bildirgec.org

search engine opitimization hakkında tüm yazılar

Google’dan SEO Dersi:URL Adresleri Nasıl Olmalı?

algoz | 11 August 2009 09:57

Google’ın, 1998’de 26 milyon, 2000’de 1 milyar ve 2008’in ortalarında ise 1 trilyon tekil url adresini indexlediğini göz önüne alırsak, blog ve web sitesi sahiplerinin Google’dan ziyaretçi kazanabilmek için ne kadar sıkı bir çalışma yapmaları gerektiği kolayca anlaşılabilir.

Web siteleri için seo işlemleri gerçekleştiren Webmaster’lar için, arama motoru pazarında açık ara lider konumda bulunan Google, bu özelliğinden dolayı diğer arama motorlarına kıyasla üzerinde çok daha sıkı çalışılması gerekmekte.

SEO için Kullanışlı Analytic Araçları Değerlendirmesi

Oozamca | 02 July 2009 14:02

Webmasterların çoğunun işine en çok yarayan araçlardandır “analytic”ler. Çünkü web sitelerinin başarı noktalarına ulaşıp ulaşmadığını, ziyaretçi özelliklerini ve hedef kitlelerini öğrenmelerinde önemli bir yere sahiptirler. Bu nedenle özelliklerine göre kategorize edilmiş bir analytic katalogu sunmaya karar verdim. Umarım hepiniz için yararlı olur.

Ücretsiz Analytic Araçları

  1. Google Analytics: Pek çoğumuz bilir ki Google Analytics analytic araçları konusunda lider araçlardan biridir. Bu nedenle bu listede yer alması gayet normal. Pek çoğumuz biliyor fakat özetle anlatmak gerekirse Google Analytics aracılığıyla sitemize gelen ziyaretçi sayısını, hangi bölgelerden geldiklerini, hangi kelimelerden geldiklerini ve benzeri bilgileri detaylı şekilde takip edebiliriz.
  2. Google Website Optimizer: Google Adwords ile performansınızı nasıl yüksek şekilde tutabileceğinizi ayarlamanızda yardımcı olabilecek bir araçtır.
  3. Microsoft AdCenter Analytics: Şu an için halka açık olmasa da davetiyeyle sahip olabileceğiniz bir analytic uygulaması.
  4. Piwik: Açık kaynaklı bir analytic uygulaması.
  5. Site Meter: Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz fakat ayrıcalıklı özelliklere sahip olabilmek için para ödemeniz gereken bir uygulama.
  6. Stat Counter: Site Meter gibi ücretsiz sahip olabileceğiniz fakat ayrıcalıklı özelliklere sahip olabilmek için para ödemeniz gereken bir analytic uygulaması.

SEO Uzmanları İçin Popüler Firefox Eklentileri

pinkfloyd | 21 January 2009 19:16

Firefox, eğer ihtiyacınız olan çalışma ortamı için gerekli eklentileri kurduğunuzda gerçekten çok güçlü bir araca dönüşmektedir.

Numaralarla, istatistiklerle, sayfa puanlarıyle ve, elbette, SEO ile oldukça haşır neşir olduğumu kendimden biliyorum.

Günümüzde bilinen 4 önemli puanlama aracı vardır – Google Pagerank, Compete Site Analizi, Alexa Puanı ve Quancast.

Bu yazımda sizinle, web üzerinde gezinirken çalışma verimliliğinizi arttıracak en önemli FireFox araçlarını paylaşmak istiyorum.

1. Compete Tarayıcı Uzantısı
Benim kişisel tercihim olan bu uzantı web sitelerinin ne kadar hızlı büyüdüğü, sitenin ne kadar popüler olduğu (insan bazında) ve sitenin Compete puanını gösteriyor. Uzantı, özellikle istatistiklerin kontrolü için çok kullanışlı.

Site Trafiğini, Popülerliğini ve İstatistiklerini İzleyebilmenin 10 Yolu

pinkfloyd | 21 January 2009 10:00

İnsanların site trafiği, istatistikleri ve diğer sitelerin trafiklerine bakmaya bağımlı olduklarını kendimden biliyorum. Eğer buna karşı talep varsa, sizi bu konuda tatmin edecek siteler de mutlaka olacaktır. İşte ben de bu makalemde bu siteleri ve araçları listelemeye çalıştım, çünkü en azından benim için bu alan çok net değildi. Google Pagerank, Alexa, Compete ve Technorati puanlamalarının ne anlama geldiğini bilmiyordum. Bu istatistiklerin daima tutarlı olmadığını söylemek zorundayım, ancak bu siteler bir sayfanın popülerliği ve ortalama ne kadar ziyaretçi çektiğine dair genel bir bilgi sahibi olmanızı sağlar. Eğer bu istatistiklerini kendi site istatistiklerinizle karşılar ve harmanlarsanız, o zaman daha tutarlı sonuçlar elde edeceksinizdir.

Bunların yanısıra ben bazı Firefox eklentilerini de kullanıyorum. Bu eklentiler kullandığım servislerin adreslerini yazmam ve ardından istediğim içeriğe ulaşmak için sayfalar arasında gezinmem gerekmiyor. Ve sadece bir düşünce – pazarlamada rakipleriniz hakkındaki diğer bilgilerin ne kadar kullanışlı olabileceğini bir düşünün. Tamam gelin şimdi makalemizin aslına gelelim.

İlk olarak sık kullandığım Firefox eklentilerini listelemeye başlayıp ardından da popüler trafik izleme sitelerini listeleyeceğim. Eğer SEO ile ilgileniyorsanız, o zaman SEO Uzmanları İçin Popüler Firefox Eklentileri isimli yazımı okumanızı öneririm.

1. SearchStatus
Alexa, Compete ve Google PageRank puanlarını izleyen bu kullanışlı eklenti olmadan yaşayamazdım. Eğer Alexa ve Compete‘i bilmiyorsanız, bu sitelerin dünyanın en popüler ve güvenilir site izleme araçları olduğunu unutmayın. Bunun yanısıra aramızda Google’ın puanlama sistemini duymayan kaldı mı? Eğer siz hala duymadıysanız Google resmi blogunu takip etmenizi öneririm.

Ve evet, Alexa ve Compete servislerinin kendilerine özgü izleme ve oylama sistemleri mevcut. Bu sefer benim de daha önce yaptığım gibi her iki servisten de aynı oranda puanlar görmeyi hedefliyorsanız, bunun böyle olmadığı konusunda sizi daha baştan uyarayım istedim.