bildirgec.org

rum hakkında tüm yazılar

Ayvalık Özel ..

bkiziltug | 09 October 2010 12:12

Denizin, rüzgarın, güneşin, ayın ve yıldızların mükemmel uyuştuğu bir yerdir aslında Ayvalık .
Kimi insanlar tatil için gelirler buraya, kimileri ise emeklilik hayallerini gerçekleştirmek için. Her insanın hayali değilmidir aslında emeklilik , balığa gitmek , sakin sessiz ve huzurlu bir yere yerleşip hayatının geri kalanını orada yaşamak… Hatta ve hatta anıları derleyip bir kitap oluşturmak.
İşte Ayvalık, tüm bunların açık adresi.
Evinizde apartman sahipleri kızarmı acaba? demeden kedi köpek gibi hayvanları özürce besleyebildiğiniz , her şeyin elinizin altında olduğu , en uzak yerin bile merkeze yakın olduğu ve yaz kış kuşların cıvıl cıvıl öttüğü ayrıcalıklı bir yaşam.
Buram buram tarih kokan sokaklarıyla her hücrenize işleyen taş yolları, size adeta burada kalmanızı fısıldar.
Tarihi Türk ve Rum evleri, içinize işleyen görkemiyle her sabah sizlere nefis bir göz ziyafeti sunar. Her yerin özel olduğu bu kasabada ;
Çamlık, Armutçuk , Cunda ve adalar gibi bir dolu gezilesi tarihi ve turistik yer ve tabiki capcanlı tabiyatı sizi kucaklamaya hazır.
Eğer hasta yatağınızda yatmıyorsanız yada çok önemli bir işiniz yoksa , haftasonu kaçamağı ve ardından kocaman bir yaz tatili için ideal .
Ayvalık doğal, Ayvalık güzel …
İşte bu yüzden Ayvalık ÖZEL!

Kayıp Otobüsün Yolcuları

oingo boingo | 26 May 2010 09:46

Gidişi olmayan bir ayrılış düşünün. Sabahın erken saatlerinde. Uyanmanız gerekti; her sabah olduğu gibi. Ve işe gitmek tabi ki. Bu da her sabah olduğu gibi.

Fakat o sabah ki, 13 Mayıs 1964 sabahındaki ayrılış, bir başka ayrılıştı ekmeğinin peşinde olan, Larnaka’nın Türk kesiminde yaşayan 11 Türk canı için. Geri dönüşün ne yazık ki olamayacağı bir ayrılıştı.

Yine her sabah olduğu gibi, otobüslerde yerlerini aldılar. İki otobüstüler; aynı anda aynı yere hareket eden iki otobüs. Fakat aynı yere ulaşamayacak iki otobüs.

kapılar–2

nazokiraze | 17 February 2010 11:45

İslam dininde cehennem kapısı pek çok bölümde geçer, hesap gününde cehenneme girenlerin üzerine kapıların kapanıp kilitleneceğine inanılır.Hz. Ali ‘Cehennemin kapıları yedidir.Onlar birbirlerinin üstündedirler.Birinci dolar,sonra ikinci,sonra üçüncü,nihayet hepsi dolar.” der.( İçinde ebedi kalıcılar olarak cehennemin kapılarından girin. Büyüklüğe kapılanların konaklama yeri ne kötüdür.Zümer Suresi, 71-72)

cibali kapı-eğrikapı
cibali kapı-eğrikapı

İstanbul’da 55 kapı bulunuyor .Marmara Denizi kıyılarında yer alan kapılar ondokuz tanedir.Bazıları:
Mermer Kule Kapısı
Narlı Kapı
Yeni Kapı
Kumkapı
Kadırga Limanı Kapısı
Bukoleon Sarayı Kapısı
Çatladısu Kapısı
Ahır Kapısı
Balıkhane Kapısı
Ayia Maria Hodegetria Manastırı Kapısı
Mangana Kapısı
Aya Yorgi Kapısı
Demirkapı
Değirmen Kapısı
Top Kapısı

Blakhernai Kapısı..
Blakhernai Kapısı..

Şu an çoğu bulunmayan Haliç kapıları ise 25 adet.
Kentenarios Kapısı
Uğrakkapı
Yalı Köşkü Kapısı
Porto Bonu
Bahçe Kapı(Çıfıt Kapı)
Unkapanı Kapısı
Balık Pazarı Kapısı
Yeni Cami Kapısı
Zindan Kapı
Ayazma KapısıDiğer kapılar ise şöyle:Yeni Cami Kapısı, Cibali Kapısı,Aya Kapısı, Petri Kapısı, Fener Kapısı,Diplofaros Kapısı, Basilike Kapısı , Küngoz Kapısı, Balat Kapısı,Atik Mustafa Paşa Kapısı, Ayvansaray Kapısı, Dideban Kapısı, Blahernai Kapısı, Eğri Kapı , Edirne Kapısı, Sulukule Kapısı, Topkapı, Mevlana Kapı, Kalagru Kapısı, Silivri Kapısı, Belgradkapı, Yaldızlı Kapı,Paşakapı,Azap Kapısı (Yaz yaz bitmedi yahu)

kapılar–1

admin | 13 February 2010 13:00

Kabe kapısı
Kabe kapısı

Kapı kelimesi bana teyzemi hatırlatır oda kapısını açık unuttugum zaman kapısız yerden çıktıgı ne belli ardından beş kardeşi daha olmuş diye . Kapı bir korunma aracıdır, sadece evlere değil gönüllere de kapıyı çalmadan giremeyiz, bu dünyanın ve öteki dünyanın kapıları ise bizim isteğimiz dışında bize açılan kapılardır. Kapılar hayatımızda büyük yer kaplar, girişte, çıkışta, tekrar girişte tekrar çıkışta. Doksan kapının tokmağını çalıyor derler çok gezen kişilere. Hayat iki kapı arasındadır denir.( Israrla çalınan kapı,
elbet bir gün açılır-Ahmet Hulusi)

Kapamak fiilinden türeyen kapı sadece kapanmıyor aynı zamanda açılıyor da, ama ismi kapı işte. Korku filmlerindeki tüm kapılar nedense gıcırdar, evlerin giriş kapıları ise hiç kilitli değildir. Umutsuz hallerde ”üzülme bir kapı açılır, bir kapı kapanır” deriz.

Fas kapılarıylada çok ünlü bir ülke, kapılar burada büyük önem taşıyor ve kapı tokmakları sanar eserini andırıyor. Bab Oudaia denilen ünlü kapıdan ise Kasbah’a giriliyor. Bu kapı Fas’ın en güzel şehir kapısıdır.Ülkede küçük evlerin haricindeki yapıların kapıları insanın atla girebilecegi yükseklikte. Fas’ın Fes kentinin tarihi kapıları çok sayıda turist çeker.

Fas’ta genellikle ev kapıları mavi oluyor bunun sebebi çöl akreplerinin burada fazla olması. Maviyi çöl kumu rengi kızıl olarak gören akrepler ev kapılarıyla çölü ayırt edemiyorlarmış. Bilindigi gibi akrepler akrepler mavi rengi ateş zannediyorlar . Tunus’ta da bu yüzden pencere ve kapılar hep mavidir.

Varlık Vergisi

admin | 26 February 2009 13:25

Varlık Vergisi; şimdilerde kimsenin ismini bile bilmediği, ama zamanında bir çok kişinin canını yakmış, hatta onları vatandaşlıklarından bile vazgeçirecek şekilde uygulanmıştır.

Varlık Vergisi, T.B.M.M tarafından 11 Kasım 1942 tarihinde ve 4305 sayılı kanunla konulan olağanüstü servet vergisinin adıdır.

Başlangıçta amaç, savaşı kullanıp zenginlik, yani haksız kazanç elde edenlerden alınması idi. Ama uygulamada azınlıklardan alınan bir vergiye dönüştürüldü. Rum, Ermeni ve Yahudi kökenli atandaşlardan alınan bir vergi haline geldi.

Türk usûlü Mojito

| 02 August 2008 11:07

http://www.pikniktube.com/video.asp?Video=c1c979904ac79662783335681bcbc0db

“Türk Lokumu” olmuş “Rum Lokumu”

Guardian | 03 November 2007 17:10

Bildiğimiz Türk lokumumuz olmuş Rum lokumu haberimiz yok. Tescil için Rumların yaptığı başvuruya itiraz hakkı 21 Ekim’de bitmiş, buna göre AB ülkelerinde “lokum” adını kullanarak Rum hükümetinden izinsiz satış yapılamayacakmış.

Türk baklavasını da zamanında Rum Milli Tatlısı olarak tanıtmışlar. Daha fazla yorum yapmak bile istemiyorum.

CNN’nin ilgili haberini okumak için tıklayınız.

“Türk lokumu” oldu “Kıbrıs lokumu”!!!

Pasteis de Nata | 02 November 2007 01:28

Güney Kıbrıs’tan lokum için alicengiz oyunu. Lokumu “Kıbrıs Lokumu” olarak tescil ettiren Güney Kıbrıs bundan böyle “lokum” adı altında kendilerinden izin alınmadan üretim yapılamayacağını iddia ediyor.
Açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla, itiraz süresinin dolmasına kadar bu girişimin gizli kalmasına özen gösterilmiş ve sürenin dolmasını mütakip (21 Ekim) bu açıklama yapılmış.
İngilizcede bile “Turkish Delight” olarak yer alan lokumla ilgili böyle bir karar alınması komik ve manidardır. Acaba başvuru yapılırken İngilizce çeviri için ne yaptılar; “Cyprus Turkish Delight” mı yazdılar. Gerçekten çok komik ve saçma bir karar.
Konu ile ilgili haber için tıklayınız.