3bp.blogspot.com adresinden alınmıştır.
3bp.blogspot.com adresinden alınmıştır.

Ahmet Erhan
Kahraman Çayırlıİlk şiirlerini dergilerde yayımlamaya başlamasının üzerinden otuz iki sene geçmiş, Ahmet Erhan’ın… Bol ödüllü bir şiir özgeçmişi var, üstelik: Alacakaranlıktaki Ülke ile 1981, Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü, Deniz, Unutma Adını ile 1992, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü, Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi ile 1996, Cemal Süreya ve Halil Kocagöz Şiir Ödülleri’ni, Kaybolmuş Bir Köpek İlânı ile 2004, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü ve Şehirdeki Bir Yılkı Atı ile de 2005, Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü kazanır, şair. Tüm eserleri için 2006 yılında Dyonisos Onur Ödülü’ne layık görüldüğünün de altını çizmekte fayda var.

radikal.com.tr adresinden alınmıştır.
radikal.com.tr adresinden alınmıştır.

Nisan 2008’de bu bol ödüllü şiir özgeçmişine “Sahibinden Satılık” eklendi (2008, Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü). Altmış beş sayfalık yeni şiir yolculuğunda gırtlaktaki habis ur, kanser, ölüm eşlik ediyor dizelere. Ki nihayetinde “1958 model hasarlı hayatı”nı satışa sunuyor, şair. “Üçe beşe bakmıyor” hem de!Sağlık, her insanın en önemli odağıyken, aynı durum şüphesiz şair için de geçerli. Şairin, yaşadığı sağlık problemleri muhakkak ki şiirlerine akacak. Ahmet Erhan’ın da akıyor elbet. Bu yazıda bu duruma eğilmeye çalışacağım:”Solgun bir çiçek gibi sızlıyor bedeni”, şairin (sayfa 5). Denizler, Dağlar adlı şiirinde “Gırtlağımda bir ur, kalbime gurur” (sayfa 13) ve Yanlış Coğrafya, 2 adlı şiirinde “Sesim vardı- ki şimdi bir dereotu yalnızlığında” dizelerinde (sayfa 17) ilk ayak izlerini görmeye başlıyoruz söz ettiğim durumun. Eski sesini geri istiyor şair!

kulecanbazi.com adresinden alınmıştır.
kulecanbazi.com adresinden alınmıştır.

Yanlış Coğrafya şiir ikilisi, şairin güncele ilişkin eleştirilerini barındırıyor. Türban sorunu, olası Marmara depremi, Amerika ve Bush da sızıyor Erhan’ın şiirine…Ayak izlerini takip etmeye devam edelim: Sanrı şiirinde “Kalp kırıklığı, güz esintisi, kanser” dizesi (sayfa 19), İtlâf şiirinde “Gırtlağımdaki habis ur büyür” dizesi (sayfa 22), hele ki Birsel Yıldırım’a ithaf edilen “Homini de Gırtlak” şiiri:”Yarın oyacaklar gırtlağımıHomini de gırtlağımı, zavallı gırtlağımı”. (sayfa 30)Derken altıncı sayıklamasında: “Sesim, üstü örtülü bir çocuk gibi” (sayfa 31), ve yedinci: “Kanser: Artık ne bir sesim var, ne de bir sözüm”. (sayfa 32) Onbirinci sayıklama: “…sanki katil bir güvercin tünedi gırtlağıma” (sayfa 32). Onsekizinci sayıklamada sesini anlatmayı sürdürür, şair. Ve de yirmibirinci: “Ölümün ıssızlığı gırtlağımı yakıyor” (sayfa 34). “Kanserin bulaşıcı olduğunu bilmiyordum” gibi dokunaklı, samimi bir itirafa rastlıyoruz yirmi dokuzuncu sayıklamada.

okumasitesi.com adresinden alınmıştır.
okumasitesi.com adresinden alınmıştır.

Mors Alfabesi şiiri, tüm değinimi özetliyor bir bakıma (sayfa 36). Baştan ayağa, eski buğulu sesinden, tırtıl gibi bir urdan, ses tellerinden; telefonda konuşmanın, yüksek sesle şiir okumanın yasaklanışından bahsediyor, şair. İzler, Sabah şiirinde de sürüyor:”Bilsem, korsan şarkıları söylerdimBilsem ne olacak, sesim yok ki” (sayfa 38).”Öteden beri boğuk bir şeyler vardı sesimde”Şairin ayrıca pek çok kez yaşını da şiirlerinden geçirdiğini fark ediyoruz. Mesela “Elli yaşımın, yoksulluğumun koynunda” dizesi, “Bu Yol Aşka Çıkıyor” şiirinden (sayfa 41).İz sürmeye devam: 90… şiirinde “karımla çocuğumla kanserimle” dizesi (sayfa 43), Anason şiirinde “Sesimi akrepler yoluyor” ve “Gırtlağımda bir yarayla dolaşmaya” dizeleri (sayfa 44). “Bağırmaktan gırtlağımda ur çıktı” dizesi kırkyedinci sayfadan, Bilet şiirinden. Bozkırda şiirinde ayak izleri sürüyor: “Gırtlağımdaki kan kuyularını açtım / Bozkırda / Kevsere dönüştü kanserim / Çakallar için” (sayfa 51).Yolcu şiirinde “Öteden beri boğuk bir şeyler vardı sesimde”, “Oturdum da sesime baktım demin” ve “Anladım, ses yitince yazı da yolcu” dizeleri (sayfa 62) kendilerini belli ediyor kitap bitmeye yüz tutarken.Ve nihayet “Büyük İlân” şiirinde satılığa çıkardığı 1958 modeli hayatını, yakınmalarını bakın şöyle anlatır şair:”… egzoz niyetine cigara içerKanserliBir de ülser” (sayfa 64)2007 ve 2008 yıllarında yazılmış şiirlerinde şair Ahmet Erhan’ın sağlığına, sesine, gırtlağına, tümörüne, kanserine dair dizeleri saptamak istedim. Çünkü bu dizeler “Sahibinden Satılık“ın omurgasını oluşturmuş, bir dizede farkına varmasanız, bir diğerinde mutlaka hissettiriyor kendini. Ben buradayım diyor.Şairin sağlığının ne kadarı akar şiirine? Kaçta kaçıdır. Tabii bu durum şairine, şairinin içinde bulunduğu koşullara da bağlı. Ama ben inanıyorum ki bir şair en sağlıklı günlerindeyken bile mutlaka birkaç dize bulaştırır şiirine sağlığıyla, vücuduyla alakalı. Bulaştırmalıdır da.Sahibinden Satılık / Ahmet Erhan / Everest Yayınları / 65 sayfa / Nisan 2008