Melodika, hüznün sesidir aslında. Ama çoğu kimse bilmez bunu. Biraz tanımaya ne dersiniz bu güzel sesin kaynağını.Akordeon ve harmonikaya benzeyen üflemeli- klavyeli bir enstrüman olan melodika bir el ile tutulurken diğer el ile klavye tuşlarına basılarak çalınır. Bu esnada ağızlık kısmından üflenen havanın basılı olan tuşun açılması sonucu dışarıya çıkması ile kulağımıza o büyülü sesini verir. Klavyesi genellikle 2 veya 3 oktav genişliğindedir. Küçük ve hafif olması nedeniyle çok rahat taşınabilmekte ve bu özelliği nedeniyle de müzik eğitiminde, özellikle de Asya’da, çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tarihsel yanılgılar sonucu benzer bir enstrümanın 19.yy.da İtalya’da kullanılması ve Brooklyn müzisyeni Joseph Lederfine’nin çocuklara müziğin temellerini öğretmek için böyle bir müzik aleti geliştirdiği düşünülmesi melodikanın tarihi hakkında yanlış bilgilerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Elimizdeki en doğruya yakın bilgi ise melodikanın, 1950 li yıllarda Hohner tarafından bulunduğudur. Bir jazz müzisyeni olan Phill Moore Jr.’ın 1969 yılında Atlantic Records’dan çıkan Right On albümünde melodikaya yer vermiş olması ise bu enstrümanın müzik çevrelerinde kabul görmesini sağlamıştır.Üretici firmaların çeşitliliği nedeniyle melodika bir çok şekilde adlandırılmaktadır: Melodika (Apollo), Melodia (Diana), Melodion (Suzuki), Pianica (Yamaha) vs.
Melodikalar genellikle enstrüman uzunluğuna göre sınıflandırılmakta ve değişik uzunluklardaki melodikaların şekilleri de farklılık göstermektedir. Başlıca türleri ve özellikleri şunlardır:Tenor melodikadüşük perdeli bir melodika türüdür. Sol el melodikayı alttan tutarken sağ el klavyedeki tuşlara basar. Tenor melodikalar ağızlık kısmına bir hortum takılarak sabit bir yüzey üzerinde çift elle de çalınabilmektedir.

Üfleme hortumu ile Tenor Malodika
Üfleme hortumu ile Tenor Malodika

Sofrano ve Alto Melodika daha yüksek perdeli ve tenordan ince seslidir. Bazıları sol el siyah, sağ el beyaz tuşları olacak şekilde çift el kullanılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bazıları ise tenor melodika gibi çalınmaktadır.

Çift el Melodika
Çift el Melodika

Bas melodika tenorden daha düşük perdeli olup kullanımı yaygın değildir.
Accordina diğerleriyle aynı mekanizmayı kullanır fakat tuş yerine akordeon vari düğmeleri vardır.

Accordina
Accordina

Bu büyülü sesi biraz dinlemek istermisiniz?http://www.banarzi.com/mp3-nature-of-love/
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Melodica