“Evde otururken para kaybetmeye başladık. Ekonomik kriz bizi fena vurdu. Bir de internet’te mi para bayılacağım” diyorsanız Açık Kaynak Yaşam sizi bekliyor.Nedir açık kaynak?Öncelikle beleştir. Programcı programını yazar, “Parayı bağışla da kazanırım, dost alışverişte görsün” der ve kullanıcıdan para istemez. “İstersen bağış yap” der. Bir de üstüne diğer yazılımcılar heveslensin diye kaynak kodlarını paylaşıma açar.Bir tek bilgisayarımda hazır geldiğinden Windows’tan kopamadım.Paylaşacağım tüm programlar açık kaynak değil ama hepsi ücretsiz. Aynı işi yapan birden çok program önererek zamanınızı çalmayacağım. En iyilerini sunacağım. Yapacağım bu çalışma tamamıyla bir derleme. Bahsettiğim programların çoğu Bildirgeç’te daha önce bir şekilde geçti. Ama ortalama kullanıcının bilgisayarında olması gereken en iyi yazılımlar listelenmedi. En acemi bilgisayar kullanıcısına da ulaşmak istediğimden çoğunuzun zaten yiyip yuttuğu yazılımlara da değindim.Öncelikle interneti hala http://www.offshootsystems.com/searchaxis_download/?sc=98NWPT76 ile tarıyorsanız kaybınız büyük. Yerini tabii ki http://joi.ito.com/archives/2005/08/ alıyor.Firefox sadece bir internet tarayıcı değil, aynı zamanda hayat kurtarıcı.Mail için Microsoft Outlook kullanmamıza gerek yok. Gmail herkesin sevdiği ücretsiz ve web tabanlı posta programı. Firefox’un gmail manager eklentisiyle birden çok posta hesabımı denetliyorum.Firefox eklentilerini başka bir bildirimde değerlendireceğim.Winrar ve Winzip’i işlerinden eden program 7-zip.
OpenOffice Microsoft Office’in işlerini bir kurulum dosyasıyla çözüyor.
Hepimiz her gün Facebook’umuzdayız, MSN sürekli açık. Facebook Messenger’ın sürekli takılmasından şikayetçiyiz. Gmail sohbeti de kullansak diyoruz. Yahoo Messenger ya da AOL’umuz da var.Digsby adlı fırlama bütün bu işleri bir başına çözüyor. Üstelik alabildiğine basit ve kullanışlı.
Bu programlar bilgisayarınıza virüs bulaştırmaz ama virüsten kaçış olmadığı için korunmak gerekir. Antivir bizi virüsten hayrına korurken Spybot hem casuslara geçit vermiyor, hem de Güvenlik Duvarımız (Firewall) oluyor.
Adobe Reader bildiğiniz gibi e-kitapları okurken kasıyor, bizi yoruyor ve işimize yaramayan özellikleri var. Foxit Reader aynı işi hızla ve kolayca çözüyor.
Windows Media Player hep yenileniyor ama kullanışsızlığından hiç kaybetmiyor. VLC, her formatta videoyu hiç sorunsuz (codec sorunu da dahil) ve hemencecik açıyoR. VLC müzikleri oynatıyor ama Itunes bu işi daha özenle yapıp Winamp’ın pabucunu da dama atıyor. Bu programın ücretsiz olması beni çok şaşırtmıştı.
E film ve müzikleri izlemek için indirmek de gerek. Bu işi Bitcomet ve Frostwire çözüyor. Bitcomet hem bir indirme yöneticisi, hem de torrent indirme işinin piri. Frostwire ise Limewire’ın virüssüz ve torrent indiren mükemmel çakması (Çakma deyimini kullanırken başarısız olduğu iması uyandırır diye korktum. Limewire’dan daha iyi ve ücretsiz olduğunu açıklama gereği hissediyorum).
Sürekli kopyalama, kesme işi yapıyor ve Windows’un sorunla karşılaştığı an işine son vermesini tasvip etmiyorsanız Teracopy isimli küçücük yazılım tek kurtarıcınız.
Böyle zahmetsiz, kullanışlı ve masrafsız bir bilgisayarda uzun süre çalışacağımız besbelli. Pekiyi kaydettiğimiz dosyaları, resimlerimizi ve videolarımızı sürekli yedeklemek zorunda mıyız? Hayır dostlar. Syncplicity Başlat Çubuğunun sağındaki Sistem Tepsisinde (System Tray) sizi hiç rahatsız etmeden oturuyor ve varsayılan olarak Belgelerinizi, Masaüstünüzü yedekliyor. Siz istediğiniz klasörleri yedeklenmek üzere seçebiliyorsunuz kolayca. Sonra sürekli dosyalarınızı güncelliyor hissettirmeden. Her üyelik için 2 GB alanınınız var ve siteyi tanışlarınızla paylaşarak (her üye için 250 MB) alanınızı 5 GB’a kadar yükseltebiliyorsunuz. Başka bir bilgisayarı ortalama bir günde (internetin hızına bağlı) kendi bilgisayarınız yapabilirsiniz böylece. Net üzerinden dosyalarınıza teker teker ulaşıp indirebiirsiniz de. Hatta paylaşabilirsiniz bile.
Bilgisayarı ne kadar temiz tutsak da arada gözden kaçan gereksiz dosyalar, çakışan dosyalar ve sistem hataları olur. CCleaner bunları itinayla tespit ediyor, temizliyor ve düzeltiyor.Kullandığım tek paralı yazılımı açıklıyorum: Babylon Sözlüğü. Onun başarısını ne ücretsiz, ne ücretli kimse ezemiyor. O her dilde, her alanda farklı sözlüklere sahip çünkü. Sesli Sözlük, TDK Güncel Türkçe Sözlük ve Wikipedia el ele verse bile onu geçmeleri mümkün olmuyor.