bildirgec.org

sinemasever hakkında tüm yazılar

Hafif ‘in manzarası.

tomiko | 09 February 2007 17:44

Hafif’te yönetim kademesinde değişiklikler olmuş…Başarılar dileriz.

Bugüne kadar okuduğum,yazarların hem gerçek mesleklerini tahmin etmeye, hem de bir okuyucu olarak nasıl bir etki bıraktıklarını yazmaya ve incelemeye karar verdim.Bakalım katılacak mısınız? Yazdığım isimler,sürekli yazan ve hafif’in populer isimleridir.

Serdar Sabri : Uzlaşmacı bir kişiliği olan, internetten sürekli haber geçen bir muhabir havasında…Biraz da yalakalık var. Kamu görevlisi olabilir.Olmayabilir de!.

Naylon Vicdan ; Cinsiyetini bile anlamadım ki.Bir erkek bu kadar konuşmaz ya!.Birikimi olan bir şahsiyet diyelim,selma elma’nın korkulu rüyası.Edebiyat öğretmeni olabilir.Bazen çok sevimli bazen çok itici geliyor bana. Sanki bedensel gereksinmeleri yeterince doyurulmamış,bir insandaki açlık ve gerginlik durumları var.(eyvah!bana patlıyıcak şimdi)

BAŞLANGIÇTAN GÜNÜMÜZE 6664 FİLM

sinemasever | 23 December 2006 01:52

“kaynak gösterilmeden yapılan alıntı, emeğe saygısızlıktır”

“BAŞLANGIÇTAN GÜNÜMÜZE” 6664 FİLM (1914– 2006)

“Derken ortalık birdenbire karardı. Zifiri karanlık içinde kaldık; korktuk. Elim gayrı ihtiyari ağabeyimin elini aradı; buldum ve bir tehlike karşısında imişim gibi sımsıkı kavradım. Arkamızdaki sıralardan ışıklar fışkırıyordu. Karanlığın vaziyet icabı olduğunu kimse takdir edemediğinden, pencerelere örtülen siyah perdelere itiraz ediyorlardı.
O vakitler İstanbul’da elektrik yoktu. Abdülhamit’in vehmi elektriğin memlekete girmesine engel olmuştu. Sinematograf makinesini işletmek ve şeridi aydınlatmak için kullanılan petrol lambalarından intişar eden gaz kokusu da seyircileri ayrıca taciz etmekte idi. Perdenin önüne gelen bir şahıs bu karartının lüzumunu izah etti. Ve hemen onun arkasından gösteri başladı. Avrupa’nın bir yerinde bir istasyon. Bacasından fosur fosur kara dumanlar savuran bir lokomotif, peşinde takılı vagonlarla duruyor. Tren Kalktı. Bittabi sessiz sedasız. Aman yarabbi! Üstümüze doğru geliyor. Zindan gibi salonun içinde kımıldamalar oldu. Trenin perdeden fırlayıp seyircileri çiğnemesinden korkanlar ihtiyaten yerlerini terk ettiler galiba. Hani ya ben de korkmadım değil… Bereket versin ki tren çabuk geçti… gitti.”

“Çirkin Kral” YILMAZ GÜNEY

sinemasever | 19 December 2006 14:33

Türk Sineması’nın gelmiş geçmiş en önemli sinema adamı olan Yılmaz Güney (Pütün); 1 Ocak 1937 tarihinde Adana’da doğmuş ve 9 Eylül1984 de Paris’te ölmüştür.

114 filmde oyunculuk yapan Güney, bu filmlerin 64 tanesinin senaryosunu yazmış, 15 inin yapımcılığını üstlenmiş, 26 sının Yönetmenliğini yapmıştır.

Oyuncu-Senarist-Yönetmen ve Yapımcı kişiliğini bir araya toplayan Yılmaz Güney, 114 filmiyle burada yer alacak, yer almakla kalmayıp, filmler ile ilgili eleştiri, resim, afiş ve diğer belgelere de ulaşılmaya çalışılacaktır.