bildirgec.org

mozart hakkında tüm yazılar

İhtimal

pilli pati | 31 August 2009 09:08

Bir martı kanadı suya nasıl değerse işte o kadar kısa sürecek omuzuma değip geçişin. O an kaderimizin bu denli keskin hatlarıyla çizilmiş olduğunu daha önce hiç farkedemediğimi anlayacağım ve zaten kilitlenmiş olacak adımların kendi mutad yönüne. Bizi bizden ayıran yollara vuracağız kendimizi. Gözlerimi senden alışım, hele o görüntünü hafızama hapsedişim herhalde çok zahmetli olacak.

Gümüşsuyu Palas’ın emektar asansörüne binerken her seferinde gıcırdayan ahşap zemin, yıllar öncesinden kanatlarımda birikmeye yüz tutmuş çileyi anımsatacak bana. Sensiz yaşlanacağım hayatın çıkmaz sokaklarında. Emektar bir asansörle kader birliği yapacağım. Hayat boyu aynı kitabı okumaya mahkum edilsem yine Elias Canetti’nin Körleşme’si diyeceğim. Sonra belki yapabilirsem bakmadan görmeyi öğreneceğim önümdeki satranç tahtasının zaruri bir oyuncusu olarak… Zaruriyetler hep sonunda çokça meziyetlere gebedir ya, bunun için sana sonsuz teşekkür edeceğim her anımsayışımda. Bu oyunda bir oyuncu olmama katkı sağladığın için…

Müzik Aşkıyla Kör Olan Deha : Johann Sebastian Bach

nacak | 09 June 2009 10:29

21 Mart 1685‘ te Almanya’ nın Eisenach kasabasında doğar. Alman klasik müzik bestecisi ve orgcusudur. Barok tarzında eserler icra edip, bu tarzı zirveye taşır .Bach’ ın aile fertlerinin büyük çoğunluğu müzikle ilgilenir. Kimisi org çalar, kimisi koro şefliği, kimisi saray müzikçiliği yapar. Vitus Bach, oğlu Hans Bach (çalgıcı lakabıyla bilinirdi , ailenin asıl ceddi) ve Christoph Bach (Mozartın uslubunu hazırlayanlardandır) Bach ailesinin ünlü müzisyenlerinden. Bu ailenin tarihi Orta Almanya’ nın Thüringen eyaletine kadar uzanır. Halk Bach ailesinin müzisyenlerinden BACH’ LAR diye söz ederdi. Bach adeta müzik aşkıyla dünyaya gelip müzik aşkıyla dünyadan göç etmiştir.

doğduğu ev
J.S. Bach ile müzik tarihi en şatafatlı dönemlerini yaşar. Bach geçmiş zamanlardaki müzik anlayışı ile gelecek nesil müzik anlayışını birleştiren bir köprü gibidir. Kendisinden önce geçen müzisyenleri inceler , onların fromlarını daha da geliştirir ve kendisinden 3 nesil sonra başlayacak yeni bir oluşumun da fikir babası olur.

Başlarda kendi çabasıyla müzik çalışmasını sürdürür. 25 yaşından itibaren Lueneburg Michaelis Schule für Musik okulunda çalışmalarına devam eder. Bir müddet sonra buradan ayrılarak Hamburg’ a gider. Çeşitli orkestralarda çalışır. Org çalar. Anstadt kilisesinde org çaldığı dönemlerde kilise idarecileri ile bir takım sorunlar yaşar. Bach’ ın kilisede org çalmaya başlamasıyla koronun uslubu bir anda değişir. Kendine has değişik bir uslubu vardır Bach’ın. Kilise idarecileri bu durumdan hoşnut olmaz. Onlara göre Bach’ ın müziği, koro müziğinin arasına garip sesler sokan, ilahinin havasını değiştiren bir müziktir. Bu adamın kutsal müziğin havasını değiştirmesine tahammülleri yoktur kilisedekilerin.

Bitmemiş Bir Yas: Mozart’ın Requiem’i

absynthe | 15 January 2009 09:07

Mozart'ın Requiem gibi bitmemiş olan portresi
Mozart’ın Requiem gibi bitmemiş olan portresi

Wolfgang Amadeus Mozart’ın Requiem’i (K626), şöhretini sadece bestecinin en iyi işlerinden biri olmasına değil, Mozart’ın 1791 yılındaki ölümünden sonra birçok efsane, dedikodu ve akademik tartışma kaynağı olmasına borçlu. St. Thomas müzik okulunun başkanı olan Hiller, Requiem’i kendi elleriyle kopyaladıktan sonra “Opus summum, viri summi” demiş. Yani “Yazılan en iyi beste, ustaların en büyüğünden.” Buna rağmen, Requiem’in hikâyesi müzikal değerinden daha ilginçtir. Mozart’ın Requiem’i bitiremeden ölmesi birçok insanı bu işte bir gizem olduğuna inandırmıştır. Tarihsel bilgiler bize aslında hiçbir gizem olmadığını söylese de, ilk olarak tarihsel gerçekliklere, daha sonra da efsanelere değinmek tartışmaları anlamak açısından uygun olacaktır.

Doğru Müziği dinleyerek algılama ve öğrenme yeteneğini geliştir!

moira lachesis | 09 January 2009 12:21

Vanderbilt Universitesi psikologlarının yaptığı araştırmalara göre müzisyenlerin müzik eğitimi almamış insanlara göre ışınsal düşünme becerilerini çok daha iyi kullandıkları ve beyinlerinin her iki yarım küresinin ön korteks bölümlerinin dengeli bir şekilde beraber çalıştığı gözlemlenmiş. Bu da doğal olarak algılama ve yaratıcı düşünme kabiliyetlerinin gelişmelerini sağlamış.

Bir müzisyen gördüğü notaları beyninde düşünüp, düşündüğü şeyleri ellerini hatta bazen ayaklarını kullanarak uygulamaktadır. Bu da beyinlerinin her iki yarım küresini nasıl aynı anda ve ne derece dengeli kullandığını açıklıyor. Folley’in yaptığı bu araştırma, müzisyenlerin beyinlerindeki bu dengeli çalışmanın düşünme tarzında da niteliksel farklar oluşturduğunu ortaya çıkarmıştır.

Vanderbilt Blair Müzik Okulu’ndan en az sekiz yıllık müzik eğitimi almış 20 klasik müzik öğrencisi ile Vanderbilt’den müzikle ilgisi olmayan 20 psikoloji öğrencisi üzerinde yapılan araştırmaya göre müzikle uğraşan kesimin sözel yeteneklerinin daha gelişmiş olduğu, daha fonksiyonel düşünebildikleri ve bilgiye karşı yaklaşımlarının daha farklı olduğu gözlemlenmiştir. Elbette ki araştırmaya katılan öğrencilerin yaş, cinsiyet, eğitim durumları da karşılaştırılmıştır.

Peki algılama yeteneğimizi geliştirmek için uzmanlar hangi müzik türünü dinlememizi öneriyor?

online klasik müzik dinleme

candide2023 | 07 January 2009 21:03

Bilkent Kampus sitesinden Bach ve Mozart severlere, online olarak tüm klasik müziklerini rastgele bir şekilde dinleten bir hizmet sunulmaya başlandı. Bilhassa işyerinde kahve molasında ya da ders çalışırken oldukça rahatlatıcı bir hizmet.

Orkestra

tentena | 12 April 2008 20:57

Çalgı toplulukları en eski çağlardan beri vardı, fakat gerçek orkestralar ancak çoksesli müziğin gelişmesinden sonra ortaya çıktı. 1475’den sonra Pesaro, Mantova, Brescia’da önemli çalgıcı topluluklarından söz edilir. Ama Rönesans devrinde şarkıcıların çoğunun viyol veya kornet gibi çalgılar çalarak şarkı söylediğini unutmamak gerekir. 1600’e doğru çoksesli çalgı müziği ses müziğinden ayrıldı, fakat iki türün ortak çalışmalarıda kesilmedi. 1700’de yalnız orkestraya yer veren bir repertuvar oluşmaya başladı. O zamana kadar tesadüfe veya durumun gereğine bırakılmış olan çalgı seçimi, operalar sayesinde değişmez bir düzene sokuldu; Lully’den yüz yıl sonra Paris Opera orkestrasının üye sayısı altmışı aştı. 1725’te Philidor’un kurduğu ‘Concerts Spirituels’ orkestrasının üye sayısı ise hiç bir zaman opera orkestrasına erişemedi. 1713’te Paris Opera orkestrasında ‘küçük koro’ adı verilen on çalgılı bir topluluk yer aldı; şu çalgılardan oluşuyordu:

world beat music: müzikal dünya haritası

xerre | 26 February 2008 23:56

müzik sanatı gün geçtikçe daha bir farklılaşıyor ve daha çok heyecan veriyor. işte onlardan biri olan ve world beat music olarak adlandırılan bu hatira, onu dinlememizi sağlayan, müzik notasyonuyla resmedilmiş şaşırtıcı bir dünya haritası.

dünyanın melodisi
dünyanın melodisi

bu müzikal dünya haritasını yapan James Plakovic‘in amacı ise müzikal terimlerle oluşan dünyayı görebilmekmiş.
oluşan müziği dinlemek için buraya.

notalarla lennon
notalarla lennon

sanatçı geliştirdiği bu müzik sanatını diğer görsellere de uygulamış ve onları dinlenilebilir hale getirmiştir. bunların arasında Beethoven, Mozart , Jimi Hendrix, john lennon, Paul McCartney portreleri ve özgürlük heykeli, barış / denge sembolü ve de sonbahar ekinoksu vs. de mevcut.

hayatın melodisi
hayatın melodisi

kaynak.