her sene sonuna doğru gelindiğinde, insan “kendini acaba öbür sene ne olacak?” demekten kendini alamıyor. bu yüzden olsa gerek, insanlar gelecek senenin modaları hakkında önceki seneden tartışmaya başlıyorlar. i̇nternet için de bu geçerli. sürekli değişen modalar var. ancak bazı şeyler var ki, yerlerini korumaya devam edecekler. bunları sıralamak gerekirse:1) servis olarak css3, html5 ve yazı tipleri

@font-face kuralını destekleyen tarayıcıları hedefleyen; css3, html5 ve yazı tipi servisi sunan typekit sitesi, web tasarımcılarına uzun süredir bekledikleri yaratıcılık özgürlüğü veriyor.
css3, sayfa elemanlarında çoklu arkaplan seçebilmekten, istenilen elemanların seçimi ve düzenlenmesindeki kolaylığa kadar yeniliği birlikte getiriyor.html5, yavaşça olmasına rağmen değişiyor; video ve ses uygulamalarını destekliyor ve bizim bir web sitesinin içeriğiyle eşgüdümlü olarak çalışmamıza olanak sağlıyor.
2) tarayıcılarımız

tarayıcı alanındaki savaş bitmeyecek gibi duruyor. google chrome’un yükselişi, firefoxun artan pazar payı, operanın performansı derken olan geliştiricilere oluyor. tabi, bütün bunlar bizim için iyi, zira bunların hiçbiri olmasaydı yavaş internet explorera kalabilirdik :)tarayıcılar zamanla gelişiyor. google chrome’un motoru olan webkit motoru gün geçtikçe gelişerek çok güçlü bir hale geliyor, öte yandan firefox ise düzeltmelerle ve makyajlarla yoluna devam ediyor ve bu yazıyı okuduğumuz sıralarda bile i̇e’nin pazar payını elinden alma yolunda ilerliyor.tarayıcı faktörü, bizim web tasarımı ve erişilebilirlik hakkında düşünmemize yol açıyor. zira bir tarayıcı için uyumlu olan, diğeri ile uyumlu olmayabiliyor. bunlardan öte, gelen 3g teknolojisi ile cep telefonlarından internette gezen insan sayısı da artıyor. durum böyle olunca web sitelerin küçük ekranlarla da uyumlu olmaları gerekiyor.
3) sosyal medya

kimse 2009un sosyal medya için çok önemli bir sene olmasını reddedemez sanırım. facebook’un ve twitter’ın damga vurduğu bu seneden sonra, 2010 içinde bu sitelere rakip olabilecek bir servisin oluşturulamayacağını düşünmekteyim.
4) javascript

css3 ve hmtl5’in yavaşça yetişmeye başladığı javascript, kendini flash’ın sınırlarının içine çekmeye başladı. jquery gibi basitçe web uygulamaları geliştirebildiğimiz bir dilin çıkması javascripti güçlendirirken, interaktif oyunlar ve karmaşık interaktif verileri görselleştirmekteki gücü ile yine bir adım önde duruyor.çok yakın bir zamanda, -10 yıl önce yapılan büyük revizyondan sonra- javascript büyük bir revizyondan geçti. tarayıcılar, yeni standartlarla uyum sağlayınca, web geliştiricileri kabiliyetlerini daha iyi sunabilecekleri araçlarla web uygulamaları hazırlayabilecek.
5) hizmet olarak yazılım
hizmet olarak yazılım modelleri yıllardır etrafta dolaşıyor. 37 signals ve google enterprise‘ın öne çıktığı sektördeki rekabet fiyatın düşmesini sağlıyor. böylece daha kabul edilebilir fiyatlarla, küçük firmalar büyük firmalarla boy ölçüşebiliyor. sonuç ise web uygulamalarında yenilikler olarak bize dönüyor.kaynakpeki, size göre 2010da ne/neler değişmeyecek?