ikonlar masaüstüne sığmamaya başlayınca sanal masaüstü programlarını araştırmaya giriştim. Bu noktada geçtiğim dikenli masaüstü yollarından, bazıları aklımda yer etti ve ihtiyaç olur diye bunların bir listesini yapayım dedim.Her halükârda, özellikleri, kullanım kolaylıkları, işlevsellikleri bakımından en akılda kalıcı, en cevval sanal masaüstü uygulamaları şöyle çıktı. Üstelik herbirinin üretkenliği artırma iddiası var.DexpotDexpot, birçok kullanışlı özelliğe sahip, basit, kolay ve hızlı bir çoklu masaüstü uygulaması. En önemli özelliği masaüstleriniz (hayır), masaüstüleriniz (ı.ıh.), masaüstünüzler (anlamsız), desktop’larınız (eh) arasında kolayca geçiş yapmaya izin vermesi. ALT ve 1/2/3/4 tuşlarını kullanarak veya taskbar’daki simgesi vasıtasıyla hızlı bir geçiş yapmak mümkün. Ayrıca her masaüstünü ayrı bir çözünürlük, şifre, giriş/çıkış sesi, geçişte çalıştırılacak program(lar) gibi ayarlarla kişiselleştirilebiliyor, pencereleri hızlı bir şekilde, herhangi bir masaüstüne taşıyabiliyorsunuz.

bi sürü ayarı var
bi sürü ayarı var

VirtuaWinAçık kaynak kodlu olması dolayısıyla tercih edilen ve kullanıcılarının katkılarıyla geliştirilen VirtuaWin, pratiklik ve görsel lik açısından biraz geride kalsa da, bu dezavantajlarını eklenti desteği sayesinde çözüyor. Belki alışmak lâzım. Ama masaüstü isimlendirme, otomatik arkaplan değiştirici, desktop browser (masaüstü tarayıcı?) gibi birçok eklentisi bulunuyor. İşin şov tarafında zayıf.

tam yapamamışlar
tam yapamamışlar

DeskspaceEski adı, Yet Another Desktop Manager 3d (Yodm 3d) olan Deskspace benim en beğendiğim sanal masaüstü uygulaması. Dört adet masaüstü yaratıyor ve bunlar bir kübün etrafına sarılıyor. Geçiş sırasında çeşitli Linux versiyonlarında olduğu gibi şekil efektler görebiliyoruz, dönüyor, sallanıyor, ekran kartının 3D özelliklerini kullanıyor. Hızlı geçiş, her masaüstü için duvar kağıdı (bu da neyse), pencere sürükleme, çoklu monitör desteği gibi özelliklere sahip olmasının yanında birçok uygulamayla uyumlu ve sürekli geliştiriliyor. Şip şak bi aparat, gayet şık.

şekline hayran olayım
şekline hayran olayım

Vista and XP Virtual Desktop ManagerAdından da anlaşılacağı gibi adı hiçbir şeye benzemiyor ve mis gibi dandiklik kokuyor. Lakin o kadar da kötü değil. Özellikle Vista kullanıyorsanız, Vista’nın yeni Aero arayüzünü özümsemiş bu uygulama hem hızı, hem de sınırsız sayıda masaüstü desteklemesi dolayısıyla tercih edilebilecek bir uygulama. Masaüstlerini thumbnail olarak görüntüleme özelliği hoş fakat XP’de kullanılamıyor. Klavye kısayoluyla pencereleri masaüstlerine gönderme, çoklu monitör, duvarkağıdı, Windows menüsü desteği gibi özelliklere sahip. Ama böyle bir efekt vereyim, coşturayım, “o ne lan” dedirteyim durumu yok. Görev adamı. Açık kaynak kodlu ve gideri var.

vista'cıları memnun eder
vista’cıları memnun eder

360 DesktopBu masaüstü yöneticisi olaya çok daha farklı bir açıdan yaklaşıyor. 360 dereceden… Ekstra bir sanal masaüstü yaratmıyor da varolan masaüstünü bir hayli uzatıyor ve panaromik bir masaüstü sunuyor. Ek olarak bir widget platformu. Bu sayede bir sürü ek aparatla süslenebiliyor, genişletilebiliyor, güçlendirilebiliyor. Soldan sağa, sağdan sola masaüstünüzde gezine biliyor youtube, myspace, hi5 gibi birçok Web sitesi ile entegre çalışabiliyor. Denenebilir, sitesinde bir sürü ilginç 360 Desktop panaroması var. Detaylı incelemesi burada.

döndür çevir
döndür çevir

Cube DesktopCubedesktop görselliği baştacı yapmış bir uygulama. Her yerinden efektler fışkırıyor, üretkenlik katma hedefinizi, “dur şu masaüstlerini bi döndüreyim, bir kaydırayım, alt alta göreyim” derken unutturabilecek şekillere sahip. Yani kafası iyi. Şifreli koruma, altı adet sanal masaüstü, isim verme, duvar kağıdı, kısayol belirleme, Vista desteği gibi özellikleriyle de göz doldurma çabasında. Lakin bir Basic bir de Pro sürümü var. Pro sürümünde efektler çok daha fazla, ucuz ama yine de ücretli. Denediğimde performansını ve uyumluluğunu beğenmedim. Efekt yapayım derken görüntüleri birbirine karıştırabiliyor. Yine de bir görmek lâzım. Mütemadiyen geliştiriliyor.

seni efekt manyağı yapar
seni efekt manyağı yapar

3DNA DesktopSanal masaüstünün artık çağ atlamışı diyebiliriz 3DNA Desktop için. İşlevselliği tartışılır ama mevzuya yaklaşımı, görselliği apayrı. Masaüstünüzün 3D World tabir edilen, koca bir dünya olduğunu düşünün. Burada geziniyorsunuz. Mesela dev bir ev, çeşitli odalarda, duvarlarda kısayollar, oturma odasındaki televizyon aslında Youtube… Bu size özel dünyayı istediğiniz gibi kişiselleştirebilir, duvarlara fotoğraflarınızı döşeyebilirsiniz mesela. Program önce sabit diskinizi tarayarak, haritasını çıkarıyor ve buna göre bir dünya yaratıyor, sonra istediğiniz gibi değiştirebiliyor, skin’ler, ek dünyalar desteği ile geliştirebiliyorsunuz. Ücretsiz sürümünde reklam var ve özelleştirme seçeneklerinden bazıları kullanılamıyor.

sanal villa
sanal nuri alço’lar için sanal villalar

Diğerleri:
Cool Desk – Ufak boyutlu, ücretsiz ve fonksiyon açısından zengin. Efekt istemez, işlevsellik ararım diyenlere.Perfect Screens – Standart özelliklere sahip, sınırsız sayıda masaüstü oluşturulabiliyor, ağ desteği ve araç çubuğu desteği var. Ücretli.AltDeskAshton masaüstü yöneticisi/Windows skin aparatını hazırlayan firma tarafından sunuluyor. Firmanın tüm ürünlerinde olduğu gibi skin desteği, görsellik ve efektler ön planda. Windows başka bir şeye çeviriyor.Flash Desktops – Her nasılsa ilk gerçek zamanlı sanal masaüstü uygulaması buymuş. Kişiselleştirme menüsü seçeneklerinin kullanımı biraz karmaşık olsa da çıldırasıya, çıldırtasıya bir sürü özelliği, ayarı vesaire var.Active Virtual Desktop – Yeni ama çok yol kat etmesi lazım. “Eh…” diyorum.DeskHedron – Bu da oldukça yeni, Japon bir programcı tarafından hazırlanmış, ücretsiz, geliştirilmeye açık, DeskSpace’in taban alıp, eksiklerini de ekleyerek ortaya güzel bir şey çıkarmaya çalışan yetenekli bir arkadaşın yürek dağlayan dramı. Animasyonlu falan.Yeni bir sanal masaüstü programında buluşmak üzere tüm masaüstüseverlere, efektif çalışmalar diliyorum. Sizin için geliyor: “Artık bu sanal masaüstünde 8 bit ikonlara yer yok…