bildirgec.org

Cyrano

11 yıl önce üye olmuş, 146 yazı yazmış. 41 yorum yazmış.

Bu Sanalika Kimin?

Cyrano | 08 December 2009 12:22

İnternet’te ne yapıyoruz ya da global olarak internete ne katıyoruz? Bu soruyu muhtemelen internette bir şeyler yapmaya çalışan site sahipleri/proje üretenler ne de Türk internet kullanıcıları kendilerine yeterince sormuyorlar. Gerçi TechCruch & Webrazzi MeetUp’larından birinde neden global işler yapamadığımız üzerinde biraz durulmuştu ama bu etkinlikler, bu konu üzerinde düşünmeye hatta doğru adımlar atmaya çalışan girişimler olsalar dâhi yeterince geniş bir kitleye ulaşamıyorlar. Çünkü maalesef halen birçok network sahibi herşeyi biliyorlarmış gibi, bu etkinlikleri de “kendi aralarında takılıyorlar işte” yaklaşımıyla yorumluyorlar.

Türkiye’nin isminin global ölçekte internet işleriyle duyulmamasının sebebi genellikle global ekonomi karşısında güçsüz oluşmuza, yapılmaya çalışalan şeylerin sektörün gerisinde oluşuna, yatırımcılık kültürünün henüz yerleşmemiş olmasına, “internetimiz yavaş ağbi” konusuna ya da internet teknolojilerini yeterince takip etmeyişimize bağlanıyor. Elbette ki bunların hepsi birer sebep fakat daha birçok sebep var…

Sesli Kitap Açılımı

Cyrano | 10 January 2009 09:25

En sonunda “Madem öyle, çalışırken kulaklığımı takar, başlatır bir sesli kitap, her gün parça parça, klasikleri bitiririm.” diye düşündüm.

Tabii aslen amme hizmeti olması amacıyla ortaya çıkan “sesli kitap” mevzuu rating/hit/üye meselesine dönüşmüş, orada da zümreleşmişiz. Eskiden böyle “özgür paylaşım” hesabı siteler vardı; erişemedim.

sonra karşıma kültür bakanlığı’nın sesli kitap sitesi çıktı. Milli Kütüphane, çağı yakalamış, sesli kitapları koymuş siteye. Genelde, telif hakkı olmayan klasikler. Öyle sevindim, heyecandım sorma.

En iyi sanal masaüstü uygulamaları

Cyrano | 22 December 2008 14:16

ikonlar masaüstüne sığmamaya başlayınca sanal masaüstü programlarını araştırmaya giriştim. Bu noktada geçtiğim dikenli masaüstü yollarından, bazıları aklımda yer etti ve ihtiyaç olur diye bunların bir listesini yapayım dedim.

Her halükârda, özellikleri, kullanım kolaylıkları, işlevsellikleri bakımından en akılda kalıcı, en cevval sanal masaüstü uygulamaları şöyle çıktı. Üstelik herbirinin üretkenliği artırma iddiası var.

Dexpot
Dexpot, birçok kullanışlı özelliğe sahip, basit, kolay ve hızlı bir çoklu masaüstü uygulaması. En önemli özelliği masaüstleriniz (hayır), masaüstüleriniz (ı.ıh.), masaüstünüzler (anlamsız), desktop’larınız (eh) arasında kolayca geçiş yapmaya izin vermesi. ALT ve 1/2/3/4 tuşlarını kullanarak veya taskbar’daki simgesi vasıtasıyla hızlı bir geçiş yapmak mümkün. Ayrıca her masaüstünü ayrı bir çözünürlük, şifre, giriş/çıkış sesi, geçişte çalıştırılacak program(lar) gibi ayarlarla kişiselleştirilebiliyor, pencereleri hızlı bir şekilde, herhangi bir masaüstüne taşıyabiliyorsunuz.

bi sürü ayarı var
bi sürü ayarı var

Alternatif eğlence mekânı: Sanalika

Cyrano | 23 November 2008 21:32

Yalan dünyada sanal dünyalar yaratmak, “sanal” denen şeyin varlığından beri mütemadiyen zorlanan bir fikir. Lakin bir türlü yolu, yordamı oturtulamıyor. Yüzlerce girişim arasında üç beş tane anca sayarız – ki bunlardan biri Second Life olur. Tabii “herifler yapmış abi…” der sonra maç özetleri izlemeye devam ederiz.

Lakin Türkiye’de de güzel şeyler oluyor be Ali Sami… Misal Sanalika.

Sanalika
Sanalika

Küçük bir MIDI masalı…

Cyrano | 15 November 2008 18:12

Sonra tabii ben “olmaz” dedim. Akıl almıyordu. Beeper’dan Sound Blaster’a geçeli daha 2 yıl falan olmuştu. MIDI diye bir şey vardı ve ses kartına MIDI kablosuyla “org” takınca müzik yapılabiliyordu. Ama ağzımızla böyle “fiyyünki dımıdı dımıdı, dirininonom” diye çıkardığımız sesleri Midi’ye çevirecek bir teknoloji imkânsız gibiydi. Hele bir WAV dosyasını MIDI’ye çevirmek? Aman tanrım, neler düşünüyordum ben böyle? Açlıktan olmalıydı. Ama Ylajali?

Güneşten zaman çalın!

Cyrano | 14 November 2008 17:43

Adrian Allen tarafından tasarlanan bu saat; tasarıma gönül vermiş, tasarımdan palazlanmaya niyet etmiş şu sitede satılıyor. Güneş pili ile çalışmasının dışında fazla bir özelliği yok aslında ama doğa dostu, insancıl bir saat. Saati dik, yan veya duvara asarak kullanabileceğinizi söyleyeyim. Tabii kolunuza takmayın, çirkin olur. Fiyatına gelecek olursak; giderine 25 £ diyorlar.

Güneş girmeyen evde zaman durur.
Güneş girmeyen evde zaman durur.

Masanıza uygun futbol stadyumu ışıkları

Cyrano | 13 November 2008 11:06

Eğer kıdemli bir futbol severseniz ne âlâ. Değilseniz bile çalışma masanızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bu futbol stadyumu ışıkları (spot kulesi?, vandamme aydınlatması?) replikası odanıza, masanıza oldukça hoş bir görünüm kazandıracaktır. Parlak kromdan imâl, altı adet spot ışık içeren bu lamba uzayıp kısalabiliyor. Toplamda uzunluğu 51cm, 6 adet 26 watt’lık ampülle çalışıyor ve ağırlığı 1.9Kg.

stadyum yaratığı
stadyum yaratığı

Fiyatına gelince biraz duruyoruz orda. Çarpıyoruz, bölüyoruz. 69.99 yeavro’nun pahalı olduğuna kanaat getirip, “Şundan 4 tane alacaksın, bi de ufak bahçen olacak…” yüzeyselliği ile standart yaşam formumuza geri dönüyoruz.