Akıllı arama motoru Hakia, İnternet Explorer için geliştirdiği toolbar ile gelişimine devam ediyor.Ama ilk başta Hakia hakkında biraz bilgi vereyim. Hakia, başında Dr. Riza C. Berkan adlı Türk’ün olduğu araştırma&geliştirme faliyetleri 2004 yılında başlayan ve hala devam eden bir arama motoru. Yatırımcıları arasında Turkcell’in ve KVK’nın ortaklarından Murat Vargı da var. Bu arada kendisi Türkiye’nin en zengin 100 kişisi ve dünyanında en zengin 1000 kişisi arasında. 5 Milyon dolarını bu işe ayırmış.Hakia’yı Google, Yahoo, MSN Live gibi arama motorlarından ayıran özelliği ise rakipleri gibi algoritmasının pagerank üzerine kurulu olmaması. Diğer arama motorları gibi direk kelime bazlı arama yapmak yerine hedefe ulaşmak için semantik adı verilen anlamsal bağlantı kullanıyor. Örneğin gökyüzünün neden mavi olduğunu merak ediyorsunuz. Klasik arama motorlarını kullanarak (bu arada Google’ı da klasikler arasına koydum hadi hayırlısı) cevaba ulaşmak çok zordur. Tek yapabileceğimiz anahtar kelimeler belirleyerek arama yapmak. Bu örnek için anahtar kelimelerimiz mavi ve gözyüzü olabilir. Şimdi örneklere bakalım.Google, Yahoo, MSN Live ve son olarak Hakia. Ama Hakia da arama yaparken direk soru cümlesini kullanıyorum ‘Gökyüzü neden mavidir?’. İşte sonuç.Sanırım bu kadar bilgi Hakia hakkında size yeterine bilgi vermiştir. Şimdi gelelim Hakia’nın toolbarı Hakia ScoopBar. Google’ın toolbarı çoğunuz kullanmışsınızdır. Tek faydası her seferinde Google.Com’u açmak yerine direk toolbar üzerinde arama yaparsınız. Ancak ScoopBar birçok yararlı özelliğe sahip. Ancak ilk once Hakia gidip gerekli dosyayı indirip kurmanız gerekiyor. Ayrıca buradan direk birinci ağızdan bilgi alabilir, buradan da ScoopBar ile ilgili videoyu seyredebilirsiniz.Scoopbar’ı kullanarak arama sonuçlarını reklendirilmiş olarak görebilirsiniz.

Buraya kadar pek bir yenilik yok. Asıl yeniliği linklere tıkladığınızda görüyoruz. Gittiğiniz sayfa da bile sorunuza cevap olması muhtemel kısım reklendirilmiş. Sizin bu kısmı bulmak için scroll barı kullanarak sayfada aşağı yukarı yapıp aramanıza da gerek yok. Sonuç sayfanın neresinde olursa olsun açılan sayfa scroll bar ayarlı bir şekilde karşınıza geliyor.

Bununla da kalmıyor. Renklendirilmiş sonucun yanındaki ikonu kullanarak belirlediğiniz aralıkla örneğin öncesinde 50 sonrasında 100 kelimeyi sadece birkaç tıklama ile ayrı bir html uzantılı bir sayfaya kaydedip tüm kayıtlı sonuçları tek bir sayfada görüntüleyebiliyorsunuz.

Umarım en yakın zamanda Hakia gelişimini tamamlayarak Google, Yahoo, Live gibi arama devleri arasında kendine iyi bir yer edinir ve bir Türk olarak bizim göğsümüzü kabartırlar.