7 Ekim’de İngiltere’nin Observer gazetesinde yayınlanan bir yazıda dünyayı kurtaracak altı projeden bahsediliyor.İşte bahsedilen altı proje :1. Sentetik Ağaçlar: Bu ağaçlar büyümüyor ve çiçek vermiyor.Sadece karbondioksit emiyor.Böylelikle havadaki karbondioksit emisyonu azaltılacakmış.Başarı oranı %80 olduğu tahmin ediliyor.
2. Sülfür Örtüleri:Büyük volkanik patlamalarda yeryüzünün soğuduğu gözlemlenmiş.Volkanik patlamalarda volkanların stratosfere 10 milyon ton sülfür tozu saçtığı,havanın soğumasının da bununla ilgili olduğundan yola çıkarak,insan yapımı roketlerle havaya 10 milyon ton sülfür tozunu enjekte etmeyi planlanıyormuş.Ancak ilerde asit yağmurlarına neden olabileceği de düşünülüyormuş.Başarı oranı %20 olduğu tahmin ediliyor.
3. Bulut Kalkanı: deniz suyundan spreyler kullanarak bulut miktarını %4 artırarak, dünyayı güneşin radyoaktif ışınlarından yeterince koruyabileceklerini düşünüyorlarmış. Plan, karbondioksit salınımını aza indirecek en ucuz projelerden biri ve bilgisayar simülasyonları sonuç verirse, beş yıl içinde deneme aşamasına geçilecekmiş. Ancak projenin hava değişikliklerine de yol açabileceğini söylüyor.Başarı oranı %40 olduğu tahmin ediliyor.
4. Uzay Aynaları:Amaç alüminyum ipliklerle yapılan binlerce metrelik çapı olan ekranları uzaya yerleştirmekmiş. Bu ekran, güneş ışınlarını bloke edecek ve radyasyonu filtreleyecekmiş. Bu aynanın maliyeti biraz yüksekmiş. Ancak bir kere yerleştirildiğinde, çalıştırılması çok kolay ve ucuz olacakmış.Güneşten gelen radyasyonun %1’ini absorbe edecekmiş.Ama projenin maliyeti çok yüksek olduğundan bilimadamları sonucu belli olmayan projeye çok yatırım yapılmasını mantıklı bulmuyorlarmış.Başarı şansı %20 olarak tahmin ediliyor.
5. Deniz Ormanları:Planktonlar ve yosunların yararı çok fazla.Karbondioksiti emiyor, ölüyor, sonra da emdikleri karbondioksitle birlikte deniz dibine iniyorlar. Bu alanların sayısını artırmak, atmosferden daha çok karbondioksit emilimini sağlayacakmış. Bunun için de demir gübreleri kullanmayı öneriyorlar.Az miktar demirin bile okyanusta planktonların büyümesini sağladığı biliniyor.Ancak dünyanın birçok yerinde, denizlerde demir bulunmuyor ya da çok az var. Amerikalı bazı girişimciler, denize tonlarca demir pompalama denemelerine başlamış.Ancak deniz kirlenmesi ihtimali de düşündürüyormuş.Başarı oranı %40 olduğu tahmin ediliyor.
6. Okyanus Pompaları: Deniz yüzeyine soğuk su pompalayacak yatay borular kullanılması öneriliyormuş.Bu sayede soğuk su, özel bazı yosunlar sayesinde, bazı yaşam formlarıyla etkileşime girerek karbondioksit emilimini sağlayacakmış.Aynı deniz ormanları projesinin mekanik versiyonu diyebiliriz.Bu yaşam formları, daha sonra okyanusun dibine çökecekmiş ve karbonu bin yıllığına denizin derinliklerine gömecekmiş.Tek olumsuz yönü deniz canlılarına zarar verilebilecek olmasıymış.Başarı oranı %60 olarak tahmin ediliyor. Daha fazla bilgi için buradan,buradan veya buradan yararlanabilirsiniz.