bildirgec.org

yazı sistemleri hakkında tüm yazılar

Adınızı Hiyeroglifle Yazın

ecrivain | 23 July 2007 09:49

Eski Mısır’da yaşasaydınız adınızı nasıl yazardınız? Biliyorsunuz, bunun için hiyeroglif yazısı kullanmanız gerekirdi. Ama, Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi‘nin şu sayfadaki ilginç uygulaması sayesinde adınızı bu dilde yazmak için hiyeroglif bilmenize hiç gerek yok! Yapmanız gereken tek şey adınızı girmeniz (Türkçe karakterler kullanmamalısınız) ve “inscribe” tuşuna basmanız. Ve ta taa… adınızın hiyeroglifle yazılmış karşılığı anında karşınızda..!

İnkalar da Yazmış: Khipu

woofwoof | 24 April 2007 15:50

İnka Muhasebecisi
İnka Muhasebecisi

İnkalar yazısı olmayan tek büyük uygarlık damgasından kurtuldu! İnkaların khipu denilen düğümlü sicim demetleri, yanlızca bir hafıza yardımcısı ya da hesap makinası değil, aynı zamanda üç boyutlu bir yazı diliymiş.

Khipular, 0,5 – 0,7 cm kalınlığında bir ana sicim üzerine daha ince sicimler ve bazen onlara da daha daha ince sicimler tutturularak oluşturulmuş. Bu ince sicimlerden 1500 farklı çeşit var. Hepsi farklı anlamlar ifade ediyor. Bu güne kadar yapılan araştırmalarda bu sicimlerin hesaplama yapmak, muhasebe kayıtlarını tutmak için kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Hatta khipuların bilgisayar mantığının temeli olan ikili tercihler sistemi olduğu görüşünü savunanlar da var.

alfabe 26

culdesac | 05 March 2007 13:30

yapay alfabeler, bir dilin ya da kültürün doğal evriminin bir parçası olarak gelişen alfabelerin aksine, bir birey ya da bir grup insan tarafından özel olarak tasarlanmış yazı sistemleridir.

bunlardan en meşhuru sözlüklerden aşina olduğumuz uluslararası fonetik alfabesi (international phonetic alphabet)’dir. alexander melville bell‘in visible speech‘i ve john malone‘un unifon‘u pedagojik kullanım için, blissymbols ise ortak dili olmayan farklı kültürlerden insanların iletişim kurmak için kullanabileceği bir uluslararası yardımcı dil (international auxiliary language) olarak geliştirilmiştir. shavian alphabet, alphabet 26, ve the deseret alphabet ise ingilizce için imla reformu olarak kabul edilen yapay alfabe türleridir. stenografi (shorthand) sistemleri de yapay alfabeler olarak kabul edilebilir.