bildirgec.org

organik tarim hakkında tüm yazılar

Victor Ananias: Doğaya Adanmış Bir Yürek

admin | 16 March 2011 18:36

bu yazıda onun adından başka tüm harfler küçük olacak, hiçbiri bağırmayacak. çünkü iyi bir insanın erken ölümü üzgün bir şeydir. sahi iyiler niye çok yaşamaz?

“doğaya adanmış bir yürekti. bodrum’un ıssız kalmış son tepesinde, kanadı kopuk bir yel değirmeninin kıyısında, onun öyküsünü rüzgâr anlatır. ey güzel çocuk. ey güzel çocuk! Victor isimli iyilik meleği. seni ancak rüzgâr anlatır…”

Victor Ananias
Victor Ananias

Sağlık için yeşil rehberi 1

badursun | 15 August 2008 14:48

NTV Yeşil Ekran projesiyle Türkiye için önemli bir noktaya parmak basıyor insanları bilinçlenmeye davet ediyor.

Bugüne dek pek çok yeşil rehber yayınlandı. Bu rehberlerin birçoğunun ortak özelliği yabancı bir dilden Türkçe´ye çevrilmiş olmalarıydı. Dolayısıyla, bizim ihtiyacımıza doğrudan cevap vermiyordu. Örneğin pil kumbaralarının nerede olduğunu, organik pazarların nerelerde kurulduğunu söylemiyor, Türkiye koşullarında yapabileceklerimizden hiç bahsetmiyordu. NTV Yeşil Yayın projesiyle bu eksikliği doldurmayı hedefleyerek bir rehber hazırladı. Bu ay ki CNBC-E dergisiyle birlikte dağıtılan bu rehberde herkes için oldukça değerli bir bilgi birikimi mecvut.

Ekoturizm ve Eko Okullar

Chat Noir 1 | 13 August 2008 19:15

Japonya’da ekoturizm 15 yıl önce dikkat çekmeye başladı.Japonya’da dağcılık,rafting,dalış vb bir çok ekoturizm olanağı mevcut. Ancak bizim ülkemiz’de ekoturizm olankları açısından Japonya’dan geri kalmaz.Fazlası var eksiği yok. Ülkemiz doğal ve tarihi güzellikler açısından oldukça zengin ve değerli bir mirasa sahip.Ülkemizdeki ve Japonya’daki ekoturizm olanaklarıyla ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Eko okullar programına gelince bu program toplam 40 ülkede 20 binden fazla okulda uygulanmakta.Ülkemizde de çeşitli illerdeki 155 okul bu programa dahil.Amaç ise çocukların çevresel konulardaki bilgisini arttırmak ve çevre bilincini yaymak. Bu konudaki detaylı bilgilere ve konuyla ilgili diğer görüşlerime de buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni Ekolojik Pazar

Chat Noir 1 | 31 July 2008 11:43

İstanbul ve Antalya’dan sonra %100 ekolojik pazarların üçüncüsü samsun’un gazi ilçesinde açılmış bulunuyor. Buğday ekolojik yaşamı destekleme derneğinin katkıları sayesinde kurulan ekolojik pazarların sayısı umarım artar ve büyük şehirlerde yaşayan insanlar da küçük yerlerde yeşillik içinde yaşayan tarlasında yada bahçesinde kendi meyve ve sebzesini yetiştiren insanlar kadar sağlıklı beslenirler.Konuyla ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Organik Tarım

Chat Noir 1 | 12 July 2008 16:27

Kuşadası’nda geniş topraklara sahip bir ailenin üyesi olan Gürsel Tonbul,10 yıl önce daha kimsenin organik tarım hakkında bilgisi yokken bu işe nasıl başladığını anlatıyor .Bu konuyla ilgilenenlere faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle şu diyalog çok hoşuma gitti:

“Örneğin, yaprak bitlerine karşı arap sabunuyla ağaçları yıkayın talimatı verdiğimde, adamlarım – Bütün Davutlar Ovası’nı bize güldürüyorsun Abla, ağaçlar köpür köpür köpürüyor, Davutlar bize gülüyor- diye itiraz ettiler. Ben de onlara – Siz işinizi doğru yapın, son gülen biz olacağız- dedim.”

Gerçekten de son gülen Gürsel Tonbul hanım olmuş. Kendisinin azmini ve duyarlılığını takdir ediyor kendisine sevgilerimi gönderiyorum.

Organik Gıdalar

Chat Noir 1 | 03 July 2008 20:52

Neredeyse yediğimiz her besinde bulunan katkı maddeleri,hormonlu meyve ve sebzeler,bilinçsizce kullanılan zirai ilaçlar sağlığımızı tehdit ediyor. Özellikle meyve ve sebzelere ayrıca hayvanların yediği zirai ilaçlı otlar vasıtasıyla etlere geçen kimyasal,insan sağlığı için zararlı maddeler kanser riskini arttırıyor.Bebeğini emziren bir annenin sütünde bile 1250 çeşit zirai ilacın kalıntısı bulunabiliyor. Bu durumda ne yapmak lazım.Mümkün olduğunca organik gıdaları tercih etmek lazım.İstanbul şişli,Bursa,Antalya ve samsunda yer alan ekolojik pazarlardan alışveriş edilebilir.Süpermarketlerin organik ürün satan bölümlerinden faydalanılabilir yada bahçesi olanlar kendi sebze ve meyvesini yetiştirebilir,olmayanlar balkonunda maydanoz,biber,domates yetiştirebilir.Sağlığımız için hormonlu,genetiği değiştirilmiş yada katkı maddeli besinlerden uzak durmalıyız.Sağlıklı yaşamak için bilinçli tüketiciler olmalıyız. Bu konuyla ilgilenenler detaylı bilgilere buradan ulaşabilirler.

Topraksız tarım, tarihi ve geleceği

nihilanth | 11 April 2007 09:31

Tarım, bir çok klasik iktisatçıya göre bir ülkenin servetinin artması için önem vermesi gereken alanların başında gelir. Tarım deyince akla önce ekim alanlarına, yani toprağa yapılan ekimler sonucu sebze ve meyve yetiştirilmesi geliyor. Son yıllarda topraksız tarım ürünleri üretimi tarıma farklı bir boyut getirecek gibi.
konsept çok zor değil, bitkiler barınma,su,gıda,ısınma gibi şeyler istiyorlar ve bunları normalde topraktan sağlayabiliyorlar. Eğer siz bitkinin topraktan sağladığı yetişme koşullarını başka bir ortamda sağlarsanız bitki o ortamda da yetişebilir!