Ilse Koch (1906 -1967)
Ilse Koch (1906 -1967)

İnsanlık tarihinin en acımasız kadınları arasında yer alan Ilse Koch (Köhler), 22, Eylül, 1906 tarihinde Almanya’nın Dresden şehrinde doğmuştur. İlk okulda çok sessiz ve uslu bir çocuk olmuştur. 15 yaşında muhasebecilik okuluna başlamış, sonradan da muhasebeci olarak işe girmiştir. 1932 senesinde Nazi Partisi‘ne katılmıştır. SA ve SS Nazi kuruluşlarındaki arkadaşları aracılığıyla Karl Otto Koch ile tanışmıştır.

Ilse Koch kocası Karl Otto Koch ile
Ilse Koch kocası Karl Otto Koch ile

1937 yılında Karl Otto Koch ile evlenmiştir. Bu esnada Sachsenhausen toplama kampında gardiyan ve sekreter olarak çalışmaktadır. Kocası, Buchenwald kampının müdürlüğüne terfi edince, ailece oraya taşınmışlardır.Buchenwald kampı, Almanya’da kurulan ilk ölüm kamplarından biridir. Tüm Avrupa ülkelerinden 250 bin esiri toplayan bir “ölüm şehri” olmuştur.

Buchenwald giriş kapısı üzerindeki yazı
Buchenwald giriş kapısı üzerindeki yazı “Jedem das Seine” (“Herkes hakettiğini bulur”)

Esirler kamptan birkaç kilometre uzaklıkta olan silah fabrikasında çalışmışlardır. Kampta 52 ana kışla olmasına rağmen, esirlere yer yetmemiş, çoğunluk, kışın bile çadırlarda yatmak zorunda kalmıştır.

Birkaç yüz m2’lik bir alana 13 binin üstünde (tüm esirlerin %35’i) esir yerleştirilmiştir.

1945 senesinin başında Buchenwald kampına günde 4 bin civarında esir getirilmiştir. Bu durum “küçük kampın” açılmasına neden olmuştur. “Küçük kamp”, eskiden at ahırı olarak kullanılan 12 kışladan oluşmuş ve her kışlada 750 kişi barınmıştır. Her gün 100 civarında kişi ölmüştür. Esirler, biraz daha fazla ekmek alabilmek için ölüleri sabahki yoklamaya çıkarmışlardır.

Aynı zamanda yamyamlık ve bir parça ekmek için öldürme olayları da çok yaşanmıştır.Hastalıklara karşı aşılar yapılmış, ancak bu aşılar daha çok hastalığa neden olmuş, çünkü iğneler değiştirilmemiştir. Çok hasta olanlar fenol ile öldürülmüşlerdir.

Buchenwald’ta 10 binlerce esirin işkenceli ölümlerine neden olan tıbbi deneyler de yapılmıştır. Esirlere tifo, tüberküloz ve başka korkunç hastalıklar bulaştırılarak aşıların insan vucüdündaki etkileri izlenmiştir. Bu hastalıklar da çok kısa bir sürede salgına dönüşmüşlerdir.

Buchenwald toplama kampında tıbbî personel esir üzerinde deney yaparken
Buchenwald toplama kampında tıbbî personel esir üzerinde deney yaparken

Aralık, 1943’ten Ekim, 1944’e kadar esirlerin yemeklerine gizli bir şekilde zehir konarak olası etkiler gözlemlenmiştir.Mahkumlara karşı sadist davranışları ve acımasızlığından dolayı Ilse de, Buchenwald Cadısı olarak “ünlenmiştir”.İlse Koch, mahkumlar meydanı diş fırçası ile temizlerken, meydanda beyaz atına binip dolaşmayı sevmiş, yolun üzerinde bulunan esirleri kamçılamıştır. Bazen de çoban köpeği ile geziye çıkmış, köpeğini hamile kadınlara ve çocuklara salmıştır.

Tatülü insan derisi koleksiyonunu yapmıştır. Dövmeli vücutlara düşkünlüğü ile tanınan Ilse öldürttüğü esirlerin derilerindeki dövmeleri kesip (bazen de derileri kendisi süsleyip) çanta, eldiven, gece lambası, hatta işlemeli iç çamaşırı bile yapmıştır.

İnsan Derisinden Yapılmış Gece Lambası
İnsan Derisinden Yapılmış Gece Lambası

Bir gün Ilse esirlerin arasında uzun boylu ve yapılı bir çek askerini beğenmiş, onu bir hafta boyunca özel beslettirmiştir. Bir hafta sonra da yanına çağırmış, ancak Çek askeri onu gördüğünde lanetlemeye başlayınca, adamı öldürtmüştür. Öldükten sonra kalbini çıkarıp, ispirto dolu bir kavanozda saklamıştır. Bazı akşamlar insan derisinden yapılmış gece lambasını açıp, o kalbe bakarak şiirler yazmıştır.Kampın birkaç metre uzağında SS’çi ve ailelerinin “psikolojik olarak deşarj” olması için hayvanat bahçesi yapılmıştır. Ilse Koch da eğlenceyi artırmak için esirleri iki Himalaya ayısına parçalattırmıştır.1940 yılında bir spor tesisi kurulmuş. Bu tesisin 250 bin marktan fazla tutan masrafının büyük bölümü mahkumların parasından alınmıştır.1941 yılında Karl Otto Koch Majdanek toplama kampının amiri olmuştur. 1943 yılında Gestapo tarafından SS fonlarından para çalmak ve bunu gizlemek için bazı SS üyelerini öldürmek ile suçlanmışlardır. Karl Otto Koch, SS mahkemesi tarafından ölüm cezasına hükmedilmiş ve Nisan, 1945’te Münih‘te idam edilmiştir. Ilse aklanmış ve ailesi ile Ludwigsburg‘a taşınmıştır. 30, Haziran, 1945’te Amerika hükümeti tarafından tutuklanmıştır.1947 yılında 50 bin cinayetten sorumlu olduğu gerekçesi ile ömür boyu hapis cezası verilmiştir. Hamilelik bile bu cezayı hafifletememiştir. İki sene sonra General Lucius Clay tarafından serbest bırakılmıştır. Ancak Alman hükümeti tarafından 135 kişiyi öldürmeye teşvik etme suçundan tekrar tutuklanmış, 15 Ocak 1951 yılında ömür boyu hapis cezasına hükmedilmiştir. 1, Eylül, 1967’de Aichach kadınlar hapishanesinde intihar ederek 60 yaşında hayatına son vermiştir.Buchenwald toplama kampı ile ilgili kaynaklar:12345678Ilse Koch ile ilgili kaynaklar:12345678