Varlık Vergisi; şimdilerde kimsenin ismini bile bilmediği, ama zamanında bir çok kişinin canını yakmış, hatta onları vatandaşlıklarından bile vazgeçirecek şekilde uygulanmıştır.Varlık Vergisi, T.B.M.M tarafından 11 Kasım 1942 tarihinde ve 4305 sayılı kanunla konulan olağanüstü servet vergisinin adıdır.Başlangıçta amaç, savaşı kullanıp zenginlik, yani haksız kazanç elde edenlerden alınması idi. Ama uygulamada azınlıklardan alınan bir vergiye dönüştürüldü. Rum, Ermeni ve Yahudi kökenli atandaşlardan alınan bir vergi haline geldi.Olmayan servetler varmış gibi gösterildi. Bu vergiyi ödemeyenler, o zamanın uygulaması olan “sürgün” cezasına maruz kaldılar. Üstelik gayrimüslim Türk Vatandaşlarının ödeyeceği vergi, müslümanlara oranla kat kat fazla idi.

Peki bunun nedeni neydi? Amaç savaşta haksız kazanç elde edenlerden bunu almaktı ama uygulamada çoğu zaman olduğu gibi farklılıklarla karşılaşıldı.Yer yer bir anda bazılarının zenginlediği görüldü. Keyfi olarak servetlerin şişirilmesi veya indirilmesi durumu ile karşılaşıldı bir çok yerde.Varlık Vergisi uygulamasında sürgün yeri olarak belirlenen Aşkale’den geri dönemeyenler de oldu. Çünkü vergiyi bir ay gibi kısa bir zamanda ödemeleri isteniyordu.

Sonuçlar ise zamanla ortaya çıktı. “Varlık Vergisi kanunu ile toplam 314.900.000 TL vergi tahsil edildi. Bu sayının %70’i İstanbul’da toplandı. Toplam tahsilat, 394 milyon TL olan 1942 devlet bütçesinin %80’ini buluyordu.1935 sayımında Türkiye nüfusuna oranı %1,98 olan gayrımüslim azınlıklar, vergiden sonra başlayan göç nedeniyle 1945’te %1,56’ya ve 1955’te %1,08’e düştü.”
Zaman zaman ülkelerde hükümetlerin vatandaş aleyhine yaptığı uygulamalardan biri olarak tarihe geçti Varlık Vergisi.15 Mart 1944 tarih ve 4530 sayılı “Varlık Vergisi Bakayasının Terkinine Dair Kanun” ile o tarihe kadar tarh edilmiş, ancak tahsil edilememiş vergilerin silinmesiyle “Varlık Vergisi” uygulaması ortadan kalktı. Ancak sebep olduğu acıların ortadan kalkması biraz daha uzun bir süreye yayıldı.Hatta daha sonraları hakkında kitaplar yazılmaya başlandı, gerçeklerin gün ışığına çıkması için.Romanlara ve tiyatro eserlerine konu oldu. Hatta filmi bile yapıldı.