bildirgec.org

optimizasyon hakkında tüm yazılar

jQuery’de performans için optimizasyon

mnc | 23 August 2012 13:57

Optimize jQuery yazmak ve ipuçları JS malumunuz evrim geçirdi, temelde değişen fazla bir şey olmasa da bir dünya satır kod yazılıyor artık. Peki bir kaç ipucu nasıl olur ?

1) jQuery yükle, güncel olsun.
Kendi site dizininizden jQuery çağırmak mantıklı gelebilir, ancak, artık library boyutu 32kb civarını buldu, üstelik buna pluginleriniz eklenecek. Son versiyon olup olmadığı da belli değil.
Sürekli güncelleyecek misiniz ? bunu kullanarak otomatik olarak sayfanıza son sürümü eklemiş olur hem de, kullanıcılar önceden başka sitelerde buradan jQuery çağırmış olduğu için önceden önbelleğe alınarak size yüklemede zaman kazandırır.
Ayrıca, minified önemli bir kelime sizin için. minified versiyon, jquery nin kodlarının sıkıştırılarak küçültülmüş versiyonudur. Her zaman bu sürümü kullanın, diğer türlü 32 kb yerine 300kb civarı data çağırmış olacaksınız. İkinci bir not ise, lokalde çalışıyorsanız, jquery nizi lokalden çağırın, işinizi bitirdikten sonra üstteki kullanıma geçebilirsiniz.

Veri Tabanı ve SQL Yazı Dizisi. Bölüm :1

admin | 25 December 2010 16:48

Bu yazı dizisinde uzun zamandır üzerinde çalıştığım SQL başvuru kaynağını sizlerle paylaşacağım, tamamen SQL üzerine kurulu olan yazı dizisini parça parça düzenleyerek sunacağım, ilk bölümde Veri, Veritabanı, Normalizasyon gibi konulara değinerek hazırlık yapacak ardından da SQL üzerine diğer yazıları yayınlayacağım.

Veri

Veri (Data) herhangi bir konudaki en temel işlenmemiş bilgi topluğudur, örneğin bir bireyin sicil kartı bilgileri içerisinde bireyin Adı bir veridir bunun gibi Soyadı,Kimlik Numarası, Öğrenci numarası, Hesap numarası gibi daha yüzlerce örneğini verebileceğim bilgi türüne veri (data) adı verilir Veriler genellikle kendi başlarına işe yaramazlar örneğin bir veri bankasından alınan tek bir Veri bize pek bir bilgi sağlamazken bu veriye bağlı diğer verilerle birlikte oldukça geniş bir içerik sağlayabilir, Bir öğrencinin Öğrenci numarasından o öğrenciye ait Ad,Soyad,Yaş,Adres ve Ders notlarına ulaşılabilir, bu nedenle her ne kadar Veri tabanının vazgeçilmez öğesi olsa da verinin derlenip harmanlanmamış hali bizlere pek bir şey ifade etmez.
Veri doğru yerde ve doğru zamanda bir çok sorunu çözmekte eşsiz bir araçken yanlış kişilerin ellerinde korkunç bir silaha dönüşebilen oldukça değerli bir öğedir bu nedenle kuruluşlar veri güvenliği konusunda küçümsenemeyecek yatırım yapmak zorundalar kimi zaman veri girişinin malihyeti bu verinin güvenliğini sağlamak için ayrılan bütçeden daha az olabilmektedir.

Youtube Nasıl Kullanılır.

themerlin | 07 November 2010 15:14

Youtube’un açılmasıyla birlikte, bu konuda da bir yazı yazmak gerekiyor.

Müzik klipleri de dahil birçok konuda videolar izlemenin yanında Youtube, Google’dan daha çok kullanılan bir arama motoru. Bu yüzden de internetten para kazanmaya çalışan satış ortakları için bulunmaz bir fırsat. Özellikle de Google’ın yazılımlarına karşı savaşıyorsanız önemli bir fırsat. Şunu iyice anlayalım; Youtube bir arama motoru.

Sitenizde ya da blogunuzda yaptığınız gibi, Youtube’a koyduğunuz videolara da aynı optimizasyon işlemlerini yapmanız gerekiyor. Google ya da Youtube, bir videonun içinde ne olduğunu anlayamaz. Siz bunu keywordlerle ve etiketlerle, aynı zamanda tanım kısmında belirtmelisiniz. Videonun içinde ne olduğunu söylemelisiniz ki, ulaşılabilirliğini arttırın.

WordPress Performansını Arttırın

aspire | 13 September 2010 18:14

WordPress’te sayfa açılış hızını 1 saniyenin altına indirmek hayal değil!

Bildiğiniz üzere Google, sayfa açılış hızlarının da SEO‘ya etki edeceğini açıkladı. WordPress sitelerde ise eklentiler ve hatalı kodlanmış temalar nedeniyle sayfa açılış süreleri gittikçe artmaya başlar. Bu nedenle bir dizi optimizasyon yapmanız gerekli.

Dave Rupert, yaptığı optimizasyonlarla WordPress sitesinin sayfa açılış hızını 1 saniyenin altına indirmeyi başardı. Ve hazırladığı makale ile 5 adımda WordPress sitelerin sayfa açılış hızını arttıracak bir makale hazırladı.

SQL Sorgularınızı Optimize Etmenize Yardımcı Olacak Araçlar

ufukart | 17 February 2010 11:11

SQL Sorgularını Optimize Etmenize Yardımcı Olacak Araçlar

Sorgu optimizasyonu yaparken, her değişiklikten sonra performans bilgisini gözlemleme işlemini tekrarlamak gerekir. Bu gözlem, yapılan değişikliğin performansı iyi mi kötü etkilediğini belirlemeye yardımcı olur.
1. Elapsed Time

Bir sorgunun çalışmak için aldığı zaman uzunluğu ‘Elapsed Time’ olarak adlandırılır. Sorgunun tamamlanma süresini birçok şey etkileyebilir. Tamamlanma süresi en iyi değerlendirme ölçüsüdür, çünkü bu değere kullanıcının sorgu çalışırken bekleyeceği zamandır. Tamamlanma süresini görebileceğimiz ilk yer SQL Server Management Studio’ da sorgu penceresidir. Aşağıdaki gibi görülür.

Firefox 3’e özel Hızlandırma Ayarları

burc | 29 September 2009 12:02

Firefox ilk çıktığında çok hızlı bir tarayıcıydı. Yeni nesil programlama mantıklarıyla bunu sağlayabilmişlerdi. Fakat böyle olunca ekstra özellikleri eklemek için de fırsatlar çıkmaya başladı. Hızla kullanımı artan eklentiler (add-ons) yüzünden hızlı olan firefox gözümüzde yavaşlamaya başladı. Ayrıca zamanla artan “ajax” metotları da tarayıcılara çok fazla yük bindirmeye başladı. Aslında en önemli performans sıkıntıları ajax çağrılarından kaynaklanıyor.

PHP Performansını Arttırma Yolları

admin | 16 July 2009 14:47

Yazımda size PHP performansı nasıl atrttırabileceiğinizle ilgili birkaç ipucu vermek istiyorum, böylece ziyaretçileriniz için daha iyi bir deneyim sağlayabileceiniz ve sunucu kaynkalrınınızı (paranızı) boşa harcamayacağınız bir site/fonksiyon kodlayabilirsiniz. İşte madde madde birkaç ipucu:

  1. echo fonksiyonu print‘ten daha hızlıdır. echo çıktıdan başka birşey döndürmezken print 0 ya da 1’i de döndürür.
  2. $arrPerson[‘isim’] $arrPerson[isim]‘den daha hızlıdır.
  3. Şunun yerine for($i=0; $i<=count($arrPerson); $i++) {..} şunu kullanın
    for($i=0,$total = count($arrPerson); $i<$total; $i++) {..}. İlki her döngüde sayım yapacak fakat ikincisi bu sayımı sadece bir kez yapacak.
  4. <? yerine <?php kullanmaya özen gösterin.
  5. if/else yerine switch/case kullanmaya çalışın.
  6. Değişkenleri kopyalamayın. Boş yere bellek harcarsınız.
  7. Çıktılarınız sadece yazı içeriyorsa çift tırnak yerine tek tırnak kullanın. Çift tırnak olduğunda PHP çıktıda değişken arar.
  8. SQL sorgularınızı döngülerin içine yazmayın.
  9. Kullanmayacağınız eklentileri php.ini‘den iptal edin.
  10. include_once include‘a oranla daha masraflıdır.
  11. PHP‘nizi güncelleyin. Yeni sürümler eskilerine oranla az da olsa daha hızlı.

Bunlar dışında verileri sunucudan istemciye sıkıştırarak gönderirseniz kullanıcılar web sayfasının bilgisayarlarına inmesini fazla beklemeyecektir.

Siz de bildiklerinizi aşağıda paylaşırsanız sevinirim.

Sayfadaki bazı yazıları Google’dan saklamak

Alpharabius | 26 June 2009 10:20

Google botları sitenizdeki ulaşılabilir olan her sayfayı siz aksini belirtmedikçe belleğe alacaktır. Arama motorunun belleğine almasını istemediğiniz sayfayı

1
<meta name="robots" content="noindex" />

şeklinde meta tag ile engelleyebilirsiniz. Bu Google dahil büyük arama motorlarında geçerli olan komuttur.

En İyi 10 Web Sitesi İçin Görsel Performans Optimizasyonu

pinkfloyd | 12 February 2009 09:26

Sizin de bildiğiniz üzere optimizasyon; Google, Yahoo! ve Live gibi popüler web siteleri için bile çok önemlidir. Bu makalede sadece basit araçlar kullanılarak bu çok ziyaret edilen web sitelerinin yanıt sürelerini nasıl daha çok kısaltabileceğimize ve daha az veri trafiğine yol açabileceklerini analiz etmeye çalışacağız. Bu basit adımlar herkes tarafından satın alınabilecek ücretli ve ücretsiz bazı araçlar kullanılarak yapılabilir. Bu testimizde inceleyeceğimiz web siteleri: Google, Yahoo!, MSN, Live, Wikipedia, Amazon, Facebook ve MySpace.

Testimizi Smushit uygulamasını kullanarak test edeceğiz ve bu sitelerin ana sayfalarından neler kazanabileceğimize bakacağız. Bu araç sitenizde kullandığınız ve dosya boyutu açısından optimize edilebilecek ancak kalitesinden ödün vermeyecek görselleri bulabilmenizi sağlıyor. Bunun yanısıra Yahoo!’nun performans ekibinin yaptığı bir analize göre Yahoo!’da ziyaret edilen sayfaların %20’si boş cache kullanılarak yapılıyor. Sayfa gösterim sayısından daha az olan ziyaret sayıları haricinde biz bu testimizde %5 kullanacağız ve ardından görsellerini optimize ederek ne kadar veri kazanabileceğimize bakacağız.

KDE 3.6 genel olarak niye yavaş?

admin | 07 November 2008 04:50

Linux kullandığım süreçlerde sıkı bir kde kullanıcısı olmama rağmen diskden okuma, geç yükleme gibi yavaşlıklarına dikkat etmeden geçemiyordum. “KDE’nin standart kum saati animasyonunu değiştireyim, daha güzel bir animasyon yapayım” diyerek yola çıktığımda karşılaştığım kod, kde’nin açılıştaki yavaşlığını göstermek için yeterli oldu.

KDE’nin svn den gerekli kod bloğunu buldum.

1
2
3
4
5
// setup animation frames
for (int i = 1; i < 11; i++)
{
frames.append(new QPixmap(locate("data", "kicker/pics/disk" + QString::number(i) + ".png")));
}