bildirgec.org

üstünlük hakkında tüm yazılar

Gerçekten Kadınların Yabancı Dillerde Erkeklere Üstünlüğü mü Var?

mturkmen | 07 March 2008 23:57

Araştırmacıların daha önceden kızların erkeklere göre yabancı dilde süper yeteneği olduğunu kabul etmelerine karşın, şimdiye kadar kimse biyolojik olarak aralarındaki farklılıkları açıklayamamıştı.

Northwestern üniversitesi ve Haifa üniversitesi dil öğrenme sürecinde erkeklerde ve kızlarda beynin farklı bölgelerinin çalıştığını ilk kez ortaya çıkardılar.

31 erkek ve 31 kadın beyinleri üzerinde fMRI cihazı ile yapılan araştırmalar neticesinde konuşma ve yazma yetileri esnasında beynin hangi bölümlerinin çalıştıkları belirlendi. Daha sonra hatta tek cinsiyetli sınıflardaki dil eğitiminin daha başarılı olabileceği desteklendi.

LAİKLİK

zeyynep | 17 April 2007 21:33

Ben 24 yaşında Atatürkçü Türk vatandaşı genç bir bireyim.Bu ülkede benimde soru sorma hakkım olduğunu düşünüyorum.Birileri bana cevap vermeli,beni aydınlatmalı bana Atamızdan yadigar kalan Cumhuriyetimiz nasıl yozlaştığını.Laikliğin sadece kitaplarda kalmadığını duymak istiyorum. Laiklik – en genel tanımı ile – din ile devlet işlerinin ayrılmasıdır. Toplum ve devlet yaşamının akla ve bilime dayatılmasıdır. Toplumun “din” adına ve binlerce yıl önce konmuş, o günün sorunlarına çözüm getiren kurallara göre yönetilme zorunluluğunun kaldırılmasıdır. “Aklın iman karşısında özgürleştirilmesidir”. Laiklik toplum düzeni, bütün din ve inançtan insanların, eşit koşullarla aynı kurallara uymak durumunda bulundukları, hiç kimseye dinsel ayrıcalık ve üstünlük tanımayan bir toplum düzeni olduğunu.Laiklğin korkulacak bir tarafı olmadığını bilmeliyiz.Ben böyle yetiştirildim.O zaman medyanın yapamadığını bizler Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan, benimseyen herkes Laikliğe sahip çıkmalıyız.

kaşarların çıtır hevesi

aydindil | 06 March 2007 17:53

Atılan taklalar, genellikle gençlik, enerji ve heyecan özlemiyle başlar. Üstünlük kaygısı, başarma-becerme- tutkusuyla devam eder. En düzgün ifadesiyle ‘Çıtır Becerici Kaşarlar’ diye tanımlarım kendilerini.Hala yaşıyor olduklarını, bazen sadece kendilerine ispat etmek için, bazen kaşar meclislerinde etrafa ispat için tiksindirici taklalar atarlar.

Kaşar-çıtır ilişkisi genelde mutualist bir ilişkidir. Her zaman karşılıklı rıza ve karşılıklı faydaya dayanan bir ilişki söz konusu olmaz. Bu durum da, güç gösterisi için kullanılmaya çalışılan bir çıtır vardır. Kaşarın hoyratlığına, sözde nezaket adına göz yumar. Oysa ki böyle durumlarda sorun nezaket değil özgüven sorunudur. Çıtır, kaşarın ‘kaşarca sözde şirinliklerine’ içten içe kusarcasına, limon yemiş bir ifadeyle gülümser. Tahammül edilmeye çalışılan kaşar, büyük olasılıkla; sınıfta kalmasına sebep olabilecek bir hocadır, işten atılmasına sebep olabilecek bir amirdir veya maaşını ödeyen bir patrondur.