bildirgec.org

yazılımcı hakkında tüm yazılar

İyi Yazılımcı Olmak İçin 5 Alışkanlık

admin | 27 July 2010 12:31

İyi Yazılımcı Olmak İçin 5 Alışkanlık
İyi Yazılımcı Olmak İçin 5 Alışkanlık

Hepimiz yaptığımız şeylerde kendimizi geliştirmek isteriz ve web geliştirme alanında zaman ayırdığımız ana konulardan biri kodlarımızdır. Bu HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, ActionScript veya web sitelerini yapmak için kullandığınız herhangi bir dil olabilir.
Bu yazıda, yeteneklerimizi geliştirecek ve kodlarımızın daha iyi olmasını sağlayacak bazı pratik adımları paylaşacağım.

1. Bir Anda Sadece Bir Dile Odaklanın

Eğer web tasarım ve geliştirme yapıyorsanız, çoğu zaman birbiriyle ilişki kurmanız gereken bir hayli dil vardır ve bilhassa hepsinin birbirleriyle nasıl bağlandığı göz önüne alınırsa hepsini birden öğrenmek cazip gelebilir.

Zannediyorum ki bir dereceye kadar, bu kaçınılmaz bir durum. Ama eğer gerçekten çabuk gelişmek istiyorsanız yanlızca bir uzmanlık alanına odaklanmanızı tavsiye ederim. CSS kullanımınızın daha iyi olmasını mı istiyorsunuz? Odağınızı ona verin. Başka bir şey kullanmadan, sadece CSS ile tek HTML sayfası ile çeşitli arayüzler yapmayı deneyin. Mesela CSS Zen Garden bu konuda sizin için muhteşem bir örnek. Örneğin, eğer siz CSS2 ile rahatsanız, fakat CSS3 ile neler yapılabileceğini anlama konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, CSS3’ün özelliklerine çalışabilirsiniz ve bunlar üzerinde teker teker iş yapmaya başlayabilirsiniz. Güncel CSS3 tanımlamalarını, anlatımlarını okuyabilirsiniz. Hangi tarayıcılarda nelerin çalışıp çalışmadığını deneyip görebilirsiniz.

JavaScript ve PHP gibi benzer yazım özellikleri gösteren dilleri kullanmaya çalışabilir, biraz sıkıcı olsa da fonksiyonlarını sırayla çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Diğer bir seçenek bu dillerle yazılmış özgün örneklerle çalışmak olabilir.

Daha iyi bir WordPress geliştiricisi mi olmaya ihtiyacınız var? Bu konuda bir ton örnek var. Server taraflı resim işleme konusunda daha çok şey öğrenmek ister misiniz? Bu konuda da bir sürü örnek var. Arayın-bulun, bir tarafa yazın ve onlar üzerinde çalışın. Bir tanesini seçin ve ona hakim olana kadar uğraşın, sonra diğerine geçin.

yazılımcılar ve tasarımcılar için eğlenceli t-shirt tasarımları

GokhanKARAKAS | 09 December 2009 19:34

herkes benzersiz ve özgün tasarlanmış t-shirt giymeyi seviyor.
moda olan durum bildiren t-shirtler mevcut ruh hali içinde çevrenizdekilere bir fikir vermesi yanı sıra kalabalık ortamlarda fark edilmenizi de sağlar.
bu bildiride yazılımcı ve tasarımcıların ruhlarını yansıtan t-shirt tasarımlarına göz atacağız.

rumployou are the css to my html t-shirt

zazzle.com

vonroxy

PHP ve AJAX’a hakim yazılımcı aranıyor

siriusbee | 07 December 2009 15:16

PHP ve AJAX’a hakim yazılımcı aranıyor!

Freelance çalıştığımız yazılımcının kişisel işlerinin yoğunluğundan dolayı siteyi zamanında yetiştiremeyeceğini bildirmesi üzerine, bitmek üzere olan Php-Ajax tabanlı websitemizin yazılımı için iyi derecede Php ve Javascript uzmanı arıyoruz. Özellikle Ajax’a hakim olması ve yazılımı kotaracak kadar İngilizce bilmesi tercihimizdir.

Ciddi anlamda ilgilenenler aşağıdaki mail adresi ile bizimle iletişime geçtiğinde projenin detaylarını gizlilik sözleşmesi ile birlikte açıklayacağız.

İyi Bir Yazılımcı nereden bulunur

admin | 22 November 2009 21:07

Merhaba arkadaşlar, ben bir kitap satış sitesi yaptırmak istiyorum ve işini bilen bir yazılımcı arıyorum.Sistemi php ile kuracak.Ama internetde baktım güvenilir bir yer bulamadım.

Böyle bir yazılımcıyı nereden bulabilirim? İnternetde bildiğiniz iyi yazılımcı var mı?

yardımcı olana sevap yazılır:)

facebook fbfund adamı zengin eder!

admin | 06 August 2008 16:01

facebook, eğer uygulama geliştirici iseniz ya da geliştirebilecek kapasiteye sahipseniz facebook’un fbfund’u sayesinde zengin olma imkanı veriyor!

facebook’un f8 konferansında haberini verdiği yarışmaya kayıtları almaya başladı. facebook bu yarışmada toplam 10 milyon dolardağıtacak. yarışmaya katılmak için tek şart uygulamanın Facebook Markup Language ile yazılmış olması gerekiyor.

yarışmada 22 Eylül’de sonlanacak ilk elemelerde 25 kişiye 25 bin , sonra bu 25 uygulama arasından seçilecek 5 uygulamanın geliştiricilerine ise 250 bin ödül verilecek.

Yazılımcılar buluşuyor

romanistabukowski | 30 June 2008 21:37

10 – 14 Kasım 2008 tarihlerinde yazılımcılar bir araya geliyor. Yazılım geliştirenlere yönelik özel içerikte hazırlanan Barcelona’daki 5 günlük konferansta, yazılımcıların ihtiyacına yönelik teknik eğitimler yer alıyor. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinden 4000 yazılımcı, konuşmacı, ürün uzmanı ve topluluk lideri biraraya gelerek etkileşim ve en yeni yazılım geliştirme araçlarıyla uygulamalı deneyim şansı elde ediyor.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için: Tech•Ed EMEA 2008 Developers

Bencil olmayan programlamanın 10 emri

kodOZANI | 15 June 2008 13:01

Ruh hali ve kalite güvencesi bölümlerinden oluşan “bencil olmayan programlama” düşüncesi 1971’de “The psychology of computer programming” kitabının yazarı Jerry Weinberg tarafından yaratılıştır.

Bencil olmayan programlamanın 10 emir tablosu
Bencil olmayan programlamanın 10 emir tablosu

Takım çalışması tabanlı geliştirme ortamında bencillikten uzak programlama gereklidir. Aşağıda bu konu hakkında on emir bulunmaktadır.

1) Hata yapacağınızı anlayın ve kabul edin. Asıl önemli olan bu hataları önceden bulabilmektir.

Programcı Olmaya Ne dersiniz ?

| 08 January 2008 08:58

Merhaba Arkadaşlar,
Bu konumuzda Programcılıga(Yazılımcılıga) merak saran kişiler için Bir kac Programlama ve teknoloji sitesini ele alacağız.Bence Kitaplardaki Egitimlerden Daha iyiler çünkü Videolu Dersler ile goruntulu ve sesli olarak derslerı öğrenebiliyoruz.

KariyerVideo.com :Adem AKTEPEHasan DEDE tarafindan kurulan bu sitede
Sitede Suanda 23 Kategoride Goruntulu Ders Verilmektedir.
3D Studio Max
Asp
Asp – Ajax
Asp .Net
Asp.Net – Ajax
C# (Sharp)
C++
Corel Draw
CSS
Delphi
Dreamweaver
Fireworks
Flash
Front Page
Html
JavaScript
Microsoft Office
MySql – Sql – Asp
PhotoShop
Php
Sql Server
VB .Net
Visual Basic 6.0
Windows

  1. Webhocam.com : Webin Hocalari Burada Yetisiyor.
    Webhocalarının Yetistigi Bu Sitede Programlama uzerıne Ayrılmıs Tum Kategorılerde Sorunlarınıza Cozum Bulabılırsınız.Webhocam.com daha cok ASP Teknolojileri Uzerıne sorunlarınıza yanıt bulabılırsınız.

    Vbasicmaster.com : Visual Basic Efendileri Bu Sitede Yetisiyor. hazır proje Dosyalarına bu sitede bulabilirsiniz. Odevlerinize, Tezlerinize Projeler ekleyebılırsınız.

Vbturk.net : Visual basic Dili uzerıne Kurulmus Bir baska Sitemiz vbturk.net ile karsınızdayız. Vbasicmaster.com gibi programlamaya Heves Salmis bu isi ogrenmek isteyen kısılere bilgi kaynagi olmak amacli kurulmustur.

W3schools.com: Web’in En Kapsamli Egitim Sitesi oldugunu dusunuyorum. Aradiginiz herseyi İnce ayrıntısına Kadar bulabılırsınız. Tek Sorun ınglızce bilmek gerekmektedir. 🙂 Zaten Programlama Ile ugrasacaksınız Azicik Inglızce Sart canım :).

Baris GURENC
05 Ocak 2008

Yazılımcıyız

stalker | 12 April 2002 15:51

Kendisi de çok iyi bir yazılımcı olan bir arkadaşımdan bugün geldi bu yazı. Kaynağını bilmiyorum yanlız.

Çoğunlukla doğru yerlere dokunmuş yazan -artık kimse-. Bana da çok fena dokundu tabi.

Parlak CV’ler, yüksek maaşlar, havalı işyerleri. En kaliteli okulların en önemli bölümlerinden mezun olan öğrenciler son yıllarda giderek daha da popülerleşen meslekleri icra ediyor. Üniversite sınavlarına hazırlanan ya da okuyan herkes onlara özeniyor. Ancak herkesin özendiği bilgisayar mühendisleri beklentinin aksine durumlarından memnun değiller ve en iyi ihtimalle 5. yıllarında istifa ediyorlar.

Dünyanın bilgi çağında ışık hızıyla ilerliyor olması, bilgisayar ve iletişim sektörünün daha da popüler olmasına neden oldu. Artık üniversite sınav tercihleri yapılırken ya da meslekler hakkında kafa yorulurken ‘Çağ bilgisayar ve internet çağı, en iyi tercih yazılımcı olmak’ diye düşünülüyor. Bütün üniversitelerin ilgili bölümlerine talep patlaması oldu ve bilgisayar sektöründe yer almak için adeta bir yarış var. Ancak olayı ters açıdan değerlendirip bilgisayar dünyasında çalışanlara baktığınız zaman ortaya farklı bir tablo çıkıyor.

Herkes onlara özeniyor, onlar da kendilerine özenenlere özeniyor. Mesleğinin zirvesindeyken ya da çok iyi paralar kazanıyor, milyon dolarlık projelere imza atıyorken kariyerini bırakıp lokantacı, fotoğrafçı ya da çiftçi olan isimlere son yıllarda sıklıkla rastlanıyor.

Daha geçen hafta kariyerlerinin zirvesindeyken istifa edip restoran açan iki başarılı üst düzey yöneticinin, Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç’un başarıları gündeme gelmişti. Her iki isim de uluslararası firmaların Türkiye’de üst düzey yöneticiliğini yapıyorlardı. Bir gün ‘bilgisayar başında sıkışıp kalmaktan, hayattan bezmekten’ dolayı işlerinden istifa edip lokanta açmışlardı ve bugün hayatlarından son derece memnunlar. Şu anda bilişim sektörünün cazibesi, yan etkilerinin görülmesine engel oluyor; ancak kısa süre sonra mesleki kariyerlerini, dolgun maaşlarını bırakıp köye dönen mühendislerin örnekleri çoğalacak.

“Bir gün köye dönüp domates yetiştireceğim” Modern dünyada, şehirli insanın bütün yaşamını bilgisayara bağlaması ve ofislere sıkışması büyük bir handikap. Ancak bir kesim var ki onlar için sorun handikap sınırlarını çoktan aştı. Son yılların en popüler ve en rağbet gören mesleği olan bilgisayar mühendisliği alanında çalışanlar, en basit tabirle bilgisayar mağdurlarının başında geliyorlar. Yazılım yapmanın tüm hayatlarını işgal etmesi sebebiyle kendilerini ‘zombi’lere benzeten bu sektör çalışanları çoğunlukla bitkisel hayatta olduklarını dile getiriyorlar.

Daha okul döneminde iken büyük bir stresin içerisinde olduklarını anlatan yazılım mühendisi İnci Avcı, hiç aralıksız 10 saat bilgisayar başından kalkmadan çalışmak zorunda kaldığını söylüyor. Avcı’ya göre programın büyüklüğü ya da küçüklüğü fark etmiyor ve her program için beyninizi maksimum kullanıyorsunuz. Yazılım dünyasının önceden de zor olduğunu anlatan İnci Avcı “İş zaten stresliydi, şimdi saniyelerin bile çok önemli olduğu internet dünyasında çalışıyoruz ki stres maksimum seviyeye çıktı. An geliyor binlerce insan siteye hücum ediyor ve site çöküyor. Müdürleriniz başınızda, sizden 10 saniye içerisinde sorunu bulup çözmenizi istiyorlar. Üstelik en basit hatanızın maddi karşılığı da çok büyük. Bu tarif edilemez bir stres kaynağı” diyor.

Günün yarısını 25 cm.lik ekran karşısında geçirmek, sürekli stres altında olmanın verdiği dalgınlık, unutkanlık ve gerginlik onların yaşamlarının bir parçası olmuş artık. Hatta bu yüzden dünyanın pek çok yerinde tanıklıkları bile kabul edilmiyor. Mesleğe başladıktan sonra sosyal hayatının tamamen bittiğini söylüyor Avcı; “Rüyamda bile program yazdığım çok oldu. Bütün hayatınız bir bilgisayar ekranı. Ne sosyal hayatınız kalıyor ne aileniz. Yoğunluktan anne olmayı bile düşünemiyorum. İş dışında konuştuğum kişi sayısı haftada 4’ü geçmez. Bir gün istifa edip köye döneceğim ve tarlada domates yetiştireceğim.” Bilgisayar ve yazılım dünyasında çalışan herkesin temel şikayeti aşırı stresli olmak. Özellikle internet yazılımı konusunda çalışan yazılımcılar mesleklerine ortalama 5 yıllık bir ömür biçiyorlar. İnternet yazılımı konusunda çalışan Hilmi Eldem yazılım mühendisliğinin doğası gereği çok zor olduğunu; ancak internetin de işin içine girmesiyle içinden çıkılmaz hale geldiğini söylüyor: “Günde 8 10 saat ekrana bakıp programlar yazmak yeterince yıpratıcı; bir de bir milyon kişinin aynı anda bağlı olduğu bir sistemde hata olması ihtimali sizi sürekli istim üzerinde tutuyor. Kafanızda sürekli kodlar dolaşıyor. Hayata 1 ve 0 olarak bakıyorsunuz dersem abartmış olmam. Bu sebeple en fazla 6-7 yıl bu işi yapabilirsiniz. 30 yaşında bu işi mutlaka bırakırsınız. Hiç kimse bu stresi ve tempoyu çekemez.” “Konuşma yeteneğimi kaybettiğim bile oldu”

Yazılım dünyasında çalışan mühendislerin tamamı zaman zaman günde 20 saati bulan yoğunluktan şikayetçi. Ancak bu yoğunluğu kabullenip tempoya ayak uydurmaya çalışıyorlar. Öyle ki çoğunlukla yemekler de ekranın karşısında yeniyor. Yazılım mühendisi Bülent Avcı mesleği ile ilgili bizimle konuşurken bir taraftan da üzerinde çalıştığı programla ilgili notları karıştırıyor. Bazı programları yetiştirmek için üç gün uyumadan çalıştığı günler olduğunu anlatıyor Bülent Avcı; “Özellikle internet yazılımcılığında stres çok büyük. Hayatta hata yapma şansınız var ancak yazılım dünyasında hata yapamazsınız. Aslına bakarsanız yazılımcıların insan ilişkilerinde başarısız olmasının nedeni de bu. Hayatı da sıfır hatalı düşündüğünüz için kimseyle geçinemezsiniz. Zihniniz sürekli programlarla meşgul. Beyniniz o kadar yoğun çalışıyor ki bazen konuşma yeteneğimi bile kaybediyorum. Davranışlarım tuhaflaşıyor” diyor.

Avcı’ya göre uygulama?geliştirme bölümünde çalışan her yazılımcı kabuslar görür ve kesinlikle uyku düzensizliği sorunu yaşar. Sürekli programlarla uğraşan meslektaşlarının ikili ilişkilerinde başarısız olduğunu söylüyor Bülent Avcı ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bilgisayar dünyası farklı bir dünya. Bütün hayatınız bir monitör. Aslında hoşunuza bile gitmeye başlıyor. İnsan ilişkileri fedakarlık ister, karşılıklı tavizler ister. Ama bilgisayar dünyasında öyle bir şey yok. Bilgisayar size itaatsizlik etmiyor. Bir süre sonra bu şekilde yaşamak hoşunuza gidiyor ve kendi dünyanızda yaşıyorsunuz. Bütün hayatınız bir bilgisayar ekranıyla çevriliyor. Toplumdan tamamen kopuyorsunuz.”

Bir diğer yazılım mühendisi Refik Sarıtepe ise mesleğe başladıktan sonra ülser olduğunu söylüyor. Sürekli stres altında çalıştıklarını anlatan Sarıtepe “Programları önce kafanızda yazar sonra kodlara aktarırsınız. Beyniniz sürekli rakamlarla, kodlarla meşguldür. O yüzden sık sık dalarsınız. Etrafınızdakileri duymaz, dünyada neler oluyor hissetmezsiniz. Tatilde, uykuda, her yerde kafanızda kodlar uçuşur. Bir keresinde çok uğraştığım ve çözemediğim bir problemi rüyamda çözmüşüm. Gece not aldım rüyamda gördüklerimi” diyor.

Bilgisayar dünyasında yaklaşık 20 yıl çalışan ve yazılım piyasasının tecrübeli isimlerinden olan İbrahim Sayın ise yazılım dünyasında çalışanların da, o sistemleri kullanan bilgisayar kullanıcılarının da bindiği dalı kestiğine inanıyor. Çılgınca ve biraz da gereksizce hayatımızı bilgisayara teslim ettiğimize inandığını söyleyen Sayın; “Yazılımcı sanal bir dünyada yaşar. Herşeyi orada düşünür, uygular ve bitirir. İşin içine internet yazılımı da girdiği için tamamen bambaşka dünyalarda yaşamaya başladık ve bilgisayar ekranlarının esiri olduk. Yazılımcılık doğası gereği zordur, zihniniz çok yorulur ve çoğunlukla da 30 ‘unu geçtikten sonra bu mesleği sürdüremezsiniz. Ruh sağlığınız için işi bırakmanız gerekir” diyor. Bilgisayar mühendisleri şimdilerde herkesin özendiği bir mesleği yapıyorlar ancak olaya mühendisler cephesinden bakarsanız ortaya pek de parlak bir tablo çıkmıyor. Toplumdan kopmuş, ikili ilişkilerinde başarılı olamayan, bir süre sonra kilo ve göz bozuklukları dahil birtakım sağlık sorunları ile karşılaşan, zihni dağınık insanlar çıkıyor.