bildirgec.org

şeker hakkında tüm yazılar

CandyFab 3B yazıcıyla tatlı çıktılar…

zabun | 06 December 2012 22:21

Evil Mad Scientist‘ler CandyFab 4000/6000 adını verdikleri icatlarıyla herkesin kendi 3 boyutlu yazıcısını yapabileceğini gösterdiler. CandyFab diğer 3B yazıcıların yaptığı gibi, nesnelerin 3 boyutlu modelini çıkartıyor. Yalnız bunu yaparken pahalı sarf maddeleri ve karmaşık donanımlar yerine, toz şeker ve sıradan ısıtıcı bir kafa kullanıyor. CandyFabulous bilgisayar yazılımı aracılığıyla oluşturulan 3 boyutlu çizimlere ait koordinat verileri, şekillendirici ısıtıcı kafanın servo motorlar tarafından uygun pozisyona getirilmesini sağlıyor. Kafa ise yönlendirildiği noktada şekeri karamelize ederek 3 boyutlu modelin oluşumunu sağlıyor. Bu yolla elde edilen çıktıların boyutları büyük, fakat çözünürlükleri düşük. Geliştirilmeye ihtiyaç duymasına rağmen CandyFab projesi, 3 boyutlu bir yazıcının çok düşük maliyetle yapılmasını ve işletilmesini sağlayabilir (3B yazıcıların on binlerce dolarlık fiyatları düşünüldüğünde…). 3B yazıcıda şeker dışında şekillendirilmek üzere, HDPE gibi malzemelerde kullanılabiliyor.

[candyfab] [boingboing video] [youtube video] [flickr]

SPATULA

super hero | 13 October 2010 11:21

Mesela Aziz abi vardı bizim şirkette. Satın almacı. Şeker gibi adamdı. Hoş sohbetti. Herkesle çok iyi anlaşırdı. İşini iyi yapardı. Herkes de onu çok severdi. Ama bir takıntısı vardı: Sabahları, kepek ekmeğinden yapılmış beyaz peynirli tostunu yemeden kendine gelemezdi bir türlü. Yanında bir de çay.

Sabah tostunu yemezse bir tuhaf, aksi olurdu. Herkes bilirdi onun bu huyunu. Kendi de bilirdi aslında. Kaç kere demişti “Sabah tostumu yemeden kendime gelemiyorum. Asabi oluyorum.” diye. O yüzden de bizim kantinci Şener abi illa ki hazır ederdi Aziz abinin tostuyla çayını. Sakarinli.

Şekerinizi iPhone/iPod ile ölçün

sCoRPionTR | 26 September 2010 14:13

Hayatımızın her alanına giren Apple bu aparat sayesinde sağlık sektörüne de girmiş oldu. iBGStar tarafından üretilen şeker ölçüm cihazı sayesinde iPod/iPhone’unuzu kullanarak şekerinizi ölçebiliyorsunuz.

Bu Kedi Hiç de Nankör Değil, Maddiyatçı!!!

Beacool | 30 August 2010 09:24

Hediye seçmek zor iştir. Bilakis kalbini kazanmak istediğiniz birine hediye alıyorsanız. Ona sempatik gözüküp, sevimli ve herkeste rastlanmayan hediyeyi bulmak ise tam bir sorundur ki verdiğiniz değerle bu seçim daha bir sorun haline dönüşür… (bkz yazı sonu notu)

Sıradan bir kutu, mu?
Sıradan bir kutu, mu?

Size tanıtacağım bu şirin ürün sanırım sitemizin müdavimi teknoloji sever geek olsun olmasın hemen hemen herkesin hoşuna gidecek bir hediye. Aslında çok özelliği olmayan ve sahibine ufak bir ekonomi yaptırmak dışında hiçbir artıda sunmuyor. Ama ben görür görmez “Almalıyım!” dediysem eminim benimle aynı fikre sahip başkalarının da ürün hoşuna gidecektir.

Eti cin gülsün

witamin | 03 May 2010 10:04

Eti Cin Facebook üzerinden oynanan bir oyunla her hafta 25 ipod shuffle ve oyun sonunda birinci olana 1 adet apple macbook kazandırıyor. 23 Nisan 2010 tarihinden itibaren 6 hafta boyunca sürecek olan yarışma bu adreste yer alan “hemen katılayım”a tıklamanızla sizin için de başlamış olacak. Bundan sonra facebook hesabınız üzerinden oynadığınız oyunda fabrika kurup bu fabrikayı büyütmeye çalışacaksınız. Eti cin size oyun konusunda yardımcı olacak.

Glucowizzard’dan Şeker Hastalarına iyi haber!

Beacool | 07 March 2010 17:27

Glucowizzard’dan Şeker Hastaları ( Diyabet )’na iyi haber!

Düşünce çok başarılı!
Düşünce çok başarılı!

Yıllar önceye nazaran bu günlerde birçok hastalık türedi. Gerek çağımızın beslenme (gdo’ya izin verilmesi gibi) ve teknolojilerinin (her mahalleye sebil gibi baz istasyonlarına izin verilmesi) yan etkisi gerekse ağır yaşam (doğan bir bebeğin ne kadar borçlu olarak doğduğunu biliyor musunuz?) yıllar önce olmayan rahatsızlıklara ortam hazırlıyor. Ya da farklı bir bakış açısıyla yıllar önce “amansız hastalık” dediklerimize artık isimler verebiliyoruz…

Varlığını hissetmek neredeyse imkansız...
Varlığını hissetmek neredeyse imkansız…

Rahatsızlıkların hepsi kötüdür buna katılıyorum. Ama çevremde ve ailemde en sık rastladığım rahatsızlık Diyabet yani şeker hastalığı. Hayatı etkilediği yetmiyormuş gibi gün içerisinde sürekli yapılan iğneler ve kan ölçümleri cidden can sıkıcı ve acıtıcı. Ama bu haberle kan ölçüm testleri için yapılan iğneler tarihe karışacak gibi. Glucowizzard ile boyutları bir pirinç tanesinden bile ince olan ve deri altına yılda bir kere yerleştirilen güneş enerjili (photovoltaic deniyormuş) bir çip sayesinde ölçümler otomatik olarak yapılıyor. Çip, kullanan kişinin telefonuna, pda’sına ve bunun gibi aletlerine sinyaller gönderiyor ve sesli olarak haberdar ediyor. Kullanıldığı süre zarfında tüm değerleri ölçüp kayıtlandırabilen bu çipçik bence insan yaşam kalitesi için çok ama çok yararlı bir buluş!

çam pamuklu koşnili ve çam balı

nazokiraze | 24 December 2009 09:40

Halk arasında basra olarak bilinen (Marchelina Hellenica) çam pamuklu koşnili denen böceğin çıkardığı tatlı sıvı arılarca peteklere taşınarak ,olgunlaştırılır ve çok faydalı dünyada sadece Türkiye ve Yunanistanda bulunan çam balı olarak önümüze gelir.

Bu böcek ağaç kabukları arasında yaşar, hortumlarını ağaçların iletim demetlerine sokarak beslenirler, bu demetlerin içindeki suyun büyük oranı şekerdir. Bu böceğin sindirim artıkları (basura) bala dönüştürülür. Yani çam balı arıların tek başına yaptıgı bir besin değildir, arı-koşnili böceği ortak yapımıdır.

Çam pamuklu koşnili kızıl çam,kara çam, fıstık çamı ve sarı çamda yaşar, onların bu işlemi yapabilmesi için en elverişli ortamlar nemli ve sıcak havalardır, 20 Temmuzdan Ekim ayına kadar verimli dönemdir.Karlı dönemde koşnili yaşayamaz.Yagmur yagdıgı zaman üç gün verim olmaz, etrafta yeterli arı yoksa salgı donarak boşa gider.

Koşnililerin en iyi yaşabildigi agaçlar kart agaçlardır.Dalların çatlamış kabuklarında yaşayan böcek Nisan ayı sonunda düştükleri yerlerden toplanarak üretilmek istenen bölgelerdeki çam ağaçlarının üzerine götürülür.

Arife

taha3045 | 26 November 2009 15:59

Bugün arife günü, bayramdan bir gün öncesi, çocukken en çok bugüne kalsın isterdim alışverişlerimiz, o zamanlar örgü pantalonlar, kazaklarla bayramlık hazırlayan canım annem, ayakkabı için alışveriş çıktığında ben arife gününe kalsın isterdim, bugün heryerde ayrı bir kalabalık ve telaş vardı. Şimdiki gibi bayram tatillerini Ege’de, Güney’de geçirmeyi düşünmeyenlerin de İstanbul’da olması daha da güzelleştiriyordu arife gününü.

Bir kere bahçemizdeki koyunla duygusal bağ kurdugum için bir daha asla eve getirilmedi kurbanlık koyun, kınalı koyunu eni konu arkadaş edinmiştim ve bayram sabahı ben uyurken yok oldugu için çok ağlamıştım , hele akşam yemeğinin o oldugunu öğrensem kimbilir ne olurdu, bana söylememişlerdi.

büyüklerin karneli günleri

nazokiraze | 20 October 2009 14:36

24 şubat 1941 yılında Ticaret Bakanlıgı’na bağlı bir birim kurulur, bu birimin adı “İaşe Müsteşarlığı” dır, müsteşarlığın görevi ise ülkenin iaşe düzenini yönetmek yani yeme,içme düzenini.O dönem Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği , Nazi Almanyası tarafından işgal ediliyordu.

Pearl Harbor baskını olarak tarihe geçen olayın oldugu aralık ayı içerisinde dünyanın çeşitli ülkelerinde bir hareketlilik vardı. İtalya ve Almanya Amerika’ya savaş ilan etmiş ortalık kırılıyordu. İşte o aralık ayında Türkiye’de halk yeni kararla tanışacaktı: ekmeğin “karne” ile dağıtılmasıkararı.

Bu alınan kararın uygulanması ocak ayını buldu.Aile reislerinin beyanlarına göre her bireye bir ekmek karnesi verildi ve Buğday Koruma Vergisi kaldırıldı ve böylece İstanbul dolaylarında yetişen bugday,yulaf ve arpaya devlet tarafından el konuldu.

Birkaç gündür ekmeğin vesikaya bağlanacagı söylenir fakat bir sabah uyanınca ekmegin karneye bağlandıgını gören halk inanılmaz şaşkındır. (önce İstanbul sonra Ankara ve İzmir)

Bayer USB şeker ölçüm cihazı

nugenca | 09 October 2009 13:21

Şeker Ölçer
Şeker Ölçer

Bayer ilaç şirketi diabet hastaları için bir ölçüm aracı tasarlamış.

Bu cihaz bilgisayara bağlanan ilk ve tek kan şeker ölçme aleti olma özelliğini taşıyor.

500MB bir hafıza ile gelen bu cihaz en düşük ve en yüksek kan şeker değerlerinizi kayıt etme imkanı sağlıyor.. Yaklaşık 2000 adet kan şekeri ölçüm sonucunu kaydedebiliyorsunuz..