Bir web geliştiricisi olarak doğru kod yazmanız gerekir, ancak bu gerçekten önemli mi?Doğrulamanın ardındaki gerekçelere bir baktım ve web’in en popüler 25 websitesini inceleyerek kodlarının doğru olup olmadığını sorguladım. İşte başlıyoruz…
Doğrulama nedir?
Doğrulama belgelerinizin WWW Konsorsiyumu (W3C) gibi kurumlar tarafından HTML ve XML ile oluşturulan web belge tiplerinin resmi standartları ile uyumlu olup olmadığını test eden bir işlemdir. Aynı işlem WML siteler için WapForum’un yayımladığı standartlara göre yapılır. Normal belgelerimizdeki yazım denetimi ile benzer amacı güderler. (W3C)Peki neden doğrulamalıyız, getirileri nelerdir?
1. Birbiçimli Olmayan Tarayıcı Doğrulaması
Doğrulanmamış sayfalar tarayıcınızın kodunuzu otomatik olarak doğrulamasına sırtını dayar ve her tarayıcı bunu farklı şekilde yapar. Bu yüzden bir etiketi kapatmayı unutursanız, Firefox bunu gözardı edebilir ancak Safari etmeyebilir bu sebeple farklı tarayıcılarda farklı ve genellikle doğru görünmeyen bir sayfa ortaya çıkar.
2. İşleme Süresi
Eğer kodunuz doğru ise tarayıcınız kodunuzu düzeltmekle uğraşmaz, bu da sayfanızın daha hızlı açılması ile sonuçlanır.
3. Geleceğe Yönelik
Teknolojinin yarın neler getireceğini kestirmek mümkün değildir ancak eğer doğrulanmış bir (X)HTML dosyanız var ise kodunuz gelecekteki web teknolojileri ile sorunsuz çalışacaktır.
4. Google doğrulanmış kodu tercih eder
Shaun Anderson ilginç bir doğrulama testi gerçekleştirmiş; Google doğrulanmış kodu sever mi?Deneyde aynı içeriğe sahip 4 farklı sayfa doğrulanmış ve doğrulanmamış HTML ve CSS kodları ile kodlanmış. Sonuç ise Google doğrulanmış HTML’ye ve CSS’ye sahip kodu seçmiş ve ilgili sayfayı diğerlerinin üzerinde arşivlemiş.
5. Erişilebilirlik
Doğrulanmış bir koda sahip web sitesinin tüm tarayıcılar tarafından erişilebillir olma ihtimali yüksektir. Buna farklı platformlar ve ekran okuyucuları da dahildir.
6. Bireysel tatmin
Kodunuza doğrulama kontrolü uyguladığınızda ve ekranın üst kısmında yeşil renkli çubuğu gördüğünüzde kendinizi iyi hissedersiniz 🙂En sık görülen doğrulama hataları ve düzeltme yöntemleri
a. & işareti (Ampersan)
En sık görülen sorunlardan birisi budur. Ampersanlar ‘&‘ şeklinde yazılmalıdır, ‘&’ şeklinde değil. Bu işlem URL yazarken de geçerlidir.
b. İki yana bloklar (Quotation)
Element özellikleri daima tırnak işaretleri arasında belirtilmelidir.
c. Kapanış etiketleri
Tüm elementler mutlaka kapanmalıdır ve eğer XHTML DTD kullanmışsanız bu durum görsel etiketleri için bile geçerlidir.Imaged. Belge türleri (Doctype)
Sayfanız mutlaka doğru Belge Türü Tanımlamasına (DTD) sahip olmalıdır ve bu sayfanın en üst kısmına yerleştirilmelidir. Unutmayın ki belge türleri büyük/küçük harfe duyarlıdır.e. Elementleri yanlış şekilde iç içe yerleştirmek
Elementler aynı sırada açılıp tersi sırada kapanmalıdır.

Paragraf


Dünya’nın En Önemli Sitelerinin Kodu Doğru mu?
Peki tüm bu bilgilerden sonra popüler web sitelerinin kodları doğru mu? Aşağıda dünyanı en çok ziyaret edilen sitelerinin kodlarının doğru olup olmadığını inceledim ve onları iyiden kötüye doğru sıraladım.
BBC

Wikipedia

Apple

Facebook

Number 10

Digg

Yahoo!

Twitter

Times Online

Google

YouTube

Barack Obama

Microsoft

eBay

Peki Tasarım Komünitesinde İşler Nasıl
Tasarım ve teknoloji komünitesinin büyük isimlerine bir bakalım.A List Apart

Smashing Magazine

Web Standardistas

Zeldman

Future of Design

Use It

37 Signals

Simple Bits

Freelance Switch

Slashdot

TechCrunch

Bildirgec

Sonuç
Web sitelerinizin kodunuzun doğru olmasının önemli olduğunu ve bunu alışkanlık haline getirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Buna rağmen yukarıdaki sitelere baktığımda (ki bu sitelerin tamamı mükemmel içeriklere ve tasarımlara sahiplerdir) kodu doğru olmayan bir sitesi sahibi olmanın da dünyanı sonu olmadığı aşikar.Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız, kodunuz doğru olduğunda geceleri daha rahat uyuyacaksınızdır
Sizin sitenizin kodu doğrulanabiliyor mu?
Bu yazı için web sitelerinin kodlarının doğru olup olmadığını takip etmek zor bir işti, bu yüzden başka sitelerin de kodlarının doğru olup olmadığını görmek güzel olacaktır. W3C Doğrulama Kontrolünü siteniz üzerinde uygulayın ve ardından sonuçları yorumlarınızla paylaşın. Türkiye’nin bazı önemli sitelerin kodlarının doğru olup olmadığını da merak etmiyor değilim.* Kaynak: Lee MunroeKullanılabilirlik ve Web Standartları Üzerine Yazdığım Diğer Yazılar
* Web Site Ziyaretçilerinizin İlk İzlenimini Etkileyen 21 Faktör* İyi Bir Web Sitesinin Sahibi Olması Gereken 15 Anahtar Element* Sosyal Ağlar İçin 15 Arama Motoru Optimizasyonu İpucu* SEO Uzmanları İçin Popüler Firefox Eklentileri* Mobil Web’i Nasıl Herkes İçin Daha İyi Yaprız?* 10 Kullanışlı Web Uygulaması Arayüzü Tekniği* Kullanıcı Geri Bildirimleri İle Sitenizin Kullanılırlığını Arttırmak* Web Tasarımcıları İçin 10 Kullanılırlık İpucu* Web Tasarımında Altın Oran* SEO Araçları Listesi