığı bir analize göre Yahoo!’da ziyaret edilen sayfaların %20’si boş cache kullanılarak yapılıyor. Sayfa gösterim sayısından daha az olan ziyaret sayıları haricinde biz bu testimizde %5 kullanacağız ve ardından görsellerini optimize ederek ne kadar veri kazanabileceğimize bakacağız.

PHP, CSS ve Javascript lerinizi sıkıştırın % 80 performansınızı arttırın

alpercankaya | 05 February 2009 19:12

Sitemizde bandwidth kontrolü önemli bir unsur. Özellikle bandwidth limitli hosting kullananlar için bu önemli bir unsurdur. Bu kotayı aşmanız halinde siteniz hostu durduralabilir. İşte bu nedenle dosyalarınızın en uygun, en optimum şekilde yayında olması hem bandwidth sorununuzu ortadan kaldıracak hemde sitenizin daha hızlı açılmasını saglayacaktır.

İşte GZip ile sitelerinizi sıkıştırıp yayınlamak etkili bir yöntem olarak sayılabilir. Hatta öyleki bazen %80 e kadar performansı arttırmaktadır.

PHP, CSS ve Javascript dosyalarınızın GZip modunda sıkıştırılması konusundaki detaylı kodların ve yönetimi anlatan sayfaya buradan ulaşabilirsiniz

Bandwidth ve Sunucu Alma hakkında

XPoSeidOnx | 28 January 2009 12:47

Bandwidth ve web alanı masraflarından kurtulmak için ve daha güvende hissetmek için sunucu almak istiyorum. Ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorum.
Sunucu; masaüstü bilgisayarımın yerini tutabilir mi, aldıktan sonraki gerekli olan masrafları var mı (metro internet almak gerekiyor mu)?

Bir Saldırı kaynağı: fillbest.com

Redingot | 11 November 2008 15:16

Web sitelerinin kaynaklarını tüketmek, onlara zarar vermek amaçlı botnet’lerin sayısı giderek artıyor. Bu amaca yönelik botlardan bir tanesi de fillbest.com. Bu bot sitenizi amerika (ABD) tabanlı tıklamalara boğuyor ve bant genişliğinizi (bandwidth) hızla tüketiyor. Sitede forum kullanımı varsa spam saldırıları (attack) da yapabiliyor.

Fillbest.com, siteme yaptığı referans ziyaretlerinin sıklığı, amerika tabanlı olması ve aslında böyle bir sitenin olmaması ile dikkatimi çekti. Bu bot ile karşılaşanların dikkat etmelerini, kaynaklarının tüketilmesi nedeni ile paralarının boşa gitmemesi için önlem almalarını öneriyorum.

Daha hızlı internet fikri: Donate Bandwidth

kalsiyum sandoz | 29 August 2008 14:27

gelişmekte olan ülkelerin yetersiz bant genişliği sorunları yüzünden internet bağlantılarında yaşadıkları download sorunları hepimizin malumu. donate bandwidth projesiyle bu sorun aşılmaya çalışılıyor. test aşamasında olan projede sistem torrent mantığıyla çalışıyor ve kullanılmayan bant genişliklerinin, internet bağlantısı yetersiz olan insanlarla paylaşılması ile downlaod hızlarının arttırılması amaçlanıyor. benim konu hakkındaki bilgim kısıtlı olduğu için daha fazlasını anlatmam güç. fakat incelenmeye değer gibi görünüyor.

2007 yılı internet kullanıcı sayısı haritası
2007 yılı internet kullanıcı sayısı haritası – internetworldstats.com

htaccess ile ilgili yazılar

Redingot | 13 August 2008 21:27

Bildirgec’te yazdığım .htaccess üzerine yazılar:

.htaccess dosyası ve özellikleri ile ilgili yazıda etiketlerdeki bazı hataları gidermek için tekrar gönderdiğimde etiketler gitti ve bozulanlar oldu. Bu bozulma sanırım yazının tekrar gönderiminde etiketlerle ilgili kısımda sorun çıkarmasından kaynaklanıyor. Atmış olduğum maillere de cevap gelmemiş olup herhangi bir düzeltme olmamış olduğu için etiketleri bu günlük yazısına ekliyorum.

Bant Genişliği Yönetimi Programı

admin | 06 August 2008 17:10

Bir ağ üzerinde bant genişliğini sınırlandırmak, kontrol altına almak isteyebiliriz. Özellikle çokça bilgisayar aynı üzerinden çıkış yapıyorsa veri akışını kontrol etmek, veri giriş çıkış trafiğini istenilen seviyede paylaştırmak önem taşıyabilmektedir.

Bant genişliğini bilgisayarlar ve programlar için izleyebilen ve düzenleyebilen NetLimiter programının bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.

.htaccess dosyası ve özellikleri

Redingot | 13 July 2008 09:07

htaccess nedir?
htaccess dosyası (hypertext access file), klasör(ler) düzeyinde Apache‘nin ayarlanmasına izin veren, http sunucusu genel ayar dosyasını (httpd.conf) özelleştirebilen dosyadır. Dosya “.htaccess” olarak geçmektedir.

htaccess ne işe yarar?

  • Sitenizin kaynaklarını tüketen, sitenizden veri çeken linkler (hotlinking) engellenebilir,
  • Sitenizi ziyaret eden zararlı botlar engellenebilir,
  • Site üzerinde gizli klasörler oluşturulabilir,
  • Klasörlere erişim engellenebilir,
  • URL‘deki bağlantı adresleri biçimlendirilebilir. Örnek olarak “makale.php” “makale.html” olarak, “makale.php?id=5” “makale-kuresel-isinma-id-5” gibi düzenleme yapılabilir veya bildirgec.org’daki gibi arsiv.pilli.com/etiket/htaccess arsiv.pilli.com/yazi/htaccess-dosyasi gibi görünüm sağlanabilir,
  • Veri sıkıştırma için kullanılabilir,
  • Dosya veya klasörlere şifre eklenebilir,
  • Hata sayfalarını özelleştirilebilir,
  • Klasörleri listelemede kullanılabilir,
  • Yönlendirmelerde kullanılabilir,
  • Hangi dilin kullandığı saklanabilir,
  • Site için otomatik alt alan adları(subdomainler) oluşturulabilir.

htaccess dosyası site için çok önemli bir dosyadır. Bu dosya ile arama motoru optimizasyonu, bant genişliğinin optimum kullanılması, güvenlik önlemleri, erişim ayarları ve daha birçok ayar yapılabilmektedir. Her dosyanın çağrılışında .htaccess dosyası incelenir. Bu nedenle htaccess dosyasını küçük tutmada fayda vardır. .htaccess dosyasının kuralları, üst dizinlerdeki htaccess kurallarını, o dizin için değiştirebilir.

lazierLoad – Sayfayı indirdikçe resimler yüklensin

anon10500 | 11 December 2007 15:01

Bramus! prototypejs‘yi kullanarak internet sayfasındaki resimleri gecikmeli göstermesini sağlayan bir add-on yazmış.

lazierLoad, mevcut bulunduğunuz internet sayfasını gözlem altında tutuyor ve sadece o anda gördüğünüz sayfanın kısmındaki resimlerin yüklenmesini sağlıyor. Siz sayfayı aşağıya doğru sürdükçe eğer bir resim mevcutsa eş zamanlı olarak indiriyor. Böylece daha az bekleyerek sayfanın yüklenmesi sağlanıyor ve bant genişliği “akıllı” bir şekilde kullanılıyor.