bildirgec.org

web geliştirme hakkında tüm yazılar

Ücretsiz Silverlight Kontrolleri

trampfd | 17 March 2010 13:00

Silverlight‘ın 4. versiyonunun çıktığı şu günlerde silverlight kullanan siteler yavaş yavaş artıyor, silverlight‘ın flash ile rekabetinde geri kaldığı konuların başında da şimdilik kaynak yetersizliği gösterilebilir.
Silverlight uygulamalarınızda kullanabileceğiniz ücretsiz yeni/eski ve kullanışlı kontrolleri topladık.
siz de eklemek istediklerinizi yorum olarak gönderirseniz güzel bir kaynak oluşmuş olur.

GOA WinForms
GOA WinForms

GOA WinForms, Microsoft .NET kütüphanesinin standart System.Windows.Form sınıfının flash ve silverlight implementasyonudur. Barındırdığı hazır araçlar sayesinde Kısa sürede zengin web uygulamaları geliştirebilirsiniz.
web sitesidemoindir

AgDataGrid Suite Ücretsiz Silverlight Grid Kontrolü
AgDataGrid Suite Ücretsiz Silverlight Grid Kontrolü

AgDataGrid, sitelerde veri göstermek için sıklıkla kullanılan grid (ızgara) sisteminin güzel bir silverlight alternatifidir, veri gruplama, sıralama, düzenleme gibi vs. işlemleri basitçe yapabilen zengin bir çözümdür.

Okumanız Gereken 50 Taze Tasarım Blogu

LeBron | 15 February 2010 19:10

Son yıllarda tasarım bloglarında büyük bir artış oldu. Bu kaynaklar tasarımcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Aşağıda takip edebileceğiniz taze tasarım bloglarına ulaşabilirsiniz. Amaç daha önce duymadığınız siteleri keşfetmenizi sağlamaktır.

1. Design Informer

Design Informer, Jad Limcaco tarafından oluşturulmuş mükemmel bir web günlüğüdür. Tasarımcılar için makale, ders ve ücretsiz kaynaklar bulunuyor.

2. DesignOra

Sürekli güncellenen geniş bir içeriğe sahip tasarım blogudur.

İlk Geliştirme İşinizi Nasıl Alacaksınız?

pinkfloyd | 06 March 2009 17:26

Üniversiteden mezun oldunuz ve bir web geliştiricisi ya da web tasarımcısı olarak iş bulmak istiyorsunuz, ancak bir süre sonra bir bakıyorsunuz ki aslında bu alanda yeni bir iş sahibi olmak sandığınızdan çok daha zor görünüyor. Peki o zaman bir web geliştiricisi olarak nasıl iş bulacaksınız?

Veliler ve arkadaşlar iş bulamamanızın dünyanın özellikle son birkaç ayda içinde bulunduğu ekonomik çöküntüye bağlı olduğu konusunda sizi teselli ediyorlardır ve özellikle daha önce bu alanda herhangi bir deneyimi olmayan birisinin yeni bir iş bulmasının eskisine oranla daha zor olduğunu söylüyorlardır. İşin gerçeği, hocalarınızın ve velilerinizin bilmediği gerçek şu ki size okullarda öğretilen şeylerin pek çoğu kurumsal bir ortamda neredeyse hiçbir işe yaramayacak şeylerdir ve dünyanın ekonomik durumu iyi ya da kötü olsun, daha önce herhangi bir deneyimi olmayan birisi için yeni bir iş sahibi olmak gerçekten zor olabilir.

Web ajansları elbette bu alanda yeni birisinin derhal gelip kendileri ile birlikte çalışmalarını isterler ancak pek çok yeni mezun bunu yapamaz. Elbette henüz yeni mezun deneyimsiz geliştirici de işi iş yerinde öğrenebilir ve kendilerinden daha deneyimli birinin yardımı ile bu alanda kendilerini çok daha fazla geliştirebilir ancak bunu yapabilmek için önce işin temellerini öğrenmeleri gerekir.

Yerli web geliştirme platformu

csoon | 24 February 2009 19:47

Türkiye’de üretilmiş ama adı yeterince duyulmamış bir yazılımdan bahsedeceğim. Yazılımın adı Moremotion Aplication Studio. Daha önce bildirgec’de 2002 yılında burada, 2003 yılında da burada konu olmuş. Ama o zaman daha çok gelişme aşamasında olduğu için fazla ilgilenen olmamış. O günden bu yana Mor Yazılım firması boş durmamış ve sistemi sürekli olarak geliştirmeye devam etmiş.
Moremotion A.ş, Java tabanlı olarak geliştirilen Moremotion framework’ü üzerinde açık kaynak kodlu web uygulamaları geliştirme ortamı sunuyor.

Moremotion
Moremotion

Diğer geliştirme ortamlarından farklı olarak XML/XSL teknolojileri kullanılarak Java tabanlı web uygulamalarını çok kısa sürelerde çoğu zaman tek satır kod yazmadan geliştirebilirsiniz. Özellikle Ajax uygulamalar için de hazır araçlar entegre olarak bulunuyor. Tam olarak tasarım ekranında ne görürseniz onu alıyorsunuz.

Web Tasarımcıları İçin 12 Araç ve Site

pinkfloyd | 09 February 2009 19:01

Kendi işinizin patronu olmak bazen zorlayıcı olabilir. Fakat ne şans ki bizim işimizi daha hızlı ve daha iyi yapabilmemizi sağlayacak çeşitli siteler ve araçlar geliştiren bir grup insan bulunuyor. Sıklıkla web tasarımcılığım ve geliştiriciliğim sırasında hangi araçları kullandığım sorulur bana, ben de bunun üzerine bu araçlara yönelik bir liste yapmaya karar verdim. Mac OS X işletim sistemi üzerinde çalıştığım için bu araçların pek çoğunun Mac için olduğunu hatırlatmak isterim. İşte başlıyoruz.

1. Event Box

Event Box’u sadece birkaç ay önce kullanmaya başladım ve bu servisin mükemmel olduğunu söylemek zorundayım. Hatta mükemmelden de öte. Tahmin edeceğiniz üzere zamanımın büyük bir kısmını çevrimiçi olarak geçiriyorum ve bir sürü RSS beslemesini takip ediyorum. İşte Event Box bu beslemelerin yanısıra Twitter, Facebook ve Flickr‘ı da takip edebilmemi sağlıyor. Kesinlikle bu araç daha yaratıcı ve tasarım komünitesinin son zamanlarda nelerle ilgilendiğini takip edebilmem açısından mükemmel bir araç.

Website Ziyaretçilerinizin İlk İzlenimini Etkileyen 21 Faktör

pinkfloyd | 28 January 2009 11:17

Sitenize yeni bir ziyaretçi geldiğinde sitenize dair ilk izlenimi çabuk bir şekilde oluşacaktır. İyi bir ilk izlenim, ziyaretçinizin sitenize yeniden gelmesini sağlayabilecek önemli faktörlerden biri iken, kötü bir ilk izlenimin bıraktığı izlerin üstesinden gelmek zordur.

Yazının devamında bulacağınız liste sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin ilk izlenimlerini etkileyen 21 faktörü listelemektedir. Bu listenin faktörlerin sadece bir kısmı olduğunu ve tüm faktörleri oluşturmadığını unutmayın. Eğer istersiniz sizce önemli olan faktörleri de yorumlarınızla paylaşabilirsiniz.

1. Açılma Süresi
Pek çoğumuz yavaş açılan web sitelerine karşı sabırsızızdır. Diğer yandan hızlı açılan web siteleri ziyaretçileri siteniz üzerinde gezinmeye teşvik edecektir, zira her bir sayfanın açılması için uzun süre beklemeyeceklerini bilirler.

2. Hata Mesajları
Eğer sitenizi ziyaret eden ziyaretçiler hata mesajları alıyorlarsa ve sitenize erişmede sıkıntı yaşıyorlarsa, sitenizden etkilenmeyeceklerdir ve sitenizi bir kez daha ziyaret etmeyeceklerdir. Sitenizde oluşabilecek pek çok hata bulunmaktadır. BlogStorm‘un yayımladığı şu makale bir adet başarısız siteyi ele alıyor ve problemlerini irdeliyor.

İyi Bir Web Sitesinin Sahibi Olması Gereken 15 Anahtar Element

pinkfloyd | 27 January 2009 20:55

Bir web sitesini tasarlarken ve geliştirirken göz önünde bulundurmak gereken pek çok ayrıntı vardır. Gerçekte bu ayrıntılar sonsuz bir listenin birer parçası gibi görünebilirler ancak listeye dikkatli bakıldığında bu elementlerden birkaçının diğerlerinden daha önemli olduğu ve bu elementlerin de en başarılı web siteleri tarafından kullanıldığı gözlenir.

Web sitenizin planlama aşamasını tamamladığınızda geriye kalan elementler Kullanıcı Arayüzü Tasarımı’ndan İçerik Oluşturmaya, oradan da geliştirme aşamasının kendisine kadar değişen geniş bir kategori yelpazesine yayılır. Elbette Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için de dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var ama şimdilik onu bir kenara bırakalım.

İşte en iyiyi hedefleyen her web sitesinin sahibi olması gereken 15 anahtar element.

1. İyi Görsel Tasarım
İlk olarak… Görsel tasarım. Sizi bilmem ama ben bir web sitesini ziyaret ettiğimde eğer site beni görsel olarak tatmin etmiyorsa o siteyi kısa sürede terk ederim.

Bunu derken her iyi web sitesinin görsel olarak güzel görünmesi gerektiğini söylemeye çalışmıyorum, ama eğer bir web sitesi 1994’ten beri güncellenmemiş gibi görünüyorsa, diğer mükemmel web sitelerinin yanında sönük kalacağı aşikardır.

Temiz ve sade bir tasarım genellikle ihtiyacınız olan tek şeydir. Sitenizdeki parıltılı nesneler de güzeldir ancak ben “az ama öz” teorisine inanlardanım. Tasarımınızın kalabalık olmasını istemezsiniz. Onun sadece güzel görünmesini, böylece rakiplerinizin önüne geçerek potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmesini istersiniz.

İlk izlenim önemlidir. Her ne kadar tek başına iyi bir tasarım bir kişiyi sitede tutmaya yetmese de, göz alıcı tasarımlar ziyaretçinin sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlayacak, en sonunda da aradıkları içeriğe ulaşabilmek için daha fazla çaba sarfetmiş olacaklardır.

Web Geliştiriciler için En iyi 10 Firefox ve Internet Explorer Eklentisi

| 16 January 2009 11:04

Bu bildiride hem kendi kullandığım hemde referansta anlatılan eklentileri tanıtacağım.

Firefox için eklentiler:

1- Firebug
Formatlanmış bir şekilde web sayfalarının html kaynak kodlarının görüntülenmesini sağlayan muhteşem bir eklenti.

Örnek Firebug görüntüsü
Örnek Firebug görüntüsü

Herhangi web sayfasında bulun CSS, HTML ve JavaScript kodlarını görüntüleyebilir, değiştirebilir ve yaptığınız değişiklikleri görüntülemekte olduğunuz sayfaya etkisini hemen görebilirsiniz.

2- MeasureIt
Seçtiğiniz alanın pixel cinsinde en ve boyunu göstere kullanışlı ve basit bir eklenti

MeasureIt
MeasureIt

Web Tasarımcılar ve Geliştiriciler İçin Kaynaklar

afs | 11 October 2008 11:48

Web Tasarımcısı veya geliştiricisi iseniz şüphesiz bir sürü kaynak linkine sahipsinizdir. Hatta kimilerinin kısayollarında yüzlerce sitenin linki olabilir.

dzineblog.com sitesi bu kaynak arama işini bir nebze de olsa kolaylaştırmak için on sitelik bir yazı hazırlamış. Web geliştiriciler ya da tasarımcılar için yararlı olacak ve içerisinde ilgili kaynakları barındıran on site.

1. Skout – Tasarımcılardan, Tasarımcılar için kaynaklar

2. Web Geliştiricinin El Rehberi

3. Web Tasarımcıları İçin – Artmaya Devam Eden 673 adet yararlı bağlantı