bildirgec.org

türkiye hakkında tüm yazılar

Türk insanı gündemle ne kadar ilgili?

eyupcan199 | 17 October 2012 17:34

Türk insanı günümüzde internet kullanımı açısından hızlı bir ilerleme kaydediyor. ancak bu ilgimiz bizi ilgilendirecek konulardan çok bizi eğlendirecek şeylere yönelmiş durumda. türkiye’de internet kullanan kesim büyük oranda üniversite öğrencisi gençlerden oluşuyor. yaş ilerledikçe internet kullanım oranı gittikçe düşüyor. acaba interneti nasıl kullanıyoruz merakımdan yola çıkarak google trend istatistiklerini incelemeye aldım ve şaşırtıcı birkaç sonuca ulaştım. isterseniz sonuçlara geçelim.

ilk konu başlığımız suriye. malum gündemin en sıcak konusu suriye’deki karışıklıklar. türkiye’den yapılan suriye aramalarıyla tüm dünyada ingilizce yapılan syria aramalarını karşılaştırdım. sonuç biraz ilginç. tüm dünyanın ilgisi 2011 yılından itibaren suriye’ye çevrilmişken türkiye’den yapılan aramalar sadece 2012 yılının sonlarında büyük bir artış göstermiş.

Türkiye’de Yazılımcı Olmak

Master Hacker | 30 June 2011 14:22

bu siteye yeni üye oldum ve yazacağım yazının tutulması ondan da öte
yayımlanması kolay olmayacak belki de hiç yayımlanmayacak. -ki o zaman sözüm
yöneticilere- burada sizlere bir lise öğrencisi olarak türkiye’nin bilgisayar çağına
nekadar ayak uydurduğunu -ya da uydurabildiğini desek daha doğru olur- bir öğrenci
ağzı ve anlayışı ile anlatmak istiyorum.

türkiye bundan 15 – 20 sene önce bilgisayarı hollywood filimlerinden gördüğü kadarı
ile yorumluyabiliyordu. yani söylemek istediğim bilgisayarın nasıl çalıştığını, yazılımın yazı yazmak dışında başka ne anlamlara geldiğini bilen çok az kişi vardı -belkide hiç- o sıralarda “batı”dakiler bilgisayarı geliştirip, yeni programlar
yazarken “doğu”dakiler yeni çıkan atari̇ denen şeyin ne olduğu ile henüz tanışmışlardı. kimse işleyişi ile ilgilenmiyor onunla sadece “skor” yapma yarışına giriyorlardı. belki de üreten olup çok yorulmaktan kaçıp, tüketen olarak çok eğlenmeyi
tercih ediyorlardı. batı ise bundan nasıl para kazancağını düşünüp duruyor ve bunun için bizi müşteri tutuyordu -hala, öyle değil mi?-.

Facebook 700 milyon üyeye ulaştı – Türkiye 3. sırada

kerimsarigul | 02 June 2011 14:39

Facebook - 700 milyon üye - Türkiye 3. sırada
Facebook – 700 milyon üye – Türkiye 3. sırada

Daha Temmuz 2010’da sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kullanıcı sayısının 500 milyon olduğu belirtilmişti. O tarihten bugüne neredeyse bir yılda kullanıcı sayısının 700 milyona yaklaştığı bildirildi. Bu da üye sayısının bir yılda yaklaşık 200 milyon arttığını gösteriyor. Böyle giderse 1 yıl içinde 1 milyara ulaşacağa benziyor. Bu sayının TV seyredicisi sayısı kadar olmasa da her geçen gün ona yaklaştığı belirtiliyor.

Geçen ay içerisinde en çok üyenin Brezilya’dan kayıt olduğu, toplam Brezilya üyeleri arasında geçen ay üye olanların oranının % 11 (2 milyon) olduğu bildirildi. Brezilya’yı Endonezyalılar (1.5 milyon) ve Filipinliler (1.3milyon) takip etti. 4 ve beşinci sırada ise (1.1 milyonla) Meksika ile Arjantin bulunmakta.

Yurtsuz Halklar : Kürtler

| 31 May 2011 09:50

Kürtler, Orta Doğudaki en eski uluslarından biridir. Kürdistan adı verilen dağlık bölgelerde yaşadılar. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Ermenistan’ın bir parçası olan ve İran diline yakın bir dili konuşan Kürtler, binlerce yıl bu bölgelerde yaşadılar. Hiç kendilerine ait bir yurtları olmadı ve diğer insanlar tarafından çok fazla baskı uygulandı.

Günümüzde yaklaşık 30 milyon Kürt vardır. Onların neredeyse yarısı Türkiye’de yaşamakta ve Türkiye nüfusun % 20’sini oluşturmakta-
dırlar. Kürt nüfusunun fazla olduğu Orta Doğudaki diğer ülkeler, İran, Irak ve Suriye’dir. Birçok Kürt; Almanya, Fransa, İsveç ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine gitti. Kürtler kırsal bölgelerde kabile olarak yaşadılar. Çiftçi olarak yaşamlarını sürdüler. Pamuk, tütün ve şeker pancarı yetiştirdiler. Tekstil üretiminde ve el becerisinde özellikle halı ve kilimlerde uzmanlaştıler. Geçen 10 yılda İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere yerleştiler.

Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali

cansualtas | 20 May 2011 23:14

Tunceli Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı “Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali” bu yıl ilk kez düzenleniyor. 20-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında sineması olmayan şehir Tunceli’de üç salon açarak gösterimler izlenebilecek.

Türkiye’de “İnsan Hakları” temalı ilk uluslararası festival olan Dersim İnsan Hakları Film Festivali, kendi meselesi ve gerçekler doğrultusunda yıllardır baskı ve insan hakları ihlali yapılan şehirde izleyicine sinema aracılığıyla ulaşıyor. Uzun yıllar sürmesi amaçlanan organizasyonda yerli ve yabancı sinemaların yanı sıra belgeseller, kısa filmler, söyleşiler, çocuk filmleri ve dersimli yönetmenlerin filmleriyle sinemaseverlere geniş bir seçki sunuyor. Hrant Dink anısına Türkiye-Ermenistan örnek sinemaların gösterimi Agos gazetesinden Pakrat Estukyan’ın söyleşisi ile yapılacak. Yönetmen Ümit Kıvanç’ın katılımıyla ise Kazım Koyuncu ve Ahmet Kaya anısına gösterimler gerçekleşecek. Sadece Dersim’e değil komşu illere de seslenen festival Türkiye, Asya, Avrupa, Ortadoğu’nun yapım, yönetmen ve oyuncularıyla ortak bir hayali gerçekleştiriyor.