bildirgec.org

popüler bilim hakkında tüm yazılar

Popüler bilim e-dergi: NetBilim

anadoluca | 04 September 2009 18:32

NetBilim Eylül09 sayısı
NetBilim Eylül09 sayısı

Hem ücretsiz olsun hem de bol içerikli olsun. Nanoteknoloji‘den genetiğe, fizikten elektroniğe, kuantum bilgisayarlara ve teknolojiye kadar geniş çeşitlilik olsun. NetBilim popüler bilim e-dergisi bu özellikleriyle ilk üç sayısı yayınlandıktan sonra ara verilen e-dergiolarak tekrar yayında. İlk sayısı yayınlandığında bildirgec.org‘da bildirilmişti. Şimdi tekrar yayındalar.
İşte buradan 4.sayıyı indirebilirsiniz. Bu sayının ana konusu ise CERN!

Nostradamus’un kirli çamaşırları

doxa | 27 May 2008 09:52

nostradamus
nostradamus

“sonsuzluğun kıyıları” tübitak popüler bilim kitaplarından bir çeviri. Adrian Berry yazmıştır. yazar, bilim dünyasındaki şaşırtıcı öykülerini anlatmıştır. Kitap ‘hem eğlenceli hem öğretici’ tanımlaması yapılacak bir kitap.

sonsuzluğun kıyıları-adrian berry
sonsuzluğun kıyıları-adrian berry

Nostradamus hakkında hafif yazarlarından biri bir yazı yazmıştı. nostradamus’un kehanetlerinin, bilimsel kehanetlar olduğunu iddia etmişti.
gelgelim bu kitapla haifteki bu yazının bağlantısına! Bu kitapta, “nostradamus gazeteciyidi, kahin değil” isimli bir makale var. nostradamus’u kahin ilan edenlere bir yanıt! Nostradamus’un kirli çamaşırlarını ortaya çıkaran kişi, JAMES RANDİ’dir.(kitabı: The Mask Of Nostradamus)
Randi’ye göre, Nostradamus’un şiirleri kendi zamanındaki olayları anlatmıştır. kiliseyi ve hükümeteleri kızdırmamak için yarı şifreli yazmıştır.
kitaptaki örneği buraya aktaralım:
“Masumların kanı Londra’da büyük hata olacak
yıldırımlarla yanacak, yirmi üç tane,altı(lar)
bunak hanım yüksek mevkiinden olacak,
aynı mezhepten daha pek çokları katledilecek”

Gelecek 50 yıl

nihilanth | 14 April 2007 13:32

Dünyanın önde gelen bilim adamları “Gelecek 50 yıl” adlı kitapta gelecekte neler olacak ve olmayacağını yazmışlar.

kitabın arka sayfasından :

Bilim müthiş bir hızla ilerliyor. Acaba bu ilerleme önümüzdeki 50 yılda neler getirecek?
Bu değişiklikler günlük yaşamımızı nasıl etkileyecek? Amerikanın en önemli popüler bilim yazarı John Brockman, Gelecek 50 yıl’da alanlarında önde gelen 25 bilimciyi biraraya getirerek bilim geleceğini tartışmaya açıyor.

kitapta neler var? (konu başlıkları)

Şubat Tatili, kitap okuma zamanı

beeezy | 27 January 2007 03:39

Eskiden vapurda ya da trende kitap okumak yaygın bir alışkanlıktı. Artık onların yerini mp3 çalarını ya da radyosunu dinleyen kulaklıklılar aldı. Müzik dinlemeye bir sözümüz yok ama kitap okumaya ne oldu?
Yaygın cevap vakit kalmadı.
İşte Şubat tatili. Belki kısa Şubat’a eskiden olduğu gibi birkaç kitap sıkıştırabiliriz.
Kitap deyince akla yaygın bir şekilde hipermarket raflarında satılan popüler kitaplar diye bir grup geliyor. Bunlara da bir sözümüz yok ama diğerlerine ne oldu?
Belki popüler kültür söz hakkı vermiyordur.
Ben diğerlerinin arasından hafif’e yakışan bir konuyu, üstelik de kategori adını çağa uygun hale getirerek, “popüler bilim” kitaplarından söz etmeyi arzu ediyorum.
Aya Seyahat ya daDenizler Altında 20 Bin Fersah gibi kitaplarını belki birden fazla defa okuduğumuz Jules Verne ’in kitapları ile ilgili rastlantısal bir kampanya var.
Daha önce de hafif’e konuk olan Verne’in okumadığı kitaplarını okumak ya da yeğenlerine karne hediyesi almak isteyenler için bir fırsat.
Yine yakın bir tarihte, hafif’teki şu yazıda