Bilim & teknik’in darwin kapağı skandalından sonra (ki hatırlatmaya gerek bile duymuyorum eminim bütün bildirgeç okurlarının aşina olduğu bir konu) Türkiye’de okunabilecek güzel bir Türkçe bilim dergisi kalmadığı için üzülüyordum ki tam bu sırada ntv bilim yayın hayatına başladı. Hiç şaşılmayacak şekilde de ikinci sayısının büyük bir kısmını darwin dosyasına ayırdı (ki bence keşke darwin kapağı ile çıksalardı). Hem hala güncel olan bu konuya değinmek hem de beğendiğim bazı alıntıları sizlerle paylaşarak güzel bir “darwin kapağı (!)” bildirisi hazırlamak istedim.

ingiliz doğabilimci charles darwin'in 1880'lerde w.w.ouless tarafından yapılan yağlı boya tablosundan. rischgitz / getty images
ingiliz doğabilimci charles darwin’in 1880’lerde w.w.ouless tarafından yapılan yağlı boya tablosundan. rischgitz / getty images

Öncelikle derginin okur mektupları köşesinden bir alıntı yapmak istiyorum:

“çeşitli internet sitelerinde ntv bilim dergisinin darwin kapaklı sayısının çıkacağını okudum. Defalarca çökertilmiş bu düşüncenin ve insan fıtratına aykırı bu görüşün derginizde yayınlanacak olması ihtimali bile inanılır gibi değildir. Eğer böyle bir şey olursa kendim başta olmak üzere, ntv’nin bütün bulunduğunuz sektörlere boykot gösterip çevreme ve elimden geldiğince herkese bu durumu anlatıp size tepki göstermeye davet edeceğim. Ümit ediyorum ki yapılan haberler gerçek dışıdır.” –furkan doğan-

Ntv bilim’in bu güzide bilimsever okura cevabı ise şöyle:

“haberler gerçek dışı değildir (yine de, kapak konusu değil dosya konusu olarak düzeltelim), fakat darwin’in “defalarca çökertilmiş” olduğu gerçekdışıdır. (dosyamızdaki yazılara bakınız lütfen.) okurumuzun yaklaşımı ise bilimdışıdır, ama belki daha önemlisi hoşgörü dışıdır, beğenmediği gerçekleri yok sayma işidir.”

Darwin dosyası kapsamında orta doğu teknik üniversitesi biyoloji bölümü öğretim üyesi prof.dr.aykut kence ile bir söyleşi yapılmış ve burada “yaradılışçı mitler” ve “yaradılışçı yanlışlar”dan bazılarına yer verilmiş.

-evrim yanlış olmalıdır çünkü kutsal kitap hatasızdır.
Kutsal kitaptaki yüzlerce yanlış, hata ve çelişki bu görüşü zaafa uğratıyor. Tarihsel ve bilimsel hatalar yanında kendi içinde de çelişkiler var, matematik zayıf, kozmoloji berbat, biyoloji de iyi değil. Hataları giderme çabası neredeyse kitabın kendisi kadar eski ama başarısız.-evrim yalnızca bir kuramdır.
Evet, einstein’in özel görelilik kuramı gibi. Bilimciler kuram derken, kanıtlarla destekledikleri bir açıklamayı kastederler. Evrim, bir kuram olduğu kadar, bir gerçekliktir de.-darwin ölüm döşeğinde fikrini değiştirmiştir.
Einstein ölüm döşeğinde kuramından vazgeçmiş olsaydı evren daha mı farklı olacaktı? Bilimsel hipotezler, sahiplerinin hevesleriyle değil, kanıtlarla ayakta durur ya da yıkılırlar. Bu arada, yaradılışçılar arasında pek popüler olan bu mit doğru değildir.-Herhangi bir geçiş fosili yoktur.
Bunu daha kibar biçimde söyleme mümkün değil: bu iddiayı ileri süren ya korkunç cahildir ya da düpedüz yalancıdır. Ara özellikler gösteren çok sayıda fosil vardır. Bu fosiller, hem bir türden diğerine hem de büyük gruplar arasındaki geçişleri (balıktan amfibiye örneğin) gösterirler.-Eğer hepimiz maymundan evrimleştiysek neden hala maymunlar var?
Kurtlardan köpek türeten hayvan yetiştiricilerin bilerek ve isteyerek yaptıkları doğal olarak da gerçekleşebilir: bir tür, birbiriyle melezlenmeyen popülasyonlara ayrıldığında, bu popülasyon çok farklı yollardan evrimleşebilirler. İnsanın evrimleştiği kuyruksuz maymunların soyu çok uzun zaman önce tükendi, ama yeni bir türün ortaya çıkışı eskisinin ortadan kaybolmasını gerektirmiyor. Ve son olarak, şempazeler ve goriller bizim atalarımız değil kuzenlerimiz.

dosyanın devamını okumak isteyenler için kaynak: ntv bilim, nisan 2009, sayı:2, sayfa 63-98.