“”NTV”” Yeşil Ekran projesiyle Türkiye için önemli bir noktaya parmak basıyor insanları bilinçlenmeye davet ediyor.Bugüne dek pek çok yeşil rehber yayınlandı. Bu rehberlerin birçoğunun ortak özelliği yabancı bir dilden Türkçe´ye çevrilmiş olmalarıydı. Dolayısıyla, bizim ihtiyacımıza doğrudan cevap vermiyordu. Örneğin pil kumbaralarının nerede olduğunu, organik pazarların nerelerde kurulduğunu söylemiyor, Türkiye koşullarında yapabileceklerimizden hiç bahsetmiyordu. NTV Yeşil Yayın projesiyle bu eksikliği doldurmayı hedefleyerek bir rehber hazırladı. Bu ay ki CNBC-E dergisiyle birlikte dağıtılan bu rehberde herkes için oldukça değerli bir bilgi birikimi mecvut.”Yarını kurtaracak sırlar bu küçük kitapta” sloganıyla ön sözünü bitiren rehber de işte şunlara yer verilmiş:Türkiye´de organik pazarlar nerelerde kuruluyor?
Türkiye´de organik ürün üretimi ve alım kültürü yeni yeni yaygınlaşıyor. Bu nedenle organik pazarların sayısı parmakla sayılacak kadar az.

Buğday Ekolojik yaşamı destekleme derneğinin yerel yönetimlerin işbirliğiyle açtığı %100 ekolojik pazarlar istanbul şişli, antalya cam piarmit yanı ve samsun gazi de kuruluyor.Organik ürün satan mağazalara nasıl ulaşabilirim?
Organik ve doğal ürünler tüketiciye pazarlar dışında üç ayrı yoldan ulaşıyor:

# Ekolojik ve organik ürünler satan marketler# doğal ürün mağazaları# sanal mağazalarTürkiye genelinde organik ürün bulabileceğiniz 100 kadar satış noktası var Ancak zaman kısıtlıysa ve çevrenizde organik ürün satan bir yer yoksa internetten sipariş verebilirsiniz.Bu mağazalardan bazıları* www.aggorland.com* www.athelas.com.t* www.bodrumorganik.co* Tüm ListeOrganik Tarım Yapan Çiftiklerin Listesine Nereden Ulaşabilirim?
1990 yılında Türkiye´de 1037 hektar alanda ekolojik olarak sadece sekiz çeşit ürün yetiştiriliyordu. 2000 yılından sonra üretimde büyük artış yaşandı. 2006 verilerine göre ülkemizde 192 bin 789 hektarlık alanda toplam 210 çeşit ekolojik ürün yetiştiriliyor. Organik tarım yapan üretici sayısı 14 bini geçerken 400´e yakın işletme ve 200´e yakın ihracatçı bu konuda çalışmalar yapıyor.

Bu çiftlikler hakkında bilgi edinmek için Ekolojik çiftlik ziyaretleri projesini yürüten TaTuTa nın sitesini ziyaret edebilirsiniz.Pil Kullanımını Nasıl Azaltabilirim ?
ihtiyacınızdan fazla pil almayın ve şarjlı pilleri tercih edin. Piyasada enerjisini güneşten alan şarj aletleri de var. Ayrıca el hareketiyle şarj olan saatler ve el feneri gibi aletleri kullanarak pil kullanımından tasarruf edebilirsiniz. Evinizde ayrı bir yerde – kutuda yada kavanozda – biriktirdiğiniz pilleri yaşadığınız yere en yakın pil toplama kutusuna atabilirsiniz.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve ithalatçıları Derneğinden (TAP) Türkiye´de nerelerde atık pil kutularının bulunduğuna dair listelereulaşılabilir.Hangi malzemeleri geri dönüştürebilirim ve nereye verebilirim.

Cem, metal, plastik, kağıt, karton, kompozit (içecek, hazır çorba, cips v.b. ambalajları) lastikleri ve elektronik artıklar geri kazanılabilir. Ambalaj artıklarının kontrolü yönetmeliği ile gerikazanım uygulamaları konusunda yetkilendirilen ÇEVKO, türkiye de 55 belediyeyle sözleşmeli olarak gerikazanım uygulamaları yönetiyor.

Lokman hekim sağlık vakfı da metal, kağıt, plastik ve PET şişeleri, araba lastiklerini ve elektronik artıkları en az 50 kg olmak şartıyla adresinizden alabiliyorlar.Atık Kağıtları Nereye Verebilirim ?
bir ton atık kağıdın yeniden kağıt hamuruna katılmasını sağlayarak 20 ağacın kesilmesini önleyebiliriz. Atık kağıt ve kartonlarınız için Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı – ÇEVKO, Çevre ve Kültür değerlerini koruma ve tanıtma vakfı –ÇEKÜL, Türkiye erezyonla mücadele ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma vakfı –TEMA, Lokman hekim sağlık vakfı ve yerel yönetimlerle bağlantıya geçebilirsiniz.Cam Şişeleri nasıl değerlendirebilirim?
geri dönüşen her bir ton cam ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanabiliyor. Cam şişeleri geri dönüşüm kumbaralarına atmadan önce renkli ve beyaz cam olarak ayırmanızda fayda var.

Çoğu cam kumbaralarında renkli ve beyaz camlar için ayrı bölümler bulunuyor. Çevrenizdeki yerel birimlerden ve şirketlerden cam atık kumbaralarının yerini öğrenebilir veya talep edebilirsiniz. Türkiye´de her bölge için farklı şirketler faliyet gösteriyor.Cam geri dönüşümü için Şu resimi inceleyebilirsiniz.Evimde enerji verimliliği konusunda ne yapabilirim ?
Binalarda enerji tüketiminin %75´ten fazlası ısıtma için kullanılıyor. Binaların yalıtımı ile %25 – 50 yakıt tasarrufu yapmak mümkün. Isı yalıtımını bütün binaya dıştan giydirerek yapabileceğiniz gibi sadece kendi dairenizin iç duvarlarını yalıtım levhaları ile kaplayabilirsiniz. Tek cam yerine çift cam kullanabilirsiniz. Tek cam 4-5 gibi bir kat sayıyla ısı kaybederken çift cam da bu rakam 2,5 a düşer. Ayrıca A sınıfı beyaz eşyaları tercih ederek, enerji tasarruflu ampuller kullanarak yada masaüstü bilgisayar yerine daha az enerji harcayan diz üstü bilgisayarı tercih edebilirsiniz. Ve unutmadan LCD – Plazma tv ler normal tv lerden daha fazla enerji tüketmektedir. Daha fazla bilgi için www.cevredostubinalardernegi.org yi ziyaret ediniz.Evimde güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanmam mümkün mü?

evinizin enerjisini güneşten sağlayabilirsiniz. Ancak kuzeyde yapılacak kurulum, daha fazla güneş enerjisi toplayacak yüzeye ihtiyaç duyduğundan güneydeki evlere göre yaklaşık %30 daha maliyetli olacaktır. Türkiye´de günde ortalama 10 kilovat * enerji üretecek bir güneş elektriği sisteminin fiyatı yaklaşık 15 bin USD civarındadır.
* 4 kişilik bir ailenin ortalama günlük tüketimi
Türkiye´de bir ilk olan 120 metrekarelik Diyarbakır Güneş Evi ise tamamen doğa dostu malzeme ve temiz enerji mimarlığı prensiplerine göre inşa edildi ve 130 bin YTL ye maloldu.

Bu ev için yaklaşık 15 çeşit ısıtma, soğutma ve arıtma gibi doğal yollu sistemler kullanılmıştır. detayları için tıklayın* www.eie.gov.t* www.temizdunya.or* www.temev.org.t* www.ruzgarenerjisibirligi.org.tBaşta pet olmak üzere plastik ağırlıklı atıkları ne yapmalıyım?
plastik dayanıklılığı ve parçalanamaz oluşuyla ne kadar kullanışlı olsa da oldukça zor yok edilen bir maddedir. Ancak kişisel çabalarla, plastiklerin yaratacağı kirlenmeye engel olabilirsiniz. Her nekadar geri dönüştürülebilir olsada öncelikli olarak pet şişe tüketimini azaltmalısınız.

“Gerçi bugün susadığımız her dakika, belki günde en az 2 pet şişe su tüketiyoruz ve çöpe, yere atıyoruz. Öncelikle bunun nasıl önüne geçebileciğimizi de düşünmek gerekli.”
Kaynak ve Göz Gezdirmeniz gereken Siteler:http://www.hercopatikdegildir.comhttp://www.eie.gov.thttp://www.temizdunya.orhttp://www.temev.org.thttp://www.ruzgarenerjisibirligi.org.thttp://www.aggorland.comhttp://www.athelas.com.thttp://www.bodrumorganik.cohttp://www.bugday.org/http://www.adergi.com/http://diyarbakirgunesevi.spaces.live.com/http://www.cevko.org.tr/http://www.cevredostubinalardernegi.org/http://www.greenpeace.org.tr/http://www.wwf.org.tr/http://www.dhkd.org/http://www.kad.org.tr/http://www.rec.org.tr/http://www.bisikletliler.org/