‘Hayat bir kutu çikolataya benzer’ Forrest Gumpda ki bu replik klavye başına geçmemi sağladı.

Çikolata demişken şuda güzel filmdi. Baktım hazır ramazanda geliyor,tatlı furyası başlayacak bayram edicem, bu bloguben yapmazsam kim yapıcek dedim. Önce göz gönül açılması açısından şu çeşitleri bir sunayım. Adamlar yapıyooooor. bakar mısın yer misin? Yarışmadan görüntüler:

*,**

gibi ayrıca yemekten bıkmadığım tavşanlı çikolata (alamancı olmanın avantajları vardıııı)

Çikolata Theobroma adlı kakao ağacının tohumundan yapılır. Theobroma yunancada ‘tanrıların yiyeceği’anlamına gelir.Eskiden Aztekler bu kakao ağacına tapınıp, çekirdeklerini para niyetine kullanırlar(mış)dı
(acep paraya tapınma hadisesi be devirde mi başlamış).Aztekler kakao ağacını, gücün kaynağı olarak görüp,sağlıkları için gardiyan tanrıları Quetzalcoatl için ayırırlardı. Yine bizim bu Aztekler, kakao çekirdeklerini çiğneyip(börgghhh) ezilmiş baharatlarla (memeleri kıvamında)karıştırarak,güçlendirici ve besleyici bir içecek yaptılar. Bu içecek bugünkü kakaolu içeceklerden çok daha sert ve acıydı(bu da bizi memeleri kıvamında bir fikir veriyor ki Aaaaaaaaah iğrencim ). 16. yy.da avrupalı kaşifler,yolculukları sırasında bu içeceğe çeşnilerle
tatlandırdılar ve çok pahalı, popüler lüks içeceğe çevirdiler.

1800’lerde, kalıp metodtlarının ve icatlarının sayesinde katı çikolata yapıldı.

Dutchman Coenrad Van Houten 1825 te kakao çekirdeklerinden mükemmel kakaoyu çıkartı.Çekirdekler,yüksek basınçta parçalandı ve ezilerek likörle ve tereyağıyla (bööööörghhh2) şekillendirildi.

1880’lerde,İsviçreli Rudolphe Lindt (ki ruhuna şaaaad okurum)daha pürüzsüz ve daha tatlı (kakaodan çikolataya geçiş) çikolata imal etmeye başladı.
yağlı kakao 97F derece civarında erir(insanın vücut sıcaklığına tekabül eder). Sonuç : Yani ağızda eriyen çikolatayı bu amacam bulmuş.

Sütlü çikolata1875 te, İsveç Daniel Peter sütlü çikolata imal etti ki siyah çikolatadan daha yumuşak ve tatlıydı (bu amcamında ruhuna fatiha).Nestle’nin bir buluşu

yoğunlaştırılmış sütün sıvı süte oranla ezilmiş kakaoyla daha kolay karıştırıldığıdır(benim için fark etmez gerçi).

Arzu edenler çikolata kronolojisine buyursunlar…

Çikolata tutkusu

Zamanla çikolata sevgisi diğer tatlıların ötesine geçti [(marşmelov= hep filmlerde kamp sahnelerinde bir dal parçasına sokulup ateş başında
eritilmiş halini gördüm denemedim), bonbon şeker gibi].Tamam çikolata bizi daha iyi hissetiriyor ama bağımlılık yapar mı?(valla bana yapıcağını yaptı)

Niye Çikolata Bizi İyi Hissettirir?

Çikolatayı oluşturan maddeler,beyindeki nötroalıcı-vericilerin(iletici işte) şebekelerini derinden etkiler (yani ne?).

nötrovericiler, beynin kimyasal mesajcılarıdır.Sinir hücrelerine elektirik sinyalleri taşırlar.Bu sinyaller yaşadığımız heyecan ve duyuları olşutururlar.

Aşk İlacı mıdır?

Çikolata doğal bir aşk ilacını içerir (nasıl çeviri yapıyorum ya afrodizyak işte).Tryptophan, beyinin nötrotransmitleri (nötroverici-iletici)serotonin yapmak için kullandığı bir
kimyasal olaydır (yani ben öyle umuyorum).Yüksek seviyedeki serotonin aşırı bir haz duygusu verebilir(ektasiden bile fazla)
Sonuç : No drugs yes Chocalate…

Çokolizm

Bu, çikolatanın fiziksel etkisi üzerine mümkün olan bir senaryo çeşididir.Özü ise beyninizin yada vücudunuzun sigaraya başvudruğu gibi çikolataya başvurmasıdır(hehehe klişe yatak sahnelerinde
hadiseden sonra sigara yakılıp ‘pişman mısın?’ de sigara yerine çikolata :))) aaaaaaaaah yine saptım konuya döneyim).

Faydalı mı çikolata?

Cildi güzelleştirirmiş (ama bir sürü insan varçevremde ciltleri ama gerçi onlar alerjik bakıyım benim cildim fena diil olabilir)

Ömrü uzatırmış (Türkiye de geçerli mi bilmem)
Boyu uzatır(mış)
17.ve 18. yy.da diet aracıymış (o zaman ki çikolata tereyağlıydı iştah mı kalır adamda böörrgggghhh3 )

5kg çikolata yediğinizde Vücuttaki kimyasal olayların aynısı aşık olduğunuzda da olurmuş.Seçim sizin aşk mı çikolata mı?
(hangisi hindistan cevizli? :))