bildirgec.org

beeezy

11 yıl önce üye olmuş, 49 yazı yazmış. 19 yorum yazmış.

Türkiye başka enerji kaynağına ihtiyaç duyar mı?

beeezy | 04 March 2007 08:16

Yenilenebilir eneji kaynaklarının hangisinin en iyi alternatif olabileceği çok yazılmıştır. Dünya geneline bakıldığı zaman herhangi bir alternatif enerji kaynağının açık ara öne çıktığını görememekle birlikte, ülkelere göre farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanıldığını görüyoruz. Örneğin:

Şubat Tatili, kitap okuma zamanı

beeezy | 27 January 2007 03:39

Eskiden vapurda ya da trende kitap okumak yaygın bir alışkanlıktı. Artık onların yerini mp3 çalarını ya da radyosunu dinleyen kulaklıklılar aldı. Müzik dinlemeye bir sözümüz yok ama kitap okumaya ne oldu?
Yaygın cevap vakit kalmadı.
İşte Şubat tatili. Belki kısa Şubat’a eskiden olduğu gibi birkaç kitap sıkıştırabiliriz.
Kitap deyince akla yaygın bir şekilde hipermarket raflarında satılan popüler kitaplar diye bir grup geliyor. Bunlara da bir sözümüz yok ama diğerlerine ne oldu?
Belki popüler kültür söz hakkı vermiyordur.
Ben diğerlerinin arasından hafif’e yakışan bir konuyu, üstelik de kategori adını çağa uygun hale getirerek, “popüler bilim” kitaplarından söz etmeyi arzu ediyorum.
Aya Seyahat ya daDenizler Altında 20 Bin Fersah gibi kitaplarını belki birden fazla defa okuduğumuz Jules Verne ’in kitapları ile ilgili rastlantısal bir kampanya var.
Daha önce de hafif’e konuk olan Verne’in okumadığı kitaplarını okumak ya da yeğenlerine karne hediyesi almak isteyenler için bir fırsat.
Yine yakın bir tarihte, hafif’teki şu yazıda

Sahte bir Bilim Kurgu Kitabı

beeezy | 03 January 2007 20:17

Vanity Press Amerika’da geleneksel yayın evlerinden farklı olarak, kitap satışlarından gelir elde etmeyi hedeflemeyip, bir bedel karşılığı baskı yapan yayın evleridir.
Hergün daha fazla, birbirinden kötü kitabın basılarak dağıtılmasından rahatsız olan bir bilim kurgu yazarı James D. Macdonald, arkadaşları ile birlikte sahte bir bilim kurgu kitabı yazarak bunun basılıp basılmayacağını sınamaya karar verirler. Kitabın ismi Atlanta Nights olur. Kitabı yazarken iyice saçmalamayı garanti altına almak için her yazar, bir birinin ne yazdığından habersiz olarak farklı bölümleri yazarlar. Bununla da yetinmeyip, kitabın 34. bölümünü diğer bölümlerin içeriğinden yararlanan Bonsai Story Generator isimli bir yazılımla oluştururlar.
Hayali yazar Travis Tea, ortaya çıkan eseri yayın evi PublishAmerica’ya gönderir ve hemen bir kontrat önerisi alır.
Kitap 2004 yılılda basılır ve hatta Amazon gibi çevirim içi sitelerde kendine satış şansı bile bulur.
Ancak köşe başında, gerçek raflara sahip olan dükkanlar, bu kitabı asla satmazlar…

Hiç yaşamamış bir matematikçi

beeezy | 04 December 2006 22:56

Küme teorisi’nin mucidi, modern matematik alanında daha pek çok buluşu var, çok sayıda kitap yazmış, dahi bir 20. yüzyıl matematikçisi, ancak hiç yaşamamış hayali bir karakter, Nicolas Bourbaki.

1930’lu yıllarda, Paris’in kafelerinde buluşan bir grup Fransız matematikçisi, matematiği yeniden yazmaya karar verirler. Başarısız olma ihtimallerini, mizahi bir yaklaşımla göz önüne alarak, kendilerine Fransa tarihinin en başarısız generalinin adını verirler. Charles Bourbaki, Fransa-Prusya Savaşını kaybetmiş, intihar etmek istemiş onu dahi becerememiş bir başarısızlık sembolüdür.

Ig Nobel

beeezy | 03 December 2006 00:31

Ağaçkakanların günde 12 bin kez gagasını ağaca vurduğu halde neden başağrısı çekmediklerini araştıran,

Yetişkinlerin duyamadığı ancak ergenlik çağındakilerin işittiği rahatsız edici sesleri çıkaran çocuk kovucu aleti geliştiren

Bir grup fotoğrafında herkesin gözünün açık çıkmasını kesin olarak garantilemek için kaç fotoğraf çekilmelidir? Sorusuna cevap bulan

Gübre böceklerinin neden hızlı yediğini

Kuru spagetti çubuklarının büküldüğü zaman neden ikiden daha fazla parçaya kırıldığını

Biyobenzin, Cari Açık ve İstihdam

beeezy | 14 September 2006 01:29

Üç haber:
Türkiye’nin 2006 petrol faturası 11 milyar dolara gidiyor

Cari açık yedi ayda 20 milyar doları aştı
İstihdamsız yüksek büyüme sorgulanmalı
Yılın sonuna yaklaşıyoruz. Bir yılı daha yüksek bir cari açık ve yüksek bir işsizlik oranı ile kapatacağız. Ekonomistler, “petrol fiyatları daha da yükseldi, cari açık ve dış ticaret açığının bu kadar yüksek olmasında 11 milyar dolarlık petrol ithalatının payı büyük, hükümet ne yapsın” diyecekler.
Böyle demeyen ülkeler de var. Örneğin Brezilya.
Brezilya dünyanın en fazla biyobenzin (etanol) üreten ülkesi. Topraklarının 50,000 m2’sinde biyobenzin üretmek üzere şeker kamışı yetiştiriyor. Tarım ve biyobenzin üretim zincirinde toplam 1 milyon kişi istihdam ediliyor. 16 milyon m3’ten fazla biyobenzin üretiyor ve bu rakam da, Brezilya’nın toplam benzin ihtiyacının yaklaşık %50’sine karşılık geliyor.
Biyobenzin üretiminde Brezilya’yı ABD takip ediyor. Hindistan, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, Nijerya, Macaristan ve daha pek çok ülke biyobenzin üretimi için yatırımlarını sürdürmekteler.
Bir de, ülkemizde de üretilen ve Avrupa’da üretimi daha yaygın olan biyodizel var. Biyodizel üreticisi ülkelerin listesi çok daha kabarık. Ancak ülkemizde ÖTV’den muaf kullanımı %2 ile sınırlandırılan biyodizel henüz olması gereken yerden çok uzakta.
Hükümet, ithal edilen petrolün üzerine koyduğu vergi gelirinden mahrum kalmamak için, biyoyakıt üretiminin cari açığa, dış ticaret açığına, istihdama katkılarını şimdilik düşünmek istemiyor. Kısa vadeli yararlar yine ağır basıyor.
Biyodizel için ihtiyaç duyulan yağlı bitkiler tarıma elverişli topraklar gerektirirken, biyobenzin dallı darı gibi tarıma elverişli olmayan topraklarda da yetişebilen ya da tahıl samanı gibi selülozik biyokütlelerden de elde edilebiliyor. Böylece sınırlı tarıma elverişli arazilerimizde, gıda amaçlı tarım ürünü arzını azaltmadan biyobenzin elde etmek mümkün oluyor. Biyodizel için de yosun alternatifitükenmiş değil tabii.
Biyoyakıtların bir de çevreci yanı var. Her nekadar biyoyakıtlar da yakılarak tüketilseler ve dolayısıyla CO2 emisyonuna neden olsalar da, elde edildiği bitkilerin gelişimi süresince yaptığı fotosentez, az da olsa CO2 miktarında bir azalma sağlıyor ya da en azından net artışın önüne geçilmiş oluyor. Fakat sanırım çevre, önceliklerimizde daha da geride bir yerlerde.

moleküler ifadeler

beeezy | 23 June 2006 07:55

dünyamızdan 10 milyon ışık yılı uzaklıktan samanyoluna bakarak, adım adım dünyaya yaklaşmak, daha sonra dünya üzerindeki bir ağacın yapraklarını önce moleküler, sonra DNA sonra da subatomik düzeyde görmek sizin de ilginizi çekebilir.