bildirgec.org

requiem hakkında tüm yazılar

Şapkamda Ay Tüyü

ebuzer valery | 06 May 2010 10:28

şapkamda ay tüyü

Şapkamda ay tüyü ve kül izleri../ Günler öncesinden belirttiğim gibi yüz on yedi nolu kapının önünde buluşacaktık. Gece olmak üzereydi, bu sefer ağlamayacaktı. Bu yüzden gözlerini kızarıncaya kadar açık tuttu. Fakat yine ağladı.

***

Gece oluyor. Nefret etmek için bir akşam vakti. Neon ışıklar cafede oturan kadının yüzüne düşüyor, ama… Hemen yanına koşuyorum, kadın susuyor. Kim olduğumu biliyor sanırım. Çakmağımı istiyor tereddütsüz veriyorum, sigarasını yakıyor. Yüzündeki şapkadan gözlerini göremiyorum. Sigarasını art arda dudağına götürüyor bunu yaparken susuyor.. Bir ara hiç konuşmuyoruz. Ben ellerine bakıyorum, onun baktığı yeri kestiremiyorum. Ardından kadın beni nasıl buldun diyerek elleriyle şapkasını düzeltiyor.

İhtimal

pilli pati | 31 August 2009 09:08

Bir martı kanadı suya nasıl değerse işte o kadar kısa sürecek omuzuma değip geçişin. O an kaderimizin bu denli keskin hatlarıyla çizilmiş olduğunu daha önce hiç farkedemediğimi anlayacağım ve zaten kilitlenmiş olacak adımların kendi mutad yönüne. Bizi bizden ayıran yollara vuracağız kendimizi. Gözlerimi senden alışım, hele o görüntünü hafızama hapsedişim herhalde çok zahmetli olacak.

Gümüşsuyu Palas’ın emektar asansörüne binerken her seferinde gıcırdayan ahşap zemin, yıllar öncesinden kanatlarımda birikmeye yüz tutmuş çileyi anımsatacak bana. Sensiz yaşlanacağım hayatın çıkmaz sokaklarında. Emektar bir asansörle kader birliği yapacağım. Hayat boyu aynı kitabı okumaya mahkum edilsem yine Elias Canetti’nin Körleşme’si diyeceğim. Sonra belki yapabilirsem bakmadan görmeyi öğreneceğim önümdeki satranç tahtasının zaruri bir oyuncusu olarak… Zaruriyetler hep sonunda çokça meziyetlere gebedir ya, bunun için sana sonsuz teşekkür edeceğim her anımsayışımda. Bu oyunda bir oyuncu olmama katkı sağladığın için…

Bitmemiş Bir Yas: Mozart’ın Requiem’i

absynthe | 15 January 2009 09:07

Mozart'ın Requiem gibi bitmemiş olan portresi
Mozart’ın Requiem gibi bitmemiş olan portresi

Wolfgang Amadeus Mozart’ın Requiem’i (K626), şöhretini sadece bestecinin en iyi işlerinden biri olmasına değil, Mozart’ın 1791 yılındaki ölümünden sonra birçok efsane, dedikodu ve akademik tartışma kaynağı olmasına borçlu. St. Thomas müzik okulunun başkanı olan Hiller, Requiem’i kendi elleriyle kopyaladıktan sonra “Opus summum, viri summi” demiş. Yani “Yazılan en iyi beste, ustaların en büyüğünden.” Buna rağmen, Requiem’in hikâyesi müzikal değerinden daha ilginçtir. Mozart’ın Requiem’i bitiremeden ölmesi birçok insanı bu işte bir gizem olduğuna inandırmıştır. Tarihsel bilgiler bize aslında hiçbir gizem olmadığını söylese de, ilk olarak tarihsel gerçekliklere, daha sonra da efsanelere değinmek tartışmaları anlamak açısından uygun olacaktır.