bildirgec.org

uzay mekiği hakkında tüm yazılar

SOĞUK SAVAŞ SIRLARI: KAYIP KOZMONOTLAR

wertikaas | 19 September 2009 10:59

Yuri Gagarin
Yuri Gagarin

12 Nisan 1961 tarihinde, binlerce yıldır gökyüzünün enginliğine dalıp, türlü hayaller kuran insanoğlunun en imkansız görünen hayali gerçek olmuştu. Yuri Gagarin, yalnızca uzaya giden ilk insan olmakla kalmıyor, bir rüyayı da gerçek kılıyordu. İnsanoğlu artık uzaydaydı ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Peki ama Yuri Gagarin gerçekten de uzaya giden ilk insan mıydı? Yoksa sadece yolunda giden talihi sayesinde kendinden önceki kayıp öncülleri arasından sıyrılmayı başaran şanslı biri miydi?

Kayıp Kozmonotlar” Soğuk Savaş yıllarının gizemlerinden biridir. Hala aydınlanmamış noktaları vardır. Bunun nedenini anlayabilmek için Soğuk Savaş’ın en sıcak günlerine geri dönmemiz gerekiyor. Bu yıllarda iki kutba ayrılan dünya üzerinde, her alanda müthiş bir yarış sürmektedir ve iki taraf ta elde ettikleri her başarıyı kutsal ideolojilerine adamaktadır. Nihayetinde yarışma kategorilerine uzay da ilave olunca; önce uzaya ilk insansız uydular gönderilmeye başlanır. Sonra buna hayvanlar da eklenir. Şimdi sıra insanlardadır. Herkesin merak ettiği soru aynıdır: Uzaya ilk önce kim gidecek? Burada “kim” den kasıt; bir insanı canlı olarak uzaya gönderip aynı şekilde geri getirmeyi kimin başaracağıdır. Herkes bu sorunun yanıtını beklerken amatör telsizciliğe merak salmış iki İtalyan kardeş; Achille ve Giovanni Judica-Cordiglia, Torino’nun dışında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma eski bir sığınakta kurdukları bir dinleme istasyonunda, Amerikan ve Sovyet radyo, telsiz sinyallerini dinlemekle meşguldürler. Malum internet ya da diğer haberleşme teknolojileri henüz gelişmemiş yahut da gelişme aşamasında olduğundan tüm Avrupa hava sahasını bu radyo sinyalleri kaplamaktadır. Ama 1960 yılının 28 Kasım gecesi ilginç bir şey olur. Bu iki İtalyan kardeş dünyadan gittikçe uzaklaşan bir sinyalden gelen SOS mesajını tesadüfen yakalamayı başarırlar. Bir uydu ya da uzay aracından gelen bu SOS mesajı mors alfabesiyle üç kere daha gönderilir fakat sinyal her seferinde daha da zayıflar ve dünya yörüngesinden biraz daha uzaklaşır. Sonunda ise kaybolur. Bu garip olay duyulunca, bir İsviçre radyosu kardeşlere radyo istasyonlarında uzay uzmanı olarak iş verir. Onlar artık uzaya gidecek ilk insanın sesini kaydetmeye hazırdırlar.

Uzay Mekiğindeki davetsiz misafir

iMania | 19 March 2009 11:32

Tarih 15 Mart 2009, yer Nasa kennedy uzay merkezi, uzay mekiği sts-119’un fırlatışına az bir süre kalmışken kontrolörlerden biri yakıt tankının üzerinde davetsiz bir canlı farkediyor.

Bu bir yarasa. fırlatma öncesinde bu tip canlıların yaklaşmasını engellemek için sirenler kullanılıyor, ayrıca radar ile de gözlem yapılıyor, ama bu küçük yarasa nasılsa gelip yakıt tankına yapışmış. 20 derece civarındaki sıcaklıkta yarasanın motorların harekete geçmesi ile ürküp uçması beklendi ama daha sonra resimlerden incelendiğinde bir kanadının kırık olduğu belirlenen yarasa fırlatma anına kadar yerini terketmedi.

Uzaya çıkan ilk dünyalı: Layka

konami | 08 January 2009 08:24

Rusça’da havlayan anlamına gelen Layka, uzaya giden ilk memeli canlıydı. Bazı bilim adamları, uzaya gönderme sırasındaki fırlatılışta insanların hayatta kalamayacağını iddia ediyordu. Bu yüzden uzay mühendisleri insanlara öncü olarak ilk uzay uçuşlarında hayvanları kullanmışlardır. Amerikalılar şempanzeleri, Ruslar ise köpekleri uzaya göndermiştir. Sokak köpekleri arasından seçilen fox terrier cinsi Layka’da bu köpeklerden biriydi. Moskova sokaklarında başıboş gezen köpeklerin arasından seçilmişti. Yörüngeye gönderilmesinin nedeni, uzay boşluğunun canlılar üzerindeki etkileriyle ilgili bilgiler elde etmekti. Layka’nın katıldığı uzay yolculuğundan elde edilen bilgiler, daha sonra uzaya gönderilen köpeklerin sağlıklı bir şekilde geri getirilmesini sağladı.

Sputnik 2 yeterli donanıma sahip bir uzay aracı değildi. Güneş ışınlarının uzaydaki yakıcı etkisine göre tasarlanmamıştı. Dünya’ya dönüş mekanizması yoktu ve yaşam destek birimi de çok ilkeldi Bu nedenle Layka’nın uzayda öleceği belliydi. Dört hafta gibi kısa bir sürede geliştirilmişti. Bu denli hazırlıksız gönderilmesinin nedeniyse, Rusya’nın Abd ile olan uzay yarışına hız kazandırmak için önemli veriler elde etmekti.

KSLV-1 Uzay Aracı

serversistemci | 09 November 2008 00:09

KSLV-1
KSLV-1

Kore Uzay Araştırma Enstitü’sünde, Güney Kore ve Rusya’nın Devlet uzay bilimi ve Ürün merkezi işbirliği ile uzaya gönderme hazırlığında oldukları KSLV-1 isimli uzay aracı. Güney Kore’nin KSLV-1 isimli bu aracı 33 metre, 140 ton ağırlığa sahip. Kore’nin yaklaşık 377 milyon dolara mal olması beklenen araçla ilgili haberlere buradan ve buradan bakabilirsiniz.

KSLV-1
KSLV-1

uzay mekiği nasıl çekilir

admin | 07 August 2008 14:32

denge.denge diyordu.bedenin denge yeteneğini kazanabilmesi için yapılabilecek en iyi spormuş.bak ne kadar da kenardan gidiyo.ya korkuyorum yavrum.yapma ya.sele,pedal..peki o yön veren parçanın adı..direksiyon olabilir mi.diildir ya:şimdi de bir dik açıyla denize doğru ilerliyo.fransa bisiklet turu.efsanevi bi yönü var.sıkı bi takipçisi falan diilimdir.hatta hiç takip etmem.ama medyada yer alış biçimi efsanevi bi olay olduğu izlenimi uyandırır.ben sevmem.neden sevmediğimi soruyosun.tabii, cevaplıyim.gerçi ne soru yaratmak,ne de oluşan sorulara cevap bulmaktır amacım.amacı sıfır noktasına indirmek.edip cansever şöyle derdi;ve gelsin ve geçsin bütün söylediklerim,gelsin ve geçsin..bir;sürat zevki tattıracak kadar hızlı diildir.hepimizin vardır daha hızlı araçlara binmişliğimiz.uzay mekiği en hızlısı mıdır araçların.diil galiba.onu farklı kılan başka bi özelliği..paralellik;diklik..bütün araçlar yeryüzü üzerinde bi yerden bi yere ulaşmak için yeryüzüne paralel hareket ediyolar.paralellikte yokmudur bir sünepelik,bir kılıbıklık,bir ana kuzusu durumu,bir bağımlılık..uzay mekiği yeryüzüne dik hareket eder.bu dikliğin argoda kullanıldığı şekliyle,erkekliği,erki,gücü temsil ettiği düşünülebilir pekala.sonra,ayrılırken asidir.hiç bir zayıflık emaresi göstermeden uzaklaşır..dönerken de kararlıdır.sapma göstermeksizin amacına doğru ilerler.dimdiktir..uzay mekiği tamam da,ya uzayda mekik..yine en büyük sorun ayaklarına oturucak birini bulmak olur kesin..iki;etrafı algılamaya yetecek kadar yavaş da diildir.tabii bunlar dışardan,bir gözlemcinin analiz çabalarıdır..bilmiyorum kardeşim.ayıp mı.çocukluğumuzda..evet öyleydi..hafifçe alnına inmiş saçlarını avucuyla geriye doğru yatırarak,ortaya çıkan yara izini gösteriyor.son hız bayır aşağı gidiyodum,diyo.birden yan yoldan bi araba çıktı.ben uçtum arabanın üzerinden.geçmişinde böyle,kanıtı bile bulunan,güçlü bi anı bulundurmaktan memnun..hayata dairlik böyle değerlidir işte.ne çok sene oldu.o kursta binlerce kitabi bilgi öğrendikte bugün aklımda kalan bu,arkadaşın bisiklet macerasıdır.ne kadar usta olduğunu göstermeye çalışıyo.bak üzerime geliyo.az önce denize düşme tehlikesiydi;şimdi birine çarpma tehlikesini kullanıyo,cesaret ve maharetini göstermek için.yav iyice yaklaştı..yana doğru..bi adım..gözlerimin içine bakıyo.sırıtarak.aha da çarpıştık..neyse kırdı.bir an önce uzaklaşalım burdan,bu çocuğun daha fazla oyuncağı olmadan.

hayatımızı etkileyen 25 buluş

serkant | 09 December 2007 13:29

Teknoloji hızla gelişme gösterirken bir yandan da hayatımıza olmassa olmazlar katıyor. Vazgeçemediğimiz ve insan hayatını en fazla etkileyen 25 buluş arasında ilk sırayı “İnternet” aldı.

Buluşların önemlerine göre sıralanışı şu şekilde:

1) İnternet
2) Cep telefonu
3) Kişisel bilgisayar
4) Fiber optik
5) E-posta
6) Ticari GPS (Küresel Konuşlandırma Sistemi)
7) Taşınabilir bilgisayarlar
8) Hafıza depolama disketleri
9) Tüketicilere yönelik dijital fotoğraf makinası
10) Radyo frekanslı kimlik etiketleri
11) MEMS (MikroElektroMekanik Sistemler)
12) DNA testleri
13) Hava yastıkları
14) ATM
15) Gelişmiş piller
16) Melez (Hibrid) otomobiller
17) OLED (Organic light-Emitting diode: Organik ışık-Yayıcı diyot)
18) Görüntü panelleri
19) HDTV (Yüksek çözünürlüklü televizyon)
20) Uzay mekiği
21) Nanoteknoloji
22) Yapay hafıza
23) Sesli posta
24) Modern işitme cihazları
25) Kısa Menzilli, Yüksek Frekanslı Radyo.