bildirgec.org

tübitak hakkında tüm yazılar

sosyal mühendislik

northpower | 27 November 2010 18:47

sosyal mühendislik insanlığın ilk zamanlarından beri var olan ama isimlendirilmemiş bir işleyiş yapısına sahiptir. Temel amacı ve işlevi işimize yarayacak bazı bilgileri elde etmemizdir. Bunun için bir nevi kandırmaca oyunu oynanır. Oyunun amacı karşınızdaki kişinin güvenini kazanmak ve ona istediğimiz şeyleri söyletmek ya da yaptırmaktır. İkna aşamasında hedef psikolojik olarak sağlıklı düşünemez duruma getirilir ve bilgi elde edilir.
Basit bir anlatım mı istiyorsunuz? buyrun o zaman : bir gün karamanoğlu yalçın bir kaleyi fethetmek istediğinde sayıca yetersiz bir orduya sahip olduğunu düşünerek gece karanlığında kalenin önüne gelir. Bu arada tüm askerlerinin meşale yakmasını ve orduyu beslemek için getirilen koyunların boynuzlarına da mum dikilmesini emreder. Böylece çok kalabalık bir orduya sahip olduğu hissini uyandırır. Kale komutanı bu durumda teslim olmaktan başka çaresi olmadığını düşünür. Kaleden ayrılırken binlerce koyunun boynuzuna mum dikildiğini ve nasıl bir oyuna geldiğini görünce “karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu” der. Şimdi daha net oldu sanırım.
Peki bilişim alanında bu ve benzeri neler gördük şimdiye kadar sorunun cevabı çok uzun olabilir ama en çok bilinen ve güncel olan bir örnek verecek olursak facebook üzerinden resim, video, yazı içeriklerini beğen tuşu diyebiliriz. güvenliğiniz için kişisel bilgilerinizi, mail adresinizi ve fotoğraflarınızı yalnız arkadaşlarım görebilir olarak ayarladınız. ama facebook üzerinde bir çok güzel bağlantı ve sayfa var. siz de bu bağlantıları beğeniyorsunuz değil mi? peki oyun ve test gibi uygulamaları facebook üzerinden çalıştırmıyor musunuz? Tamam işte sosyal mühendisliği kullanarak birileri sizin kişisel bilgilerinize ulaşmış ki siz bunu kendi isteğinizle yapmışsınız 🙂 aslında kendi isteğinizle değil. psikolojik olarak o konuma getirilmişsiniz. falanca oyunu oynamak istiyorsanız facebook hesabınıza erişmesi gerekiyor o oyunun. bu da sizin bilgilerinizi birileri daha görebilir durumda demektir. O da arkadaşınız sayılıyor ve siz bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz zaten. Sosyal mühendislik konusunda biraz daha bilgi istiyorsanız microsoftun sitesindeki şu bağlantıyı kullanabiliriniz. çok güzel sosyal mühendislik örneklerini kevin mitnick’in hayatını irdeleyerek bulabilirsiniz.Ayrıca tubitak sitesindeki şu bağlantıdan da bir power point sunusuna ulaşabilirsiniz. Kevin mitnick bir güvenlik uzmanı ve yazar.Aldatma sanati ki̇tabi da oldukça iyi bir dille yazılmış ve dilimize çevrilmiş bir kaynaktır. Sosyal mühendislik kavramıyla çalışmak daha çok bilgi sahibi olmak isteyenlere okumalarını öneririm.

İstanbul depreme ne kadar hazır?

tuncelik81 | 06 September 2010 15:36

deprem
deprem

Yaratıcımızın biz insanlara vermiş olduğu en iyi nimetlerden birisi de yaşanan acıları ve üzüntüleri bir müddet sonra unuturup hayatın normal akışına dönmesidir. Eğerki yaşanan acılar ilk günki gibi tazeliğini korusaydı ve unutma özelliğine sahip olmasaydık hayat gerçekten çok sıkıntılı geçerdi biz insanlar için. Fakat şu da bir gerçek ki biz unuturken sadece acıları değil, almamız gereken tedbirleri ve bilmemiz gereken bilgileri de unutuyoruz.

PARDUS “Özgürlük için”

robinsonvecuma | 02 March 2010 18:03

Milli işletim sistemimiz PARDUS 2009 sürümü indirilebilir durumda kullanımımıza sunuldu.
Pardus ismini bir çok yerde görmüş veya karşılaşmış olabilirsiniz, merak edenler için Pardus’un tarihçesi.

Bu arada; Pardus teknolojileri, Linux ve özgür yazılımlar üzerine geliştirme çalışmalarına dahil olup staj çalışmalarına katılabilir kariyerinizi bu yönde ilerletebilirsiniz.

Alanında Tek,Türk Yapımı Kriptolu USB Bellek: SIR

Dreammaster | 13 September 2009 14:09

''SIR''
”SIR”

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından yapımı üstlenilen kriptolu USB bellek; “SIR. Peki onu diğer usb belleklerden ayıran noktaları neler? Buna cevap olarak 2 nokta verebiliriz: 1.si yüzde yüz Türk üretimi ve teknolojisi; 2.si en küçük kriptolu USB bellek özelliğine sahip olması. Öyle ki Nato askeri teknoloji alımlarında ”SIR”a kendi alanında rakip bulamadı ve Nato askeri envanterlerinde yerini aldı.

Güçlü Siber Ordu Güçlü e-Türkiye

COMPUTER06 | 04 September 2009 12:11

Türkiye’de resmi dairelerin devlet sırları taşıyan bilgisayarları ile internet sayfalarını Tübitak’a bağlı kırk kişilik bir ekip koruyor:
BOME(Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi)
Ekip Tübitak Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2007’de kuruldu ve çalışanlarının tümü Bilkent, ODTÜ, İTÜ veya Hacettepe Üniversitesi’nden bilgisayar ve elektronik mühendisliği diplomasına sahip.

Dünya’da devlet hizmetindeki pekçok bilgisayar güvenlik tehdidi altında bulunuyor. Tehdit, birtakım örgütlere veya başka ülkelerin istihbaratlarına çalışan hacker’lar. Türkiye e-devlet’e geçerken BOME çalışanları saldırı nöbeti tutuyor. Zira BOME’nin görevi savunma ve önlem.

Pecya “Kaybettiğinizi Sandığınız Herşey” bu kütüphanede….

admin | 06 July 2009 11:26

İsmini Ortaçağdaki elyazması kopyalama sisteminden alan PECYA arşiv ve kütüphanelerin verdiği huşu hissini veremese de arşivinin zenginliği bunu görmezden gelmenizi sağlıyor.

Kaybettiğinizi sandığınız herşey !
Kaybettiğinizi sandığınız herşey !

Tübitak destekli Pecya googlebooks benzeri, dijital bir kütüphane ve web arama motoru. En önemli özelliğiyse sadece kitap değil, dergi, basın arşivleri, senaryolar, el kitapları, broşürler hatta kullanma kılavuzları dahil kendi yayın unsurlarına uygun olmak koşuluyla aklınıza gelebilecek her türlü yazılı materyale (sayısallaştırılmış ve yayın izni alınmış olmak koşuluyla) yer verilmesi. Mevcut arşivi kategorize edilmiş olarak şurada görebilirsiniz. Ancak bu basılı yayınların hepsinin bedava olmadığını söylemem gerekir. Pdf formatındaki bu materyallerin bir kısmı maalesef ücretli.Diğer dikkat çeken bir kaç özelliğiyse türkçe tam metin arama ve erişim, yayınlar içerisinde görsel arama özelliği ; nadir bulunan arşivlere ve bazı özel koleksiyonlara da ev sahipliği yapması; abonelerin kendi sanal kütüphanelerini oluşturup istedikleri zaman ulaşabiliyor, site üzerinden kitap okurken sayfalar üzerine notlar alabiliyor olmaları sayılabilir.

… Ve Bilim Teknik Darwin’ i kapak yaptı!

kaankisisi | 08 June 2009 13:28

Başbakanlık’ a bağlı Tübitak‘ ın yayınladığı Bilim ve Teknik Dergisi‘ nin editöryası, geçtiğimiz mart ayında, kapak konusu olan Darwinizm ve Evrim Teorisi‘ ni son anda yaptığı bir değişiklikle dergiden çıkarmış, konu gerek medyada, gerek bilim dünyasında büyük sansasyona neden olmuş hatta yer yer siyasileştirilmişti.

Darwin‘ in doğumunun 200, Evrim Teorisi’ nin ortaya atılmasının 150. yılında bütün dünyadaki popüler bilim yayınları dahil olmak üzere bir çok yayın kuruluşu ve internet sitesi Evrim Teorisi ile yakından ilgilenirken, Bilim ve Teknik’ in bu sansürü için bir çok şey yazıldı çizildi…

türk jetleri kandil’e uçmadan hedefleri vuracak

dbergerac | 01 May 2009 18:32

tübitak savunma sanayi araştırma geliştirme enstitüsü (sage) uçaktan atılan bombalara güdüm etkisi oluşturan güdüm kiti geliştirdi. terör örgütü ile etkili mücadele sağlayacak olan sistem sayesinde jetlerimiz hedefe 45 kilometre mesafeden havadan atılan füzelerle hedefi vurabilecek.

f16
f16

tübitak’tan yapılan açıklamaya göre geliştirilen kit’le ilgili şu bilgiler verildi:

Hassas güdüm kiti, 2000 ib Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor. Böylece mevcut bombalar, her türlü hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlayacak

darwin kapağı (!)

denizkar | 22 April 2009 15:01

Bilim & teknik’in darwin kapağı skandalından sonra (ki hatırlatmaya gerek bile duymuyorum eminim bütün bildirgeç okurlarının aşina olduğu bir konu) Türkiye’de okunabilecek güzel bir Türkçe bilim dergisi kalmadığı için üzülüyordum ki tam bu sırada ntv bilim yayın hayatına başladı. Hiç şaşılmayacak şekilde de ikinci sayısının büyük bir kısmını darwin dosyasına ayırdı (ki bence keşke darwin kapağı ile çıksalardı). Hem hala güncel olan bu konuya değinmek hem de beğendiğim bazı alıntıları sizlerle paylaşarak güzel bir “darwin kapağı (!)” bildirisi hazırlamak istedim.

ingiliz doğabilimci charles darwin'in 1880'lerde w.w.ouless tarafından yapılan yağlı boya tablosundan. rischgitz / getty images
ingiliz doğabilimci charles darwin’in 1880’lerde w.w.ouless tarafından yapılan yağlı boya tablosundan. rischgitz / getty images

Öncelikle derginin okur mektupları köşesinden bir alıntı yapmak istiyorum:

“çeşitli internet sitelerinde ntv bilim dergisinin darwin kapaklı sayısının çıkacağını okudum. Defalarca çökertilmiş bu düşüncenin ve insan fıtratına aykırı bu görüşün derginizde yayınlanacak olması ihtimali bile inanılır gibi değildir. Eğer böyle bir şey olursa kendim başta olmak üzere, ntv’nin bütün bulunduğunuz sektörlere boykot gösterip çevreme ve elimden geldiğince herkese bu durumu anlatıp size tepki göstermeye davet edeceğim. Ümit ediyorum ki yapılan haberler gerçek dışıdır.” –furkan doğan-

Ntv bilim’in bu güzide bilimsever okura cevabı ise şöyle:

“haberler gerçek dışı değildir (yine de, kapak konusu değil dosya konusu olarak düzeltelim), fakat darwin’in “defalarca çökertilmiş” olduğu gerçekdışıdır. (dosyamızdaki yazılara bakınız lütfen.) okurumuzun yaklaşımı ise bilimdışıdır, ama belki daha önemlisi hoşgörü dışıdır, beğenmediği gerçekleri yok sayma işidir.”

Darwin dosyası kapsamında orta doğu teknik üniversitesi biyoloji bölümü öğretim üyesi prof.dr.aykut kence ile bir söyleşi yapılmış ve burada “yaradılışçı mitler” ve “yaradılışçı yanlışlar”dan bazılarına yer verilmiş.