bildirgec.org

neil armstrong hakkında tüm yazılar

Apollo 13

massay | 25 January 2010 09:41

Yıl 1970. Nisan ayı.
Nasa, 69’da yaşanan heyecanın bir yenisini başarmaya, insanoğlunu bir kez daha Ay’a ayak bastırmaya çalışır. Fırlatma günü yaklaştıkça herşey tekrar gözden geçirilir, hiçbir hata olmaması için büyük bir özen gösterilir.

Kennedy‘deki herkes ve tüm astronotlar son derece heyecanlıdırlar. Ancak bir sorun vardır; dünya onların bu heyecanını pek paylaşmıyordur.

İnsanların Ay’a inmesi, orada araştırmalar yapması, insanlık için büyük ilerlemeler kaydetse de artık kimsenin ilgisini çekmiyordur. Dahası, uzayla ilgili görüntülerin televizyon ratingleri bile düşmüştür. Televizyon patronları popüler komedi şovlarını yarıda kesip uzaydan görüntüler yayınlamak niyetinde değillerdir.

Ne var ki, uçuş başladıktan iki gün sonra her değişir. Uzay aracında çıkan arıza nedeniyle astronotların hayatlarının tehlikeye girmesi, bir anda medyanın ilgisini çeker.

Apollo 13’ün Ay yolculuğu, önce bir ulusu, sonra da tüm dünyayı ilgilendiren bir drama haline dönüşür.

Jim Lovell, Jack Swigert  ve Fred Haise
Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise

“Lucky 13”, 11 Nisan günü saat 13:13′ te fırlatılır. Kumanda modülü “Odyssey” de üç astronot bulunur.
Komutan Jim Lovell.
Ay modülü pilotu Fred Haise.
Kumanda modülü pilotu Jack Swigert.

Önceleri kimseye bir şey ifade etmeyen bu isimler, kısa bir süre içinde bir efsane haline gelirler. Her şey bir devre anahtarına dokunulması ile başlar.

HAYAL VE GERÇEK

massay | 06 October 2009 17:34

BİLİM KURGU YAZARLARI BİRÇOK ŞEYİ DAHA GERÇEKLEŞMEDEN ÇOK ÖNCE DÜŞÜNMÜŞLERDİ.

  • Casuslukla suçlanan devlet düşmanı Amerikan uyruklu bilim kurgu yazarı C. Cartmill.
    Bu genç 1944 yılında CIA ajanlarının ağlarına takıldı, çünkü ” Deadline” adlı öyküsünde büyük ayrıntıları ile bir atom bombasının nasıl işlediğini yazmıştı. Fakat o bunu bilemezdi. O sırada atom bombası ABD’nin en iyi saklanan sırlarından biriydi.
    İlk deney atom bombası, kitabın yayımından bir yıl sonra Amerika’da Arizona çölünde patlatılmıştı. Cartmill, bir casus olmadığını kanıtlamayı başardı. Onda çevresini saranların çoğunda olmayan büyük bir hayal gücü vardı.
    Cartmill, yarın neler olacağını noktası noktasına tahmin eden tek yazar değildi. Bilim kurgu yazarları çoğu kez bilim adamlarından daha büyük etki yarattılar. Onlar, birçok şeyi gerçekleşmeden çok önce hayallerinde yaratmışlardı.
  • Amerikalı Neil Armstrong Ay’a ayak bastığı zaman, birçok insan hayalinde çoktan Ay’da yaşamıştı. Jules Verne, Ay’a gidiş projesini uzun yıllar önce, o zamana göre bütün ayrıntılarıyla “Ay’a Seyahat” ında açıklamıştı. Onun bu açıklamaları, yıllar sonraki gerçeğe hayret edilecek kadar uymaktaydı.
  • Yörüngesinde sabit kalan uydular. Bu uzay cisimleri önceden hesap edilmiş bir yörüngede bulunurlar, bu sayede de daima dünyanın üstünde aynı bir noktada kalmaları sağlanmış olur. Bu fikrin patentini alacak biri bugün çoktan “köşeyi dönmüş” olurdu. Arthur C. Clarke böyle bir şeyin gerçekleşmesinden 20 yıl önce onu düşünmüştü. Fakat nedense böyle bir fikrin patentini almak hatırına bile gelmemişti. Bunun yerine bu dahiyane prensibinin ayrıntılarını bir Bilim Kurgu dergisinde yayımladı.
  • Aşı. İnsanların hastalıklara karşı aşı olmaları 1796 da başarıyla gerçekleşmişti. Oysa hastalık yaratan mikroplara karşı bu silahı ingiliz Francis Bacon ilk olarak 1627 de düşünmüştü.
  • Bugün hepimiz için çok olağan görünen şeylerin gerçekleşmesi için uzun yıllar geçmiştir. 1861’de Philip Reis’in çalıştırdığı ilk telefon da 1627’de bütün ayrıntılarıyla Francis Bacon tarafından düşünülmüştü.
  • 1850 yılında ilk metoroloji istasyonu kurulmuştu. O da 1627 yılında yine Bacon tarafından düşünülmüştü.
    1627 yılında yayınladığı “Yeni Atlantit” adındaki kitabında Bacon, bir denizaltıdan bile söz etmiştir. İlk laser 1960′ da gerçekleşti. Ölüm ışınları adı altında çok daha önce Isaac Asimov’un “Reason” adlı kitabında ve J.T. Mc Inlosh’un “The Bliss of Solitude” unda laserden söz edilmişti.
  • Gelecekte de bugün bir bilim kurgu yazarının düşünüp yazdığı, gerçekleşecektir. Amerika firmaları buna öylesine inanmaktadırlar ki, geleceğe ait romanları sürekli olarak dikkatle taramakta ve işe yarayan fikirleri araştırma konusu yapmaktadırlar.
  • Ve
    Robert Oppenheimer’in ( atom bombasının babası ) ünlü sözü:
    “Sokakta oynayan çocuklar, fizikteki en önemli sorunumu çözebilirler, çünkü onların, benim çoktandır yitirdiğim, duygusal bir algılama yöntemleri vardır.”

Ay’a ilk adım deneyimini dakika dakika yaşayın

Profound | 17 July 2009 16:46

A.A kaynaklı habere göre insanlığın Ay’a atılan ilk adımının 40. yıl kutlamaları nedeni ile internet kullanıcıları 20 Temmuz 1969‘daki Apollo 11 seyahatini sanal ortamda yaşayabilecek.

Haber kaynağına göre 16 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile kullanıma açık olacak olan bu proje 1969’da televizyonda izlenenlerden çok daha fazlasını kullanıcılarına sunacağı belirtiliyor.

Projenin sorumlularından Tom McNaught, 4 günlük ay seyahatinin sanal ortamda dakika dakika izlenebileceğini söylüyor.

“wechoosethemoon.org”
sitesinde NASA`nın o günkü kayıtları, görüntü, fotoğraf ve sesler gerçekçi bir simülasyon için kullanılıyor.

tanınmış fotoğrafların lego versiyonları

beyrek | 28 April 2009 17:00

dünyaca ünlü fotoğraf kareleri legolarla yeniden yorumlanmış.
astronot buzz aldrin 1969’da ay yüzeyinde insanoğlunun ilk adımları. neil armstrong tarafından çekilen fotoğraf.

buzz aldrin
buzz aldrin
buzz aldrin (lego)
buzz aldrin (lego)

1932’de charles ebbets tarafından çekilen lunch atop a skyscraper adlı fotoğraf.

lunch atop a skyscraper
lunch atop a skyscraper
lunch atop a skyscraper (lego)
lunch atop a skyscraper (lego)

ingiltere başbakanı winston churchill‘in portresi.

winston churchill
winston churchill
winston churchill (lego)
winston churchill (lego)

1985’te national geographic dergisi’nin kapak resmi olduktan sonra ünlü olan, afgan kızı, şarbat gula (sharbat gula)

sharbat gula (şarbat gula)
sharbat gula (şarbat gula)
sharbat gula (şarbat gula) lego
sharbat gula (şarbat gula) lego

başka bir çok ünlü fotoğrafın lego versiyonu flickr‘daki bu albümde bir araya getirilmiş.

Top 10 Uzay Komplo Teorisi

hoodly | 11 April 2008 01:36

Eğer kutsal televizyon serisi Star Trek bize bir şey öğrettiyse o da holodeckin asla doğru dürüst çalışmayacağı ve sizinde istediğiniz yere giremeyeceğinizdir. Fakat eğer bize iki şey öğrettiyse bunlardan ikincisi kesinlikle uzayın ulaşabileceğiniz son nokta olduğudur.

Bunun yanında biz kendimizi her şeyi öğrenebilecek şekilde yönetebilirsek, Dünya hakkında bilmemiz gereken çok şey olduğunu görürüz ve uzayla ilgili çözülmesi gereken birçok gizemin olduğunu keşfederiz. Güneş sisteminden uzakta bulunan diğer galaksilerde zeki türler acaba yaşıyorlar mı? Karanlık tam olarak neyi ifade ediyor? Kara delikler sırları ışık hızından daha hızlı bir şekilde saklayabilirler mi?

Ay ikinci insan

azurenus | 13 January 2005 09:55

Ay ikinci insan: Ay‘a ayak basan ikinci insan Edwin Aldrin‘dır.

Apollo-11 uzay aracı ile 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay’a ayak basan ilk insanise Neil Armstrong‘dur (ingilizce). Neil Armstrong’un Ay‘a ayak basmak ile ilgili olarak söylediği “Benim için ufak bir adım, fakat insanlık için büyük bir” sözü, 20. yüzyılın en önemli sözleri arasındadır.