bildirgec.org

şehir efsanesi hakkında tüm yazılar

Şehir Efsanesi

admin | 07 August 2008 15:19

Şehir efsanesi (İngilizcesi:Urban Legend, veya Urban Myth) modern çağın kulaktan kulağa yayılan doğruluğu şüphe götürür, uydurma folklorik hikayelerine verilen addır.

Birçok folklorik hikayede olduğu gibi şehir efsanelerinin her zaman uydurma ve gerçek dışı olduğu söylenemez ama genelde çarpıtılmış, abartılmış ve heyecan katılmış hikayelerdir. Bunlara son yılların jargonunda “geyik” adı da verilmektedir.

Bu hikayelerin isimlerinin “şehir efsanesi” olmasına rağmen konularını şehirden almaları gerekmez. Sadace onları geleneksel folklorik hikayelerden ayırdedebilmek için bu isimle anılırlar. Bu ayrımı daha iyi vurgulayabilmek için sosyologlar ve folklor araştırmacıları daha çok “çağdaş efsaneler” terimini tercih ederler.

2 Tenorun Film Gibi Hikayesi

tenor | 29 May 2008 10:26

Three Tenors (Placido Domingo,Jose Carreras,Luciano Pavarotti)
Three Tenors (Placido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti)

İçe kapalı opera camiasının kapılarını birlikte şarkılar söyleyerek dünyaya açan, insanlara opera kültürünü sevdiren ve gençlere bu kültürü aşılayan “Three Tenors”‘ un 2 tenorunun (Placido Domingo ve Jose Carreras) filmleri aratmayan öyküsünü sayılı kişiler bilir. Zira bu öykü iki tenonun arasındaki en kutsal bağdır…

İspanya’ya hiç gitmeyenler ya da İspanya hakkında bir bilgisi olmayan insanlar haliyle Katalanlar‘ın İspanya’ya hükmeden Madritlilerden bağımsızlıklarını almak için verdikleri mücadeleden bihaberdirler. Jose Carreras Katalandır ve Placido Domingo Madritli!

2 Tenor kariyerlerinde parlamaya başladıkları 1984 senesinde politik nedenlerden dolayı birbirlerine düşman oldular ve ikisi de kontratlarında, sadece eğer diğer tenor davet edilmezse sarkı söyleyeceklerini bildirdiler.

1987 senesinde Jose Carreras rakibi Domingo’dan daha dişli bir düşmanla karşılaştı: kan kanserine yakalanmıştı! Kanserle çok acil mücadeleye başlaması gerekliydi. Tahliller, ilik nakilleri, kan nakillerinin yanı sıra ayda 1 kez Amerika’ya gitmek zorundaydı. Bu koşullar altında çalışamaz olmuştu ve tedavi maddi durumunu aşmaya başlamıştı. Sonunda dev tenör Carreras’ın parası bitmişti! Dostları aracılığıyla Madrit’te kan kanseriyle mücadele eden “HERMOSA” adında bir vakıf keşfetmişti. Vakfın desteği sayesinde Carreras amansız hastalığını yenerek şarkı söylemeye geri döndü. Kısa sürede tahtına oturdu, layık olduklarını haketti.

Hayatını kurtran HERMOSA Vakfı’na katılmaya karar verdi ve vakfın yasalarını okurken, Vakfin kurucusunun en önemli katılımcının ve vakfın baskanının rakibi Placido Domingo olduğunu ögrendi!

ATM ‘den para çekerken dikkat!!

dralivolkan | 10 May 2007 16:44

“Eğer ATM makinalarından bir soyguncu tarafından para çekmeye zorlanırsanız, şifrenizi tersten girin. Bu durumda makine parayı veriyor ama aynı zamanda polis de çağırıyor.” diye bir mail aldım. Var mı gerçekten böyle birşey?

Sydney yerle bir oldu.

kopanisti | 19 December 2006 14:34

Sayın Avustralya Başkanı Eksalans hazretleri;
Biz iki Osmanlı askeri, ülkenizde bulunuyoruz. Duyduk ki devletimiz Osmanlı’ya Avustralya devleti olarak savaş açmış ve Çanakkale’ye asker göndermişsiniz. Bundan dolayı iki Osmanlı askeri olarak biz de Avustralya devletine savaş açmış bulunmaktayız.

Bu bir Osmanlı fermanıdır. Ekselansların bilgilerine duyurulur.

Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet,
Karadeniz diyarından Menteşeoğlu Abdullah”

Diyen 2 Osmanlı askeri Sydney’i yerle bir ederler.
Hikayesi için buyrun buraya.

lost ve genetik kopya teorisi

aftermath | 25 September 2005 19:27

süper dizi lost‘un ikinci sezonu amerika’da duble porsiyon bölüm ile başladı, biliyorsunuz. birinci sezon lost‘u izleyenlere ağzımdan bir şeyler kaçırmadan anlatacaklarım var..

dizide geçen esrarengizlikler hakkında milyonlarca teori var. bunlardan bazıları "fransız kadın" ile ilgili.. karakterin adı roussau, biliyorsunuz. bu isim ya 18. yüzyıl filozofu russo‘dan (diğer bir esrarengiz karakter olan locke da ismini bir 17. yy filozofundan alıyor) ya da 1988 yılında "genetik ayna (kopya) teorisini" ortaya atan matematikçi marseille roussau’dan geliyor olabilir, diyorlar.

çanakkale savaşı efsaneleri

aftermath | 18 March 2005 16:59

çanakkale savaşı’nda yaşanılan çeşitli efsaneler anlatılırdı dilden dile. askerlerin kaybolması, tepenin yokolması vs gibi.. onları dinlemek ve okumak istiyorum. google bilemedi.. pek de yazılmamış sanırım. türk mimiymiş halbuki..

(vikipedi’de çanakkale savaşı)